Prețul grâului este în scădere la bursele agricole. Cerealele furate de Rusia din Ucraina au inundat piețele

18 Iul. 2022, 06:38
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Iul. 2022, 06:38 // Actual //  bani.md

Prețul grâului este în scădere pe bursa de la Chicago, revenind la nivelul de dinainte de declanșarea invaziei rusești din Ucraina. Acest lucru se datorează livrărilor de produse agricole din Peninsula Crimeea care au crescut, în ciuda războiului. Experții estimează că este vorba despre grâul furat de Rusia din Ucraina care a fost trimis spre țările importatoare de produse cerealiere.

Cotaţiile futures la grâu au continuat să scadă vineri, 15 iunie, la bursa de la Chicago. Prețurile au revenit la nivelul la care se aflau înainte de 24 februarie, data declanșării războiului rusesc din Ucraina. Scăderea prețurilor se datorează creșterii explozive a livrărilor de produse agricole din peninsula Crimeea, după cum relatează Bloomberg. Astfel, cerealele ajung în continuare, în cantități mari, pe piața mondială, în ciuda războiului.

Conform estimărilor, livrările de produse agricole din peninsula Crimeea sunt cu 50 de ori mai mari decât ar fi fost un nivel normal pentru această perioadă a anului. În aceste condiții, experții estimează că este vorba despre grâul pe care Rusia l-a furat din Ucraina și pe care îl vinde în statele importatoare de grâu.

Aceste informaţii vin într-un moment în care negociatorii de la Moscova și de la Kiev, sub medierea ONU, încearcă să găsească o soluţie care să permită Ucrainei să reia livrările de cereale prin porturile de la Marea Neagră.

Cu cât au scăzut cotațiile la grâu

Vineri, 15 iulie, cotaţiile futures la grâu au scăzut cu până la 3,7%, ştergând pentru scurt timp toate creşterile din 2022. Ședința de tranzacționare la Bursa din Chicago s-a încheiat în scădere cu 1,8%, prețul ajungând până la 7,81 dolari per bushel. Este departe de recordul de aproape 13 dolari per bushel înregistrat în săptămânile care au urmat invadării Ucrainei. De asemenea, este cea mai mare scădere înregistrată în ultimul deceniu de cotaţia grâului într-o singură săptămână, după cum relatează sursa citată.

În aceste condiții, scăderea preţului grâului dă noi speranţe că situația va reveni la normal și că actuala criză alimentară va fi depășită. Cu atât mai mult cu cât estimările privind recolta de cereale a Rusiei au fost revizuite în sus, iar fermierii americani au început recoltatul la grâu.

„Am scos prima de război de pe piaţă şi acum urmează să vedem unde se îndreaptă cotaţia grâului. Piaţa este în căutare de cerere”, a declarat Adam Knosalla, broker de cereale la firma Frontier Futures din Minneapolis.

Valul de căldură afectează culturile de porumb și soia

Pe alte pieţe, cotaţiile futures la porumb şi soia boabe au înregistrat creşteri modeste. Creșterile se datorează evaluării traderilor care sunt de părere că seceta va afecta culturile.

De altfel, se așteaptă ca valul de caniculă din Franţa să se intensifice începând de duminică, 17 iulie. Săptămâna următoare, în unele zone, temperaturile ar putea depăşi 40 de grade Celsius, potrivit Meteo France.

În SUA, aproximativ o treime din zonele în care se cultivă porumb sunt afectate de secetă. Iar o nouă creștere a temperaturilor este așteptată în partea de vest a SUA, a prognozat Departamentul american al Agriculturii. Valul de căldură reprezintă un risc deosebit pentru culturile de porumb, care intră într-o perioadă critică a dezvoltării.

Livrările globale de porumb au fost deja afectate de războiul din Ucraina, care a limitat exporturile unuia din cei mai importanţi furnizori mondiali de porumb.

Realitatea Live

02 Iul. 2025, 13:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Iul. 2025, 13:42 // Actual //  bani.md

Oamenii din Răciula, Călărași, își amintesc cu lacrimi în ochi cum sovieticii au încercat să închidă mănăstirea din localitate acum 66 de ani. Înarmați cu furci, sape, pietre, sătenii au încercat să apere locașul timp de 10 zile.

Supraviețuitorii evenimentelor din 1959 își amintesc cum unii militari sovietici încercau să se mascheze în preoți, pentru a intra în casa Domnului, însă au fost deconspirați după ce le-au fost observate dungile roșii de pe pantaloni.

Pe 2 iulie, circa 500 de milițieni și ostași cu arme au venit să se confrunte cu oamenii din Răciula. O persoană a fost împușcată, trei – grav rănite, iar alți opt săteni – condamnați pentru revolta lor.

„Era un polițist tânăr. Simion Davin s-a repezit și l-a înfipt. El cu pistolul l-a împușcat. Ne-am uitat cum a răsuflat de câteva ori, i-au pus lumânărica în mână, a bătut clopotul și și-a dat duhul. A venit unul mai mare și a spus așa: Luați-l imediat și duceți-l să îl îngropați, să nu știe nimeni. A doua zi au venit și au închis biserica și cu asta s-a terminat”, povestește Ana Stratan din Răciula.

Tatăl lui Andrei Mocreac a participat la apărarea mănăstirii și a fost condamnat. Bărbatul a relatat că KGB-ul sovietic i-a propus părintelui său se dezică de religie, ca să fie eliberat mai devreme, însă localnicul a refuzat și a petrecut 15 ani prin penitenciare, ajungând și în Siberia. Deși ulterior s-a cerut reabilitarea, nici o instanță nu i-a dat dreptate.

După închiderea mănăstirii, într-o clădire a mănăstirii a devenit depozit, iar altele – casă de cultură și sală sportivă. Apoi a început propaganda în școli, profesorii au interzis copiilor să poarte cruciulițe la gât, să colinde, iar în sâmbăta Paștelui – se organizau evenimente sportive, pentru ca elevii să nu se intereseze de religie, iar de sărbătorile creștine localnicii erau scoși la muncă.

„În ziua de Paște biblioteca lucra. Oamenii veneau de la sfințit, dar eu mă duceam la lucru. Ședeam acolo, nu venea nimeni, dar ședeam acolo, că ne controla. Așa ne băga în cap că nu există Dumnezeu, nu trebuie să credem. Ce le încurca lor, nu îmi închipui. Dar totdeauna, făceam și cu dânșii, făceam și Anul Nou, dar făceam și Crăciunul”, a relatat Parascovia Marin din Răciula.

Mănăstirile din Moldova au început să se redeschidă în 1989, odată ce URSS era pe cale să se destrame. Locașul din Răciula și-a deschis din nou ușile pentru enoriași în 1990, iar în 1994 a fost sfințită biserica de vară.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO