Premieră științifică în Chișinău: Au fost identificate soluții noi pentru dezvoltarea zonelor verzi ale Capitalei

11 Nov. 2022, 17:07
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Nov. 2022, 17:07 // Actual //  bani.md

Simpozionul științifico-practic internațional „Conservarea biodiversității urbane – premiza dezvoltării durabile”, organizat cu ocazia aniversării a 30 de ani ai Întreprinderii municipale „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi”, a culminat cu schimbul de experiență dintre autoritatea publică municipală, oameni de știință, din Republica Moldova, antreprenori dar și oaspeți din orașe de peste hotare, prietene Chișinăului.

La discuții a participat și primarul Capitalei, Ion Ceban, care și-a notat elementele inovatorii pentru a le implementa, întru asigurarea confortului chișinăuienilor și oaspeților urbei. Edilul i-a felicitat pe angajații „Asociației de Gospodărire a Spațiilor Verzi” cu ocazia aniversării și și-a exprimat recunoștința pentru munca lor zilnică, în conservarea biodiversității.

Unul dintre oaspeții de onoare a evenimentului a fost peisagistul francez  Thierry Huau, urbanist și etnobotanist cunoscut şi apreciat în Europa. Savantul a prezentat publicului un concept promovat în marele metropole: aducerea naturii în mijlocul oraşului cu accent pe naturaleţe.

Despre cum a reușit capitala Georgiei, Tbilisi să înflorească, datorită unei strategii urbanistice, a vorbit Salome Pashiashvili care reprezintă  „Tbilisy City Hall”.

Noutăți în materie de dezvoltare a biodiversităţii în mediul urban s-au conținut şi în prezentările reprezentanţilor primăriilor înfrățite cu oraşul Chişinău şi ale specialiştilor ai Serviciilor de Gospodărire a Spațiilor Verzi din cadrul unor municipalităţi din România şi Muntenegru.

Toate concluziile şi rapoartele prezentate vor fi studiate minuţios, în scopul preluării experienţelor avansate şi aplicării unor soluţii viabile pentru dezvoltarea spaţiilor verzi din municipiul Chişinău.

Ideea acestei practici, inedite pentru Chișinău, aparține Victoriei Covali, director interimar al Întreprinderii Municipale „Asociaţia de Gospodărire a Spaţiilor Verzi”. Ea a precizat, în deschiderea Simpozionului, că abordările ştiinţifice sunt esenţa unor inovaţii ce au drept scop să dezvolte biodiversitatea şi să promoveze ecologia în municipiul Chişinău.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Iun. 2025, 17:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
17 Iun. 2025, 17:07 // Actual //  Ursu Victor

Pe fondul tensiunilor geopolitice şi al incertitudinilor economice, investitorii pariază tot mai mult pe aur în 2025. Preţul metalului preţios a urcat cu aproape 30% de la începutul anului pe piaţa spot, iar contractele futures ating acum circa 3.400 de dolari pe uncie (28 de grame), potrivit MarketWatch. Evoluţia este determinată de conflictul dintre Israel şi Iran, temerile privind noile tarife comerciale ale lui Donald Trump şi inflaţia relativ ridicată în Statele Unite.

Cererea pentru plasamente de siguranţă – unde se încadrează şi francul elveţian – a crescut pe fondul acestor incertitudini, iar estimările arată că trendul ascendent va continua, spune Mihai Căruntu, vicepreşedinte al Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România, citat de businessmgazin.ro.

„Aurul a crescut foarte mult anul acesta şi în ultimele 12 luni; s-a apreciat şi francul elveţian, alt activ de refugiu. Incertitudinea mai mare s-a văzut pe cotaţiile aurului, care a avut o decadă foarte bună, un randament anualizat de 8% în ultimii zece ani. Este foarte mult pentru că aurul a avut nişte decenii în care a stagnat”, explică el.

De la revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, aurul s-a numărat printre cele mai performante active la nivel global. Politicile comerciale imprevizibile, în special noile taxe vamale, au amplificat temerile legate de un posibil război comercial, alimentând inflaţia, încetinind perspectivele economice şi determinând investitorii să caute refugiu în metalul preţios.

De altfel, indicele S&P 500 – de referinţă pentru Wall Street, cea mai mare piaţă de capital din lume – înregistrează o creştere de 2,8% în 2025, sub indicele paneuropean Stoxx 600, pe care l-a depăşit constant în ultimii ani. Până nu demult, S&P 500 se afla în teritoriu negativ anul acesta.

„Din anii 1920-1930 încoace, aurul n-a crescut, în medie, cu mai mult de 5%. Estimările sunt că va continua să crească pentru că este incertitudine mare. Dacă vorbim de tarifele lui Trump, ele ar pune în pericol creşterea economică, ar alimenta inflaţia şi deci ar influenţa profiturile corporate”, mai spune Mihai Căruntu.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO