Sistemul bancar în 2024: Profitul băncilor s-a prăbușit cu peste o treime

21 Mart. 2024, 10:40
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
21 Mart. 2024, 10:40 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

În primele două luni ale anului 2024, profitul net al băncilor din Republica Moldova a înregistrat o scădere semnificativă, conform datelor Băncii Naționale a Moldovei. Astfel, profitul net total al băncilor în ianuarie-februarie 2024 a fost de 573,2 milioane de lei, în scădere cu 34,9% față de aceeași perioadă a anului 2023.

Cu toate acestea, datele evidențiază faptul că toate cele 11 bănci din țară au înregistrat profit în primele două luni ale anului curent. Din acest profit net total, aproximativ 88,6% sau 507,84 milioane de lei au fost obținute de doar patru bănci: MAIB, Moldindconbank, OTP Bank și Victoriabank. Celelalte 65,4 milioane de lei din profitul net au fost împărțite între celelalte 7 bănci.

Interesant este că doar una dintre băncile care au înregistrat profit în ianuarie-februarie 2024 și-a majorat veniturile față de aceeași perioadă a anului 2023, în timp ce 10 bănci au înregistrat o diminuare a profitului.

Cele mai mari profituri nete înregistrate în primele două luni ale anului 2024 au fost:
– MAIB: 227,23 milioane de lei (față de 200,19 milioane de lei în ianuarie-februarie 2023)
– Moldindconbank: 149,15 milioane de lei (față de 225,18 milioane de lei)
– OTP Bank: 73,68 milioane de lei (față de 160,81 milioane de lei)
– Victoriabank: 57,78 milioane de lei (față de 154,65 milioane de lei).

Alte bănci care au obținut profit în aceeași perioadă sunt: FinComBank, Eximbank, BCR Chișinău, ProCreditBank, Energbank, EuroCreditBank și Comerțbank, cu sume variind de la 0,85 milioane de lei la 15,58 milioane de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

14 Apr. 2024, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Apr. 2024, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Apple facilitează, în sfârșit, repararea iPhone-urilor de către utilizatori cu ajutorul unor piese folosite, relatează The Verge. Într-o actualizare de joi, compania a anunțat că, în această toamnă, proprietarii unor modele “selecționate” de iPhone vor putea să-și repare dispozitivele cu piese originale folosite, păstrându-și întreaga funcționalitate.

Atunci când repară un telefon, Apple le cere utilizatorilor de iPhone să treacă printr-un proces numit împerechere de piese, care îi face să potrivească numărul de serie al dispozitivului lor cu cel al unei piese noi vândute de Apple. În cazul în care un utilizator a înlocuit o piesă cu o componentă aftermarket sau uzată, iPhone-ul ar afișa notificări supărătoare care spun că Apple nu este în măsură să verifice piesa nou instalată. În cazul senzorilor Face ID și Touch ID, este posibil ca piesa să nu funcționeze deloc.

Această modificare ar trebui să elimine aceste notificări pentru piesele folosite, deoarece Apple spune că “calibrarea pentru piesele Apple originale, noi sau folosite, va avea loc pe dispozitiv după ce piesa este instalată”. De asemenea, înseamnă că utilizatorii și atelierele de reparații nu vor mai trebui să furnizeze numărul de serie al dispozitivului pe care îl repară atunci când comandă majoritatea pieselor din Self Service Repair Store.

Schimbarea se va aplica la lansare pentru ecrane, baterii și camere foto. Apple spune că “viitoarele” versiuni de iPhone vor veni cu suport pentru senzorii biometrici utilizați, cum ar fi Face ID sau Touch ID.

În același timp, Apple devine mai serioasă și în ceea ce privește urmărirea componentelor iPhone folosite.Compania a anunțat că își va extinde funcția Activation Lock, care ar trebui să împiedice hoții să folosească un dispozitiv pierdut sau furat, la piesele iPhone. “Dacă un dispozitiv aflat în reparație detectează că o piesă compatibilă a fost obținută de la un alt dispozitiv cu Activation Lock sau Lost Mode activat, capacitățile de calibrare pentru acea piesă vor fi restricționate”, spune Apple.

Dacă ajungi să îți repari iPhone-ul cu o piesă folosită, dispozitivul va stoca aceste informații în secțiunea Piese și istoric service din aplicația Setări din iOS. Apple nu specifică ce modele de iPhone vor fi suportate în această toamnă, dar compania a declarat pentru TechCrunch că va fi vorba de iPhone 15 și mai târziu.

“Cu această ultimă extindere a programului nostru de reparații, suntem încântați să adăugăm și mai multe opțiuni și mai multă comoditate pentru clienții noștri, contribuind în același timp la prelungirea duratei de viață a produselor noastre și a pieselor acestora”, spune John Ternus, vicepreședintele senior al departamentului de inginerie hardware al Apple, într-un comunicat.

Chiar dacă Apple nu și-a extins încă aprobarea pentru piesele iPhone de pe piața secundară, schimbarea este uriașă pentru atelierele de reparații și pentru cei care se ocupă de bricolaj, care au fost nevoiți să se confrunte cu plata unei prime mai mari pentru piesele iPhone noi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău