Populația a vândut mai mulți dolari și euro, însă cererea din businessului a fost cu 43 de milioane de dolari mai mare

24 Iun. 2024, 16:44
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
24 Iun. 2024, 16:44 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

În luna mai 2024, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a atins 90,1%, în creștere față de 88,2% în luna aprilie 2024, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei.

Comparativ cu luna precedentă, oferta netă de valută de la persoanele fizice a crescut cu 43,4 milioane USD (+19,5%), în timp ce cererea netă de valută din partea agenților economici s-a majorat cu 42,9 milioane USD (+17,0%).

Pe parcursul lunii de raportare, Banca Națională a Moldovei (BNM) nu a efectuat intervenții pe piața valutară locală. În mai, leul moldovenesc s-a apreciat, în valori medii, cu 0,3% față de dolarul SUA, ajungând la un curs de 17,7340 USD/MDL comparativ cu 17,7919 USD/MDL în luna aprilie. Potrivit valorilor de la finele lunii mai, leul s-a apreciat cu 0,7% în raport cu dolarul SUA.

În structura ofertei nete de valută de la persoanele fizice, moneda unică europeană a continuat să dețină ponderea majoritară, reprezentând 66,3% din total.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 15:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 15:50 // Actual //  Ursu Victor

Vom vedea care este impactul acestor tarife asupra costului, asupra prețului și asupra competitivității pe piața americană, iar în funcție de concluzii, vom lucra împreună cu producătorii – fie pentru a-i sprijini să rămână pe piața SUA, fie pentru a-și redirecționa exporturile către alte piețe”, a declarat ministra Economiei, Doina Nistor, care a comentat decizia SUA de a impune tarife vamale diferențiate pentru 70 de țări, inclusiv Republica Moldova, măsură care vizează un tarif de 31% pentru exporturile moldovenești pe piața americană.

„Într-adevăr, avem decizia Statelor Unite de a impune tarife vamale diferențiate. SUA este un partener comercial important pentru Republica Moldova, situându-se pe locul 12 în clasamentul partenerilor noștri comerciali”, a declarat ministra în cadrul unei intervenții publice.

Potrivit datelor Ministerului Economiei, în 2024, exporturile moldovenești către SUA au însumat circa 90 de milioane de dolari, reprezentând 2,5% din exportul național, cu o tendință de creștere, importurile din SUA s-au ridicat la 135 de milioane de dolari, ceea ce reprezintă 1,5% din totalul importurilor Republicii Moldova.

Produsele moldovenești exportate în SUA includ: vinuri, vermuturi, sucuri naturale și produse de panificație. Iar din SUA, Moldova importă: mașini, echipamente medicale și tehnologii greu de găsit pe piața locală.

Ministra Nistor a subliniat că autoritățile sunt conștiente de investițiile și eforturile producătorilor moldoveni care au accesat piața americană, iar Guvernul va oferi sprijin pentru ca aceștia să se mențină competitivi sau să se reorienteze către alte piețe externe.

„Vom analiza impactul tarifelor asupra prețurilor și competitivității pe piața SUA și vom lucra cu producătorii ca să identifice fie modalități de adaptare, fie alternative comerciale viabile”, a afirmat Nistor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!