Porsche, cu ajutorul companiei din München, Isar Aerospace, intenționează să facă progrese pe piața în creștere a tehnologiei rachete pentru lansarea sateliților mici pe orbita Pământului. Astfel, compania se alătură HV Capital și grupului bancar Lombard Odier pentru a asigura o finanțare de 75 de milioane de dolari startup-ului Isar Aerospace, cu sediul în München. Prima misiune anunțată de Isar va avea loc vara viitoare: o rachetă Spectrum va fi lansată de pe o platformă din Norvegia. În curând, Isar va începe să testeze motorul rachetei, în Suedia.
Isar țintește un preț de lansare de 10 mii de dolari pe kilogram, încă mult peste SpaceX, însă, potrivit lui Daniel Metzler, director executiv al Isar, sub costurile medii de lansare ale companiilor europene de peste 40 de mii de dolari pe kilogram pentru sateliții mici.
Directorul Isar mai spune că investiția făcută de Porsche arată o conștientizare din ce în ce mai mare că spațiul va transforma industriile tradiționale precum sectorul auto.
”O mașină astăzi seamănă mai mult cu un gadget și un iPhone. Acestea devin din ce în ce mai centrate pe software, așa că întrebarea este ce aplicații puteți rula pe mașină. Sateliții vă pot spune dacă există un loc de parcare, de exemplu”.
Metzler a mai declarat că cea mai recentă rundă de finanțare va permite startup-ului să mărească producția rachetei Spectrum, care se bazează foarte mult pe automatizare și imprimare 3D pentru a reduce costurile de producție. De asemenea, grupul intenționează să utilizeze fonduri pentru a începe dezvoltarea unui vehicul de lansare reutilizabil.
În mai, startup-ul german a devenit prima companie europeană privată care a câștigat un contract cu o agenție spațială din Europa, atunci când i s-a atribuit misiunea de a lansa doi sateliți pe orbită pentru guvernul german. Isar a obținut un contract similar și de la Airbus.
Pe piața lansărilor de sateliți s-au consacrat deja SpaceX (deținută de Elon Musk) și Blue Origin (a lui Jeff Bezos). Și Arianespace, deținută de Airbus și furnizor de servicii pentru agențiile spațiale din Europa, dezvoltă o rachetă de nouă generație, cu același scop.