VIDEO 70 de antreprenori din ţara noastră îşi expun produsele şi serviciile la Iași! Evenimentul transmis de Rlive

11 Nov. 2022, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Nov. 2022, 17:14 // Actual //  bani.md

Potrivit președintelui Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Sergiu Harea, evenimentul  are drept scop contribuirea la dezvoltarea, promovarea si consolidarea relaților economice și comerciale dintre Republica Moldova și România, precum și la încurajarea competitivității produselor și sericilor, prin crearea unei platforme de discuți și prezentarea oportunităților de cooperare.

„După o pauză de doi ani, ne reîntoarcem la Iași, de data aceasta mult mai dornici de a prezenta pieței române produsele și serviciile moldovenești, mult mai calitative şi competitive. Prezența unui număr impunător al companiilor moldovenești-participanți al expoziției, este o dovadă în plus a bunelor relați de vecinătate ce leagă Republica Moldova și România. Ne bucurăm că suntem așteptați la Iaşi cu atâta ardoare, semn co antreprenorii noștri, la edificiile anterioare, au reușit să câștige admirația consumatorilor ieșeni”, a declarat președintele CCI.

Președintele CCI a adus mulțumiri partenerilor pentru suportul acordat de autoritățile din România, dar și companiilor car eparticipă la expoziție.

„Țin să menționez ca România a fost şi s-a menținut pe parcursul ultimilor ani în top-ul partenerilor comerciali al Republic Moldova. Relațiile dintre statele noastre sunt influențate de cadrul european al vecinătăți și contextul geopolitic internațional, precum şi de nivelul contactelor bilaterale si preferințele naționale ale statelor. În cadrul acestor cooperări, au fost organizate mai multe activități comune, printre care se numără misiuni economice, forumuri de afaceri, mese rotunde, seminare, participarea la expoziții și schimb de experienta. Antreprenorii din Republica Moldova au dat mereu dovadă de un interes vădit pentru colaborarea cu parteneri de peste Prut fapt confirmat de numărul participanților de astăzi- cca 70 de întreprinderi”, a mai precizat  Sergiu Harea.

La eveniment a participat și ministrul Agriculturii și Industrie Alimentare, Vladimir Bolea. Oficialul a vorbit cu mândrie de produsele autohtone și a menționat că speră la noi colaborări cu partenerii din România.

„Apreciem deschiderea autorităților române de a oferi oportunități de promovare a produselor și serviciilor moldovenești pe piața României. Sperăm că evenimentul de astăzi vor consolida cadrul de comunicare între agenți economici de pe ambele maluri ale Prutului. Mizăm pe intensificarea schimburilor comerciale şi pe conturarea noilor parteneriate de succes No vom continua angajamentul de diversificare a exporturilor şi vom acționăm cu determinare pentru a valorifica toate oportunitățile oferite de România, astfel încât să ne bucurăm împreună de realizările obținute”, a declarat ministrul Agriculturii și Industrie Alimentare.

Cea de-a IV-a ediție a Expoziției „Republica Moldova Prezintă” este organizată de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași și Camera Bilaterală de Comerț și Industrie Republica Moldova – România.

 

Realitatea Live

17 Apr. 2025, 16:39
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Apr. 2025, 16:39 // Actual //  bani.md

Un nou raport publicat de Europol evidențiază o creștere îngrijorătoare a fabricării ilegale de produse din tutun contrafăcute în Uniunea Europeană. Potrivit raportului, statele care aplică accize și taxe ridicate sunt mai vulnerabile la comerțul ilicit, deoarece consumatorii caută alternative mai ieftine, iar rețelele infracționale profită de această cerere. Ultimul raport KPMG privind consumul ilicit de produse de tutun denotă că peste 35 de miliarde de țigări sunt vândute ilegal în Europa în fiecare an, scrie mold-street.com.

Raportul Europol scoate în evidență că aproape un sfert din populația UE fumează, iar pe fundalul creșterii rapide a prețurilor consumatorii se orientează spre alternative mai ieftine, fie acestea sunt țigări clasice sau vape-uri.

Un exemplu elocvent este Franța, țara cu cea mai mare piață ilegală de produse de tutun din Uniunea Europeană, cu 47,7% din consumul total ilicit de țigări din regiune. Acest lucru se întâmplă ca urmare a politicilor de accizare, costul unui pachet de țigări ajungând la 15 euro. În același timp, autoritățile franceze interzic alte produse de nicotină, cum ar fi pliculețe cu nicotină. Ca rezultat, fumătorii se orientează către canale ilegale de achiziție a produselor de tutun.

Pe de altă parte, ultimul raport KPMG remarcă statele care au reușit cu succes să contracareze comerțul ilicit. Printre acestea se numără și România, unde consumul ilicit de țigări a atins un nivel minim istoric. Astfel, în România, consumul ilicit de țigări a scăzut în 2023 și a atins o medie anuală de 5,8%.

Pe lângă politici fiscale echilibrate, România are și o abordare pragmatică privind reglementarea pieței de nicotină. De exemplu, anul trecut, România a introdus acciză pentru pliculețe de nicotină și un șir de reglementări pentru acest produs, cu scopul de a controla piața legală. Același lucru a făcut și Ucraina. În septembrie 2024, Ucraina a introdus acciză la pliculețele cu nicotină, estimând venituri bugetare din această măsură în sumă de 20 milioane de euro.

În Republica Moldova, după doi ani de la implementarea unui calendar fiscal echilibrat și predictibil, anul trecut s-a înregistrat o scădere a comerțului ilicit cu produse de tutun. Potrivit companiei de cercetare IPSOS, piața tenebră a fost estimată la 9,8% în perioada septembrie–octombrie 2024, ceea ce reprezintă o scădere de 1,9 puncte procentuale comparativ cu aceeași perioadă din 2023.

Pentru a contrara piața ilicită, în acest an experții și industria au venit cu mai multe propuneri la Politica Fiscală.

„Producătorii cer ca Guvernul să vină cu acțiuni pentru a contracara piața neagră. În prezent avem o accelerare a încasărilor la buget din TVA, ceea ce arată că a scăzut contrabanda, comerțul ilicit, lucru care trebuie amplificat. Pentru a contracara piața neagră producătorii cer amânarea implementării interdicției aromelor pentru produsele din tutun încălzit până la aderarea la UE; introducerea unei accize pentru pliculețele cu nicotină; reglementarea clară a pungilor cu nicotină pentru protejarea minorilor și a consumatorilor; stabilirea unui calendar fiscal predictibil pe trei ani pentru toate produsele din tutun și nicotină și întărirea controlului și a aplicării legii în domeniul produselor din tutun și nicotină”, a declarat expertul economic IDIS ”Viitorul”, Veaceslav Ioniță.

Expertul a amintit că anul trecut a atenționat opinia publică că în Republica Moldova, din cauza unor reglementări neinspirate, a fost înregistrată o creștere a contrabandei cu țigări, ceea ce a însemnat venituri mai mici la bugetul de stat și riscuri de sănătate pentru minori, care consumă produse din tutun de pe piața neagră, nereglementată.

 
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei