Prețul lemnelor pentru iarna 2022. Ce rezerve a pregătit Moldsilva

13 Sept. 2022, 11:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
13 Sept. 2022, 11:32 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Moldsilva deține actualmente 27.000 de metri steri de masă lemnoasă, iar prețul unuia este, în mediu, de 750 de lei. Directorul adjunct al Agenției, Iulian Mamai, a discutat cu reporterul RLIVE TV, Troian Stoianov despre procedura de achiziție, stocurile disponibile și modul de repartizare și prețul lemnelor, scrie Realitatea.md.

Prețul lemnelor pentru iarna 2022

Oficialul susține că nu se preconizează majorarea prețurilor de comercializare. Costul metrului ster variază în funcție de tipul masei lemnoase.

„Este un preț mediu de 750 lei metrul steer pentru specii tari, 400 de lei – specii moi. Variază cel tare de la 550 la la 875, în dependență de specie. Cu certitudine, pot spune că nu se preconizeazîă majorarea prețului de comericalziare”, declară Iulian Mamai.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Pentru a estima cantitatea de lemn necesară, s-au creat liste la nivelul autorităților publice locale. Acestea se actualizează constant, iar cei care își doresc să le achiziționeze masă lemnoasă se pot înscrie în rând și la ocolurile silvice din regiunea unde locuiesc, însă cantitatea din acest an este plafonată la trei metri steri.

Realitatea Live

30 Ian. 2023, 09:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Ian. 2023, 09:17 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Prețul la medicamente ar putea crește în acest an cu 7%, susține directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Dragoș Guțu. Potrivit acestuia, în 2023, instituția va continua negocierile cu producătorii internaționali pentru a suplini stocurile de produse antibiotice , antivirale și antiinflamatorii din țară. Comercializarea acestor medicamente crește de 3-4 ori în sezonul rece al anului , pacienții fiind nevoiți să viziteze mai multe farmacii pentru a le găsi, scrie radiomoldova.md.

Numărul mic al populației, procedura dificilă de înregistrare a produselor și prețurile mici la care pot să își vândă produsele, nu le atrag pe marile țări producătoare de medicamente pe piața moldovenească.

Mai mult, unele au decis micșorarea exporturilor și consolidarea stocurilor naționale, pentru a preveni eventuale crize, a explicat pentru Radio Moldova, directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor medicale, Dragoș Guțu. Cu toate acestea, funcționarul asigură populația că medicamentele cele mai solicitate se vor regăsi în farmaciile din Republica Moldova, deși ar putea fi mai scumpe.

„La volumul mic de vânzări și la prețurile plafonate profiturile sunt mici și respectiv nu este interesant pentru o companie mare farmaceutică să-și extindă prezența în țări mici precum Republica Moldova. Totuși avem o diversificare a surselor de import de medicamente. Decizia unei țări aparte ne afectează dar nu este dramatic. Noi am creat acum cinci săptămâni un grup de lucru, monitorizăm toate stocurile la medicamente de maximă importanță, antibiotice, antivirale, antipiretice. Părerea mea este că produsele medicamentoase vor crește în preț în 2023 cu 5, 6 sau 7 %, nu mai mult”, spune Guțu.

În Republica Moldova activează 7 producători de medicamente, care acoperă 8% din necesarul țării. 20 % din produsele medicamentoase sunt importate în țara noastră din România, 30 la sută din Ucraina, 20% din Turcia, China, India și restul din alte țări precum Franța, Spania, Germania, Polonia și Slovenia.

Criza medicamentelor este resimțită în multe țări ale lumii din cauza pandemiei de coronavirus care a afectat producția farmaceutică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău