Premieră în Republica Moldova! Hârtiile de valoare ale statului se tranzacționează la Bursa de Valori

02 Nov. 2023, 17:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Nov. 2023, 17:16 // Actual //  Lupu Eduard

Într-un moment definitoriu pentru piața financiară a Republicii Moldova, Bursa de Valori a Moldovei (BVM) a înregistrat prima tranzacție cu obligațiuni de stat, marcând o etapă crucială în evoluția sistemului financiar autohton.

Potrivit unui comunicat emis de BVM, această tranzacție semnificativă este un rezultat al eforturilor concertate ale participanților și regulatorilor pieței financiare, ce urmăresc diversificarea și dezvoltarea produselor financiare disponibile pentru investitori. Prin stabilirea unei piețe secundare bazate pe principiile pieței libere, această mișcare consolidează piața de capital din Republica Moldova.

Detaliile tranzacției istorice includ vânzarea a 50 de obligațiuni de stat cu dobândă fixă de 8,5% și o durată de circulație de 5 ani. Plățile dobânzii sunt efectuate semestrial, iar valoarea nominală a unei obligațiuni de stat este de 100 de lei. Prețul de cumpărare și vânzare al unei obligațiuni de stat la BVM a fost de 103,07 lei, iar tranzacția a avut loc la data de 1 noiembrie 2023, însumând o valoare totală de 5153,5 lei.

Maib a jucat rolul de intermediar în această tranzacție, reprezentând atât vânzătorul, cât și cumpărătorul. Lansarea tranzacțiilor cu obligațiuni de stat pe Bursa de Valori a Moldovei deschide noi oportunități pentru investitori, permitându-le să-și diversifice portofoliile și să contribuie la dezvoltarea economică a țării.

Obligațiunile de stat sunt considerate o opțiune de investiții sigură, emise de guvern și sprijinite de puterea sa financiară. Acestea pot aduce beneficii atât investitorilor instituționali, cât și celor individuali, oferindu-le posibilitatea de a investi în instrumente financiare cu risc redus.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Sept. 2024, 14:09
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Sept. 2024, 14:09 // Actual //  bani.md

Noua amânare a licitației de la Aeroportul Internațional Chișinău demonstrează că Republica Moldova este „ca o stână fără câini”, iar interesele din spatele acestei tranzacții „reproduc modelul de guvernare de pe timpul lui Plahotniuc”, consideră liderul CUB, Igor Munteanu. În opinia sa, directorul Agenției Proprietății Publice, principalul responsabil de organizarea acestui concurs, trebuia demis de multă vreme.

„Eu cred că directorul de la APP de mult trebuia să fie schimbat, pentru că nu se descurcă. Interesele care stau în spatele acestei tranzacții…, se văd urechile companiei care este interesată să câștige. În general, noi suntem ca o stână fără câini. Aeroportul nu are administrator, nu are manager, căile ferate n-au manager, Moldtelecomul nu are manager, Metal Feros are un manager, dar nu știu dacă compania mai contează pe piața metalelor ș.a.m.d.”, a menționat Igor Munteanu, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra”, moderată de Gheorghe Gonța.

În context, politicianul a sugerat că haosul din cadrul celor mai importante întreprinderi ale statului este provocat de schemele girate de Andrei Spînu.

„Deci, 10 cele mai importante întreprinderi ale statului sunt conduse prin interimate. Despre ce vorbim, despre achiziții oneste, corecte? Vedeți că toată lumea încearcă să-l acopere pe drăgălașul nostru ministru (Andrei Spînu – n.n.), care are nopți nedormite, se gândește la grijile cetățenilor. Dar noi înțelegem că interesele nefaste, nedorite asupra statului sunt foarte periculoase și reproduc modelul de guvernare care exista pe timpul lui Plahotniuc”, a mai spus liderul CUB.

Amintim că, pe 9 septembrie, s-a finalizat termenul de depunere a ofertelor de participare la licitația privind darea în locațiune a spațiilor comerciale de la aeroport, însă aceasta a fost amânată din nou, până la sfârșitul lunii septembrie. Și de această dată, la concurs s-a înscris doar compania franceză Lagardere, pe care guvernarea PAS pare să o favorizeze de la bun început.

Epopeea de la Aeroportul Internațional Chișinău durează de aproape un an de zile, iar licitația cu bucluc a fost amânată de cel puțin cinci ori până acum.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău