Tabăra de educație financiară „Dă sens banilor”: a început înregistrarea

05 Aug. 2022, 15:45
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
05 Aug. 2022, 15:45 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Cea de a treia ediție a taberei de educație financiară „Dă sens banilor” inițiată de Banca Națională a Moldovei și Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”  se va desfășura în perioada 15-18 august. Evenimentul îi va aduna împreună pe cei ce preferă o vacanță interesantă în dorința de a cunoaște mai multe despre conceptele financiare  pentru a se orienta mai ușor în ceea ce oferă publicului o piață financiară modernă.

Astfel, tabăra va oferi participanților posibilitatea unei experiențe utile pentru luarea deciziilor financiare bine fundamentate, necesare în viața de zi cu zi, în beneficiu personal și la nivel de societate.

Instruirea este preconizată on-line, pe platforma ZOOM, în limba română și va fi repartizată în  patru sesiuni susținute de experți de la Banca Națională și Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” .  Se va vorbi despre inflație și deciziile de politică monetară ale BNM, despre ce este bine de știut când luăm un credit  sau vrem să beneficiem de comerțul on-line ș.a. Evenimentul va avea un caracter interactiv, iar cei mai activi participanți vor primi certificate de participare.

Astfel, persoanele cu vârsta de peste 16 ani se pot înregistra până la data de 12 august 2022, ora 14.00, completând formularul on-line accesând link-ul.

Tabăra de educație financiară „Dă sens banilor” a fost concepută  drept o platformă de promovare a educației financiare în rândul publicului din Republica Moldova pentru o mai bună înțelegere a dezvoltării domeniului financiar în realizarea incluziunii financiare.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

01 Dec. 2022, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Dec. 2022, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Guvernele Uniunii Europene au ajuns joi la un acord provizoriu privind introducerea unui plafon de preţ de 60 de dolari pentru un baril de petrol rusesc exportat pe mare. Pe lângă aceasta, UE vrea să adopte și un mecanism de ajustare care ar permite menţinerea plafonului la cel puţin 5% sub preţul pieţei, a declarat pentru Reuters un diplomat european.

Polonia, ţară care a militat pentru ca acest plafon să fie fixat la cel mai redus nivel posibil, are timp până la ora 15.00 GMT să accepte acordul provizoriu, care ulterior va avea nevoie să fie aprobat vineri de toate guvernele UE prin procedură scrisă, a precizat diplomatul citat de Reuters.

„Plafonul de preţ a fost stabilit la 60 de dolari însoţit de o prevedere pentru a-l menţine la 5% sub preţul pieţei pentru ţiţeiul rusesc, pe baza cifrelor IEA. Polonia are timp până la ora 16.00 CET să fie de acord. Dacă va face acest lucru, mâine va fi o procedură scrisă pentru aprobare”, a spus diplomatul.

Potrivit mai multor diplomaţi europeni, Lituania şi Estonia, care anterior au sprijinit eforturile Poloniei de a stabili plafonul de preţ fie fixat la cel mai redus nivel posibil, sunt şi ele de acord cu o limită de 60 de dolari per baril.

Joi în jurul orei 13.52 GMT preţul de piaţă al ţiţeiului rusesc Ural era de 70,3 dolari per baril.

Ideea plafonării preţului pentru ţiţeiul rusesc exportat pe mare a fost sugerată de Grupul celor şapte state puternic industralizate (G7), în ideea de a limita veniturile strânse de Moscova din exporturile de petrol, şi în consecinţă a capacităţii Moscovei de a finanţa invazia din Ucraina, fără a evita însă un şoc global în aprovizionarea cu petrol.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău