Premieră științifică în Chișinău: Au fost identificate soluții noi pentru dezvoltarea zonelor verzi ale Capitalei

11 Nov. 2022, 17:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Nov. 2022, 17:07 // Actual //  Lupu Eduard

Simpozionul științifico-practic internațional „Conservarea biodiversității urbane – premiza dezvoltării durabile”, organizat cu ocazia aniversării a 30 de ani ai Întreprinderii municipale „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi”, a culminat cu schimbul de experiență dintre autoritatea publică municipală, oameni de știință, din Republica Moldova, antreprenori dar și oaspeți din orașe de peste hotare, prietene Chișinăului.

La discuții a participat și primarul Capitalei, Ion Ceban, care și-a notat elementele inovatorii pentru a le implementa, întru asigurarea confortului chișinăuienilor și oaspeților urbei. Edilul i-a felicitat pe angajații „Asociației de Gospodărire a Spațiilor Verzi” cu ocazia aniversării și și-a exprimat recunoștința pentru munca lor zilnică, în conservarea biodiversității.

Unul dintre oaspeții de onoare a evenimentului a fost peisagistul francez  Thierry Huau, urbanist și etnobotanist cunoscut şi apreciat în Europa. Savantul a prezentat publicului un concept promovat în marele metropole: aducerea naturii în mijlocul oraşului cu accent pe naturaleţe.

Despre cum a reușit capitala Georgiei, Tbilisi să înflorească, datorită unei strategii urbanistice, a vorbit Salome Pashiashvili care reprezintă  „Tbilisy City Hall”.

Noutăți în materie de dezvoltare a biodiversităţii în mediul urban s-au conținut şi în prezentările reprezentanţilor primăriilor înfrățite cu oraşul Chişinău şi ale specialiştilor ai Serviciilor de Gospodărire a Spațiilor Verzi din cadrul unor municipalităţi din România şi Muntenegru.

Toate concluziile şi rapoartele prezentate vor fi studiate minuţios, în scopul preluării experienţelor avansate şi aplicării unor soluţii viabile pentru dezvoltarea spaţiilor verzi din municipiul Chişinău.

Ideea acestei practici, inedite pentru Chișinău, aparține Victoriei Covali, director interimar al Întreprinderii Municipale „Asociaţia de Gospodărire a Spaţiilor Verzi”. Ea a precizat, în deschiderea Simpozionului, că abordările ştiinţifice sunt esenţa unor inovaţii ce au drept scop să dezvolte biodiversitatea şi să promoveze ecologia în municipiul Chişinău.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Mart. 2024, 09:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Mart. 2024, 09:49 // Actual //  Lupu Eduard

Piața neagră a țigaretelor înregistrează o ușoară scădere în luna ianuarie 2024, ajungând la 7,7% din totalul consumului, comparativ cu 8,5% la finele anului 2023, conform unui studiu realizat de compania de cercetare Novel.

„În luna ianuarie, cea mai mare scădere a contrabandei se înregistrează în nord-est, cu 10,5 p.p. până la 19,2%. Cu toate acestea, regiunea continuă să fie cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigarete. În ianuarie, singura regiune în care piața neagră crește semnificativ este sud, cu 4,1 p.p. până la 10,4%. Majorarea este corelată cu apariția ca sursă de proveniență a Bulgariei, începând de anul trecut. Ca proveniență, cea mai mare pondere o deține Duty Free (peste 40%), urmată de Moldova (21,6%), Cheap Whites (13%) și Bulgaria (12,8%)”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

Platforma Stopcontrabanda.ro a raportat că peste 10 milioane de țigarete de contrabandă au fost capturate de autorități în zona de sud a țării începând din acest an, reflectând o tendință de creștere a traficului ilicit de produse din tutun din statele din sudul țării, unde prețurile sunt mai mici.

Directorul relațiilor externe al Ariei Europa de Sud Est a British American Tobacco, Ileana Dumitru, a salutat eforturile autorităților în combaterea contrabandei, menționând instalarea primelor două scannere vamale în vămile Giurgiulești și Albița.

În același timp, veniturile din accize au înregistrat o creștere semnificativă în ianuarie 2024, cu 48,1% față de anul anterior, susținute de încasările din accizele pentru produsele din tutun, cu o creștere de 91,4%.

Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications la JTI România, Moldova și Bulgaria, a subliniat necesitatea unui mediu legislativ stabil pentru a menține parteneriatele cu statul, criticând propunerile legislative anti-tutun care ar putea alimenta piața neagră.

Aceste evoluții survin în contextul unei concentrări sporite a eforturilor de combatere a contrabandei cu țigarete, cu rapoarte ale Poliției de Frontieră care indică o creștere a capturărilor și destructurarea a trei grupuri infracționale organizate în 2023.

Anual, companiile de tutun contribuie semnificativ la bugetul statului, vărsând aproximativ 20 miliarde de lei reprezentând accize, TVA și alte taxe și contribuții.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău