Prețul pentru benzină și motorină pentru ziua de 03.09.2021! ANRE a stabilit prețul maxim de comercializare

02 Sept. 2021, 14:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Otilia Cotruța
02 Sept. 2021, 14:58 // Bani și Afaceri //  Otilia Cotruța

Noile modificări privind comercializarea produselor petroliere au intrat în vigoare, iar Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit astăzi deja prețul maxim de comercializare a carburanților, care va fi valabil pentru ziua de mâine, 3 septembrie.

Astfel, pentru un litru de benzină standard 95, prețul maxim a fost stabilit de ANRE – 20.07 lei, iar pentru un litru de motorină – 16.27 lei.

Potrivit noilor modificări, ANRE urmează în fiecare zi să afișeze prețul maxim de comercializare a carburanților pentru ziua următoare, iar companiile petrolieră nu vor avea dreptul să mărească prețul mai mult decât cel plafon, scrie Realitatea.md.

Prețul va fi stabilit în baza câtorva criterii: cotațiile Platts, marja comercială, accizele și TVA – per litru.

Cu o reacție la noile modificări intrate în vigoare a venit și deputatul PAS, Radu Marian, care a salutat această metodă și totodată a respins a respins unele acuzații din spațiul public precum că „modificările date au fost făcute tot în favoarea petroliștilor”.

„Categoric respingem orice fel de acuzații de cedare în favoarea petroliștilor. Pentru informare, amintesc că marja comercială este calculată ca media ponderată a marjelor comerciale ale companiilor petroliere din ultimii 5 ani. Noua lege adoptată a stabilit și un coeficient de eficientizare de maxim 10%, care permite ANRE-ului să ajusteze marja în această limită (de exemplu, media marjelor în acest moment e 2.92 lei, iar coeficientul permite stabilire marjei la 2.62 lei). Comparativ cu legea precedentă, coeficientul de eficientizare a fost redus de la 20% la 10%, pentru a nu admite falimentarea companiilor mici care deține stații petroliere în zona rurală. Am introdus această prevedere în lege ca să stimulăm concurența și să nu permitem consolidarea influenței, și așa colosală, a marilor importatori asupra pieței. Asta este în primul rând în interesul consumatorului”, scrie Marian.
Deputatul PAS afirmă că „va monitoriza atent” situația pe piața petrolieră și vor interveni în cazul în care „vor fi admise abuzuri grave”

Realitatea Live

19 Mai 2022, 11:33
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Mai 2022, 11:33 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Filiala Google din Rusia a anunţat miercuri că intenţionează să declare faliment după ce autorităţile i-au confiscat conturile bancare. Astfel, compania întâmpină dificultăți la plata salariilor angajaților și a furnizorilor, scrie DPA.

„Confiscarea de către autorităţile ruse a contului bancar al Google Rusia a făcut imposibilă funcţionarea biroului nostru din Rusia, inclusiv angajarea şi plata angajaţilor cu sediul în Rusia, plata furnizorilor şi a vânzătorilor şi îndeplinirea altor obligaţii financiare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Google.

Un purtător de cuvânt al Google a declarat că serviciile gratuite, inclusiv căutarea şi YouTube, vor funcţiona în regim normal, în pofida anunţului privind falimentul.

Potrivit sursei citate, filiala rusă este sub presiune de luni de zile pentru că nu şterge conţinuturi pe care autorităţile ruse le consideră ilegale şi pentru că a restricţionat accesul unor mijloace de comunicare ruseşti pe YouTube, însă Kremlinul a oprit până acum doar accesul la serviciile companiei.

Este pentru prima dată când gigantul căutărilor a recunoscut că i-a fost confiscat întregul cont bancar.

Baza de date a Serviciului Federal al Executorilor Judecătoreşti din Rusia menţionează două popriri de la mijlocul lunii martie, fără precizarea sumelor, precum şi alte amenzi şi taxe de executare. Serviciul a confirmat că a confiscat toate activele şi proprietăţile Google.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, Google și-a mutat mai mulți angajați în afara Rusiei.

Potrivit unei note postate miercuri pe registrul oficial rus, filiala rusă plănuia să declare faliment şi din 22 martie a prezis o „incapacitate de a-şi îndeplini obligaţiile monetare”, inclusiv indemnizaţii de concediere, remuneraţiile pentru actualii şi foştii angajaţi şi plăţile obligatorii la timp.

Gigantul american de căutare, care a întrerupt vânzările de anunţuri şi majoritatea celorlalte operaţiuni comerciale în Rusia, a declarat că serviciile sale gratuite, inclusiv Gmail, Maps, Android şi Play, vor rămâne disponibile pentru utilizatorii ruşi.

Guvernul rus a anunţat mai înainte că nu intenţionează să blocheze YouTube, în ciuda ameninţărilor şi amenzilor repetate, spunând că o astfel de măsură îi va face probabil pe utilizatorii ruşi să sufere şi de aceea nu ar trebui luată.

În 2021, veniturile filialei ruse au fost de 134,3 miliarde de ruble, arată baza de date Spark a agenţiei de presă Interfax privind companiile ruseşti. Google a declarat în aprilie că Rusia a reprezentat 1% din veniturile sale anul trecut, sau aproximativ 2,6 miliarde de dolari.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău