Termoelectrica utilizează în calitate de combustibil primar gazele naturale pentru producerea energiei electrice și termice. De fapt, păcura este destinată ca combustibil alternativ și nu de bază, a declarat Termoelectrica pentru bani.md. Asta după ce ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a declarat că Termoelectrica va trece exclusiv pe păcură pentru a economisi gazul, respectiv tarifele la căldură s-ar putea reduce.
„La CET Sursa 1 toată infrastructura de recepție, stocare, pregătire și ardere este în stare funcțională, anual fiind îndeplinite lucrări de mentenanță în conformitate cu planurile aprobate. Cazanele de abur în perioada rece sunt gata pentru arderea păcurii în calitate de combustibil de bază. În perioada rece a anului, toată infrastructura necesară pentru utilizarea păcurii este pusă în funcțiune și se află în rezervă fierbinte”, susține Termoelectrica.
Compania susține că, „este necesar de asigurat livrarea gazelor naturale pentru punerea în funcțiune de la rece a blocurilor energetice pe păcură și consum minim tehnologic, la schimbarea periodică a arzătoarelor de păcură”.
Ieri, 4 august, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a declarat, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră”, că există probabilitatea ca tariful la căldură în Chișinău să se reducă. Motivul, potrivit oficialului, Termoelectrica va trece pe păcură or, prețul acesteia este de 1000 USD pentru o tonă, în timp ce mia de metri cubi de gaz ajunge la 2000 USD.
La începutul lunii iunie, Termoelectrica s-a dresat la ANRE cu o solicitare de majorare a tarifului la căldură cu 200 de lei per gigacalorie.
Termoelectrica solicita un tarif de 2367 de lei pentru Gcal fără TVA. Compania își justifica solicitarea prin scumpirea gazului, respectiv majorarea cheltuielilor.
Ultima dată căldura în Chișinău s-a scumpit 28 ianuarie 2022 cu 30%. La acea vreme ANRE aprobase un tarif 2169 de lei p/Gcal fără TVA.