Pompierii i-au stins afacerea milionarului din cereale, iar Guvernul i-a pus lacătul

24 Ian. 2023, 14:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Ian. 2023, 14:17 // Actual //  Lupu Eduard

Pompierii au lichidat incendiul izbucnit la rezervorul nr.2 din Portul Internațional Liber Giurgiulești, anunță IGSU într-un comunicat de presă.

În după amiaza zilei de 24 ianuarie angajații IGSU din sudul țării au lichidat incendiul izbucnit la rezervorul nr. 2 în care se păstra o cantitate de 500 tone de șrot de semințe de floarea soarelui. Focarul a fost stins complet la ora 13:23 după ce pe parcursul a patru zile pompierii au depus eforturi pentru a lichida arderea. La fața locului permanent au activat angajații IGSU și au asigurat securitatea anti incendiară pentru infrastructura din zonă și a obiectivelor din Portul Internațional Liber Giurgiulești.

Riscurile au fost diminuate, iar tehnica grea a reușit să dezasambleze toate componentele rezervorului. În data de 20 ianuarie 2023 angajații IGSU au fost alertați din nou în port după ce rezervorul nr.2 a luat foc. Pentru lucrări de stingere și menținerea siguranței anti incendiare continu au fost antrenate 5 echipaje de salvatori și pompieri cu un efectiv de 13 angajați.

Guvernul a anunțat în dimineața zilei de astăzi că Trans-Oil activa cu încălcări în lipsa avizului expertizei ecologice a obiectului și a decis sistarea activității Trans-Oil pe teritoriul Portului Giugiulești.

La 15 septembrie, pe teritoriul Portului Goirgiuleşti a fost înregistrat primul incident cu prăbușirea a două silozuri metalice pentru depozitarea șrotului în granule de floarea soarelui, cu volumul de 1200 m3 fiecare, ceea ce a cauzat încălcarea procesului tehnologic de păstrare a șrotului în alte 4 silozuri alăturate.

La 13 noiembrie, în interiorul a două din cele 4 silozuri a fost înregistrată creșterea temperaturii până la 100 de grade, iar la data de 30 decembrie 2022, în timpul acțiunilor de evacuarea a produsului din interiorul silozurilor, unul dintre acestea s-a incendiat.

Rezervoarele cu șrot de floarea soarelui aparțin companiei Trans Oil deţinută de milionarul Vaja Jhashi, un om de afaceri georgian născut în Rusia şi stabilit în Republica Moldova. Ea controlează fabrica de ulei Floarea Soarelui din Bălţi, pe care a preluat-o în 2011 şi care a fost evaluată la peste 50 de milioane de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Mart. 2024, 16:35
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Mart. 2024, 16:35 // Actual //  bani.md

Așteptarea a luat sfârșit! Cel mai anticipat film al anului – blockbusterul „Dune Partea II” a fost lansat, în avanpremieră, la Cineplex! Pe data de 28 februarie, primii spectatori au trăit experiența unică, pe care doar „Dune: Partea II”, o poate oferi.

Ecranizarea continuă firul narativ al primei părți, „Dune”, lansată în anul 2021 și deținătoare a 6 premii Oscar Academy Awards.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău