Prețul aurului a ajuns la o valoare record. În peste o lună cotaţia a crescut cu aproape 12%

21 Mart. 2024, 10:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Mart. 2024, 10:30 // Actual //  bani.md

Preţul spot al aurului a depăşit joi pentru prima dată pragul de 2.200 de dolari uncia, după ce Rezerva Federală americană a anunţat că există perspective pentru mai multe reduceri de dobândă în acest an, ceea ce sugerează că oficialii Fed nu sunt alarmaţi de recentul avans al inflaţiei, transmite Bloomberg.

La Bursa de la Singapore, preţul spot al aurului a crescut cu 1,6%, până la 2.220,89 dolari uncia, pentru ca în jurul orei 7:15 a.m. să coboare la 2.202,31 dolari.

În paralel, bursele asiatice şi Bursa de la New York au înregistrat noi creşteri iar dolarul american s-a depreciat, după ce Rezerva Federală americană a confirmat că există perspectivele pentru trei reduceri de dobândă, de câte un sfert de punct fiecare, în acest an.

De la mijlocul lunii februarie şi până în prezent, cotaţia aurului a crescut cu aproape 12%, pe fondul aşteptărilor referitoare la o politică monetară americană mai relaxată, un mediu care în mod normal duce la deprecierea dolarului dar generează un interes crescut pentru aur ca valoare de refugiu, în special în contextul accentuării riscurilor geopolitice. Reducerile de dobândă din partea Fed sunt favorabile metalului galben, care nu aduce venituri investitorilor, dar face mai puţin atractive alte plasamente.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Ian. 2025, 14:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Ian. 2025, 14:28 // Actual //  Ursu Victor

Scrie o știre. Gazprom nu a făcut luni rezervări de capacitate pe luna februarie pe gazoductul transbalcanic pentru a transporta gaze în regiunea transnistreană. Conform calendarului ENTSO-G, licitațiile pentru rezervarea capacităţilor lunare pentru luna următoare se desfăşoară în fiecare a treia zi de luni a lunii curente.

La 20 ianuarie, au fost făcute următoarele rezervări:

-frontiera Turcia – Bulgaria, cca 3.1 mln m3/zi din cca 6.1 mln m3/zi ofertaţi

-frontiera Bulgaria – România, cca 0,7 mln m3/zi din cca 9,7 mln m3/zi ofertaţi

-la frontiera România- Ucraina (Isaccea – Orlovca) a fost ofertată o capacitate de cca 11,5 mln m3/zi, dar nu au fost făcute rezervări

-frontiera România- Moldova (gazoductul Iaşi – Chișinău) au fost rezervate cca 5 mln m3/zi din cei cca 6,1 mln m3/zi scoşi la licitaţie.

Potrivit autorităților din ţările traversate de Coridorul vertical, aceste rezervări au fost făcute de traderi internaționali. Rezervări de capacitate mai pot fi făcute și zilnic, însă acestea vor presupune costuri mai mari.

Amintim că Ministerul Energiei a propus administrației din regiunea transnistreană suport în achiziționarea gazelor naturale de pe bursele europene sau Bursa română de Mărfuri din Chișinău încă în decembrie 2024, anticipând criza umanitară generată în regiunea transnistreană de sistarea unilaterală, contrar prevederilor contractuale, a livrărilor de gaze naturale de către Gazprom.

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală