Acord neașteptat între Rusia și o țară nucleară: Este pentru prima dată când se întâmplă asta

06 Apr. 2023, 07:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Apr. 2023, 07:35 // Actual //  Lupu Eduard

Invazia ordonată de Vladimir Putin în Ucraina acum mai mult de 400 de zile a schimbat piețele internaționale financiare, de energie și alimentare. Rusia a fost alungată din Europa, însă Moscova a găsit alte state asiatice, precum Pakistanul, o țară nucleară, pentru a-și redirecționa exporturile. Pentru prima dată, Islamabadul va cumpăra petrol la prețuri reduse, precum China și India, din Rusia, în 2023.

Pakistanul se află în mijlocul negocierilor pentru începerea importurilor de petrol din Rusia, Islamabadul dorind să-și asigure condiții agreabile, în timp ce se confruntă cu o criză economică severă în această țară din Asia de Sud, potrivit La Prensa Latina.

Ambasadorul Rusiei în Pakistan, Danila V Ganich, a declarat pentru EFE că ambele părți încearcă să țină negocierile comerciale departe de ochii publicului, dar a confirmat că „guvernele sunt în consultări directe”, atunci când a fost întrebat dacă acordul a fost deja semnat.

Rusia a evitat să confirme că înțelegerea a fost încheiată, deoarece „nu am dori ca niște tipi de peste ocean să fie prea obsedați de asta”, a adăugat ambasadorul, referindu-se la Statele Unite.

Negocierile privind livrările de petrol către Pakistan, aflată în clubul select al puterilor nucleare, (cu 165 de focoase nucleare) sunt pe masă de câteva luni, după ce o delegație rusă a călătorit la Islamabad în februarie 2023 pentru a semna un „acord conceptual” privind furnizarea de combustibili fosili.
Presa pakistaneză a informat duminică că luna viitoare va sosi în țară un transport de petrol, primul din istoria comercială a națiunilor, care va servi drept „transport de testare” pentru a convinge Moscova că aranjamentul este viabil.

„Am fost asigurați că vom primi aceeași reducere ca orice altă țară care cumpără de la Rusia”, a declarat duminică ministrul petrolului pakistanez, Musadik Malik, sperând că prima comandă ar putea fi plasată luna viitoare.

Pakistanul, cu o populație de 230 de milioane de locuitori, s-ar alătura listei țărilor, precum India vecină, care beneficiază de rezerve de energie rusești reduse pe fondul sancțiunilor occidentale impuse după invazia Ucrainei.

Expedierea țițeiului către Pakistan ar fi o ușurare majoră pentru Islamabad, care a fost afectată de costul ridicat al gazelor naturale și petrolului, mai ales după inundațiile devastatoare din vara trecută, care au afectat 33 de milioane de oameni, au strămutat 8 milioane și au provocat 1.700 de morți.
Ambasadorul Rusiei a subliniat că relațiile cu Pakistanul au fost „mari și în curs de dezvoltare”, mai ales în domenii precum apărarea și comerțul, unde noi căi de dezvoltare sunt explorate printr-un coridor prin Afganistanul vecin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Mai 2024, 11:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 11:32 // Actual //  Lupu Eduard

Agenția Proprietății Publice (APP) anunță reluarea licitației pentru locațiunea spațiilor din cadrul Aeroportului Internațional Chișinău (AIC), cu modificări menite să atragă un număr mai mare de companii internaționale de renume.

După ce în etapa anterioară a licitației a fost înregistrată o singură companie interesată, APP propune ajustarea condițiilor pentru a crește atracția pentru potențialii participanți. Astfel, se va recomanda includerea unor explicații suplimentare și mai detaliate ale criteriilor de participare, pentru a elimina orice interpretare ambiguă.

De asemenea, se va reduce numărul aeroporturilor în care participanții trebuie să își demonstreze activitatea, de la 10 la 7, și se va împărți licitația în două loturi distincte: unul pentru magazinele de tip Travel Retail și un altul pentru Food and Beverages.

Pentru a stimula interesul companiilor, se va propune și extinderea termenului de transmitere în chirie a spațiilor de la 3 la 5 ani pentru câștigătorul licitației. Această modificare necesită și ajustarea legislației existente, iar APP va propune Parlamentului includerea Î.S. ”Aeroportul Internațional Chișinău” în lista bunurilor nepasibile de privatizare, garantând astfel că AIC va rămâne în proprietatea statului pe viitor.

Termenul pentru inițierea licitației va fi stabilit după modificarea legislației privind bunurile nepasibile de privatizare, iar APP este hotărâtă să desfășoare procesul într-o manieră transparentă și echitabilă, asigurând interesul public și respectând standardele internaționale în materie de achiziții publice.

Anterior, au fost două licitații la care participase compania Lagardere, dar din lipsă de competitori licitațiile au fost anulate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău