Premieră pentru mașina electrică a lui Elon Musk! Tesla Y, cea mai vândută mașină din lume în 2023

25 Ian. 2024, 17:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Ian. 2024, 17:17 // Actual //  Lupu Eduard

Tesla Model Y a fost cea mai vândută mașină din lume în 2023, depășind Toyota Rav4 datorită prețurilor reduse, potrivit datelor preliminare publicate joi de firma Jato Dynamics, transmite Le Figaro.

Vânzările Tesla Model Y au crescut cu 64% într-un an, ajungând la 1,23 milioane de unități, a anunțat Tesla miercuri seară. Micul SUV al lui Tesla depășește Toyota Rav4 (1,07 milioane) și Toyota Corolla (1,01 milioane), cele două modele ale gigantului auto japonez care au dominat clasamentul în ultimii ani.

Tesla Y a preluat în special conducerea pe piețele chineze și europene, unde oferta și vânzările de mașini electrice au explodat. Această încoronare marchează revoluția care are loc pe piața auto: este prima dată când o mașină electrică se plasează în topul vânzărilor globale de mașini noi pentru toate motoarele combinate. În Europa, SUV-ul Tesla a depășit mașinile entry-level precum Dacia Sandero și Peugeot 208.

„Pur și simplu remarcabil”

În Statele Unite, modelul ocupă locul 5 după trei pick-up-uri și Toyota Rav4. „Această creștere a vânzărilor este fără precedent”, a declarat analistul Felipe Munoz de la Jato Dynamics. „Ceea ce Tesla a realizat cu Modelul Y într-un timp atât de scurt este pur și simplu remarcabil.” Lansat în 2020, Y este asamblat în trei fabrici gigantice din California, China și din 2022 la Berlin. Modelul reprezintă acum două treimi din vânzările producătorului american, cu mult înaintea sedanului Model 3.

Modelul se află în fruntea războiului prețurilor lansat de producătorul american la mașinile electrice: prețul său mediu a fost cu 18%, respectiv cu 23% mai mic decât prețul mediu al unei mașini electrice în Statele Unite și Germania în noiembrie 2023, potrivit datelor Jato. „Reducerile anunțate în cursul anului, adăugate la reputația Tesla ca producător de vehicule electrice fiabile și competitive, au contribuit la consolidarea cererii deja semnificative”, a subliniat Felipe Munoz.

Tesla a fost depășită de producătorul chinez de mașini electrice în ultimul trimestru al anului 2023 în ceea ce privește numărul de mașini vândute (526.409 vehicule electrice livrate între octombrie și decembrie și 1,57 milioane în 2023). Jato Dynamics și-a făcut clasamentul pe baza cifrelor de vânzări de pe principalele piețe de automobile din întreaga lume în 2023, din America de Nord până în China, Europa și America Latină. Cifrele finale urmează să fie publicate în al doilea trimestru al anului 2024.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

16 Apr. 2024, 08:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Apr. 2024, 08:53 // Actual //  Lupu Eduard

Începerea invaziei lui Putin din Ucraina acum peste 780 de zile a fost urmată de impunerea a mai multor pachete de sancțiuni de către Occident contra Kremlinului. Acum însă, Statele Unite și Marea Britanie lovesc ”diamantele” Moscovei, interzicând comerțul cu aluminiu, cupru și nichel rusesc la Bursele din Londra și Chicago.

Mișcarea americano-britanică îl face pe Putin să stea cu mâna întinsă la Shanghai, un oraș cu 24 de milioane de locuitori și să cerșească ajutorul Chinei, pentru a face comerț cu aceste metale, fiind singura bursă unde mai sunt acceptate astfel de produse din Rusia, potrivit IntelliNews.

Bursa de Metale din Londra (LME) și Bursa Mercantilă din Chicago (CME) au blocat comerțul cu aluminiu, cupru și nichel produse de Rusia, a anunțat guvernul Regatului Unit pe 12 aprilie 2024.

Mișcarea va conduce Rusia mai adânc în îmbrățișarea Chinei, deoarece în Shanghai există acum singura bursă majoră de mărfuri care încă acceptă și comercializează metale rusești.

Pentru a atenua riscul de instabilitate a pieței, guvernul a spus că noile măsuri vor scuti stocurile existente de metal rusesc pe cele două burse. Aceste acțiuni pot fi în continuare tranzacționate și retrase fără restricții, oferind continuitate participanților pe piață. Interdicția din Marea Britanie nu este de așteptat să afecteze prețurile pe termen scurt, deoarece există stocuri mari de metal rusesc în depozitele LME.

Această mișcare, parte a interdicțiilor existente, urmărește să intensifice restricțiile asupra exporturilor interzise de metale rusești, reducând astfel o „sursă crucială de venituri pentru Kremlin”, a spus Regatul Unit.

Principalele metale rusești ale grupului de titan sau platină au fost excluse de la interdicție, deoarece Rusia rămâne un furnizor important al ambelor metale greu de găsit pe piața mondială.

LME, într-un comunicat separat, și-a afirmat angajamentul de a se alinia la sancțiunile și tarifele relevante și a anunțat că va colabora cu LME Clear pentru a implementa sancțiuni atât pentru operațiunile sale, cât și pentru cele ale participanților săi pe piață.

Exporturile de metale din Rusia s-au prăbușit

Orientările publicate de LME au subliniat impactul legislației britanice și al licențelor comerciale asupra comerțului rusesc cu metale. Mai exact, ei au clarificat că, în temeiul pachetului de sancțiuni modificat, achiziția de mandate rusești emise înainte de 13 aprilie 2024 ar fi permisă. Cu toate acestea, metalul produs după această dată ar fi supus interdicției.

LME a anunțat o suspendare imediată a justificării metalului relevant produs la sau după 13 aprilie, asigurând respectarea sancțiunilor, facilitând în același timp participarea continuă la procesul zilnic de decontare.

LME a anunțat, de asemenea, o suspendare privind plasarea în mandat a metalului produs de anumite mărci afectate în depozitele listate de LME la nivel global, cu excepția cazului în care proprietarul metalului ar putea stabili cu dovezi documentare clare că metalul a fost produs înainte de 13 aprilie.

Metalele aduc cel mai mare venit din exporturi din Rusia, după energie, contribuind cu 15 miliarde de dolari în 2023. Valoarea exporturilor de metale ale Rusiei a scăzut de la invazia Ucrainei de acum doi ani, scăzând cu 10 miliarde de dolari în 2023, de la 25 de miliarde de dolari în 2022, din cauza sancțiunilor.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a aprobat acțiunea vizată, subliniind rolul acesteia în reducerea câștigurilor Rusiei, protejând în același timp aliații de repercusiuni adverse.

Marea Britanie și-a anunțat pentru prima dată intenția de a interzice metalele rusești în mai 2023 și a continuat cu legislația introdusă în decembrie pentru a interzice direct importurile de metale rusești. De asemenea, SUA au impus taxe vamale asupra diferitelor importuri de metale din Rusia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău