Administraţia Vladimir Putin a transmis marţi că apelurile preşedintelui Lituaniei de a furniza Ucrainei avioane de luptă au evidenţiat „poziţia extrem de agresivă” a statelor baltice şi a Poloniei şi că „marile ţări europene” ar trebui să le contrabalanseze poziţia.
Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a declarat luni că NATO ar trebui să înceteze să mai traseze „linii roşii” şi ar trebui să furnizeze Ucrainei orice arme de care are nevoie, inclusiv avioane de luptă şi rachete cu rază lungă de acţiune.
Întrebat despre aceste comentarii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor: „În general, vedem o poziţie extrem de agresivă din partea reprezentanţilor ţărilor baltice şi a Poloniei. Se pare că sunt gata să facă orice pentru a provoca escaladarea confruntării, fără să ţină cont de consecinţe”.
„Desigur, este foarte trist că, în aceste condiţii, liderii marilor ţări europene, care conduc toate procesele europene, din păcate, nu joacă un rol de echilibrare„, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Apelul lui Nauseda a urmat deciziilor de săptămâna trecută ale Germaniei şi Statelor Unite de a furniza tancuri de luptă Ucrainei, o mişcare pe care Rusia a descris-o ca o escaladare a conflictului.
Statele baltice Lituania, Letonia şi Estonia – toate conduse de Moscova până când s-au desprins de Uniunea Sovietică în 1991 – au sprijinit puternic Ucraina, susţinând argumentul acesteia că are nevoie de arme occidentale mai avansate cât mai curând posibil pentru a contracara o nouă ofensivă a Rusiei.