Potop de taxe peste oamenii de afaceri! Deputații au tăiat jumătate de miliard de lei

09 Nov. 2023, 11:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Nov. 2023, 11:17 // Actual //  Lupu Eduard

Parlamentul Republicii Moldova a votat în a doua lectură un pachet de legi menit să elimine barierele administrative din domeniul fiscal și vamal, facilitând astfel activitatea mediului de afaceri. Acest pachet reprezintă un set amplu de măsuri menite să reducă complexitatea și dificultatea procedurilor administrative pentru întreprinderi.

Printre acțiunile propuse în domeniul fiscal se regăsește posibilitatea de deducere a TVA pentru achizițiile de bunuri și servicii plătite cu cardurile de afaceri, cu valori de până la 2000 de lei pe bon fiscal și cu un total de 10,000 de lei pe perioadă fiscală. De asemenea, limita sumei considerate restanță fiscală va fi majorată la 500 de lei, comparativ cu limita actuală de 100 de lei.

În cadrul acestui pachet, va fi eliminată obligația deținerii registrului mașinii de casă și control, economisind aproximativ 5 milioane de ore de lucru anual pentru antreprenori conform estimărilor. Mai mult, interacțiunea cu Serviciul Fiscal de Stat va fi digitalizată, eliminându-se obligația de a aplica doar semnătura olografă sau de a prezenta documente exclusiv pe suport de hârtie.

Legislația propune, de asemenea, modificarea procedurii de aplicare a scutirii TVA pentru reimport în e-comerț, conform standardelor europene. Bariera pentru examinarea contestațiilor la Consiliul de soluționare a disputelor va fi redusă, iar Consiliul va include cel puțin 50% reprezentanți ai asociațiilor din mediul de afaceri cu relevanță în domeniul vamal.

Un alt aspect important este includerea benzinei și motorinei în lista produselor admise pentru regimul vamal de antrepozit. Această modificare va facilita operațiunile de import-export și stocare a produselor petroliere și gaz lichefiat. De asemenea, se va elimina restricția ca garanțiile bancare să fie acceptate doar de la o anumită bancă, permitând acceptarea garanțiilor emise de orice bancă licențiată din țară.

De asemenea, se propune simplificarea procesului de declarare a bunurilor introduse și scoase de pe teritoriul Republicii Moldova prin intermediul trimiterilor poștale, eliminându-se obligația de a depune o declarație vamală detaliată.

Potrivit estimărilor autorităților, aceste schimbări legislative vor aduce o economie de cel puțin 500 de milioane de lei anual, reprezentând aproximativ 0,2% din PIB.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău