Prețul grâului este în scădere la bursele agricole. Cerealele furate de Rusia din Ucraina au inundat piețele

18 Iul. 2022, 06:38
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Iul. 2022, 06:38 // Actual //  bani.md

Prețul grâului este în scădere pe bursa de la Chicago, revenind la nivelul de dinainte de declanșarea invaziei rusești din Ucraina. Acest lucru se datorează livrărilor de produse agricole din Peninsula Crimeea care au crescut, în ciuda războiului. Experții estimează că este vorba despre grâul furat de Rusia din Ucraina care a fost trimis spre țările importatoare de produse cerealiere.

Cotaţiile futures la grâu au continuat să scadă vineri, 15 iunie, la bursa de la Chicago. Prețurile au revenit la nivelul la care se aflau înainte de 24 februarie, data declanșării războiului rusesc din Ucraina. Scăderea prețurilor se datorează creșterii explozive a livrărilor de produse agricole din peninsula Crimeea, după cum relatează Bloomberg. Astfel, cerealele ajung în continuare, în cantități mari, pe piața mondială, în ciuda războiului.

Conform estimărilor, livrările de produse agricole din peninsula Crimeea sunt cu 50 de ori mai mari decât ar fi fost un nivel normal pentru această perioadă a anului. În aceste condiții, experții estimează că este vorba despre grâul pe care Rusia l-a furat din Ucraina și pe care îl vinde în statele importatoare de grâu.

Aceste informaţii vin într-un moment în care negociatorii de la Moscova și de la Kiev, sub medierea ONU, încearcă să găsească o soluţie care să permită Ucrainei să reia livrările de cereale prin porturile de la Marea Neagră.

Cu cât au scăzut cotațiile la grâu

Vineri, 15 iulie, cotaţiile futures la grâu au scăzut cu până la 3,7%, ştergând pentru scurt timp toate creşterile din 2022. Ședința de tranzacționare la Bursa din Chicago s-a încheiat în scădere cu 1,8%, prețul ajungând până la 7,81 dolari per bushel. Este departe de recordul de aproape 13 dolari per bushel înregistrat în săptămânile care au urmat invadării Ucrainei. De asemenea, este cea mai mare scădere înregistrată în ultimul deceniu de cotaţia grâului într-o singură săptămână, după cum relatează sursa citată.

În aceste condiții, scăderea preţului grâului dă noi speranţe că situația va reveni la normal și că actuala criză alimentară va fi depășită. Cu atât mai mult cu cât estimările privind recolta de cereale a Rusiei au fost revizuite în sus, iar fermierii americani au început recoltatul la grâu.

„Am scos prima de război de pe piaţă şi acum urmează să vedem unde se îndreaptă cotaţia grâului. Piaţa este în căutare de cerere”, a declarat Adam Knosalla, broker de cereale la firma Frontier Futures din Minneapolis.

Valul de căldură afectează culturile de porumb și soia

Pe alte pieţe, cotaţiile futures la porumb şi soia boabe au înregistrat creşteri modeste. Creșterile se datorează evaluării traderilor care sunt de părere că seceta va afecta culturile.

De altfel, se așteaptă ca valul de caniculă din Franţa să se intensifice începând de duminică, 17 iulie. Săptămâna următoare, în unele zone, temperaturile ar putea depăşi 40 de grade Celsius, potrivit Meteo France.

În SUA, aproximativ o treime din zonele în care se cultivă porumb sunt afectate de secetă. Iar o nouă creștere a temperaturilor este așteptată în partea de vest a SUA, a prognozat Departamentul american al Agriculturii. Valul de căldură reprezintă un risc deosebit pentru culturile de porumb, care intră într-o perioadă critică a dezvoltării.

Livrările globale de porumb au fost deja afectate de războiul din Ucraina, care a limitat exporturile unuia din cei mai importanţi furnizori mondiali de porumb.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 10:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 10:46 // Actual //  Ursu Victor

Atacurile cu rachete ale Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene au afectat grav Uzina Metalurgică din Rîbnița, un pilon economic al regiunii transnistrene. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a explicat în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV că uzina operează acum la capacitate minimă.

„Liniile de tensiune înaltă dintre Podolisk (Ucraina) și Rîbnița, de 330 kV, nu sunt funcționale. Uzina Metalurgică se bazează acum pe o linie electrică de 110 kV, care permite doar menținerea funcționalității, dar nu și funcționarea în regim normal,” a declarat Parlicov.

Potrivit ministrului, Centrala electrică moldovenească (Moldgres) obișnuia să alimenteze uzina prin linii electrice de tensiune înaltă ce traversau teritoriul Ucrainei, creând o buclă energetică. Distrugerile cauzate de atacurile rusești au rupt această legătură, punând în dificultate atât uzina, cât și alte infrastructuri din regiune.

Impactul asupra Uzinei Metalurgice, una dintre principalele surse de venit pentru Transnistria, reprezintă o lovitură majoră pentru economia regiunii, deja afectată de instabilitatea energetică și politică din zonă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău