Prețul petrolului și-a revenit din cădere, după reduceri de producție ale OPEC+ sub așteptări

01 Dec. 2023, 11:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Dec. 2023, 11:44 // Actual //  Lupu Eduard

Prețul petrolului a redus pierderile vineri, după ce a scăzut puternic în primele tranzacții și cu peste 2% joi, pe fondul percepției că reducerile voluntare ale producției de petrol convenite de producătorii OPEC+ au fost sub așteptări, scrie Reuters.

Contractele futures ale petrolului Brent pentru luna februarie au crescut cu 6 cenți, sau 0,1%, la 80,92 dolari pe baril până la ora 0820 GMT. Contractele futures pentru țițeiul american West Texas Intermediate au crescut cu 17 cenți, sau 0,2%, la 76,13 dolari.

OPEC+, care pompează peste 40% din petrolul mondial, se concentrează pe reducerea producției în condițiile în care prețurile au scăzut de la aproximativ 98 de dolari la sfârșitul lunii septembrie, pe fondul îngrijorărilor legate de o creștere economică mai slabă în 2024 și a așteptărilor privind un surplus de ofertă.

Arabia Saudită, Rusia și alți membri ai OPEC+ au convenit asupra unei reduceri voluntare a producției de 900.000 barili pe zi (bpd), pe lângă prelungirea reducerilor de producție de 1,3 milioane bpd deja în vigoare. Delegații discutaseră anterior despre noi reduceri ale producției de până la 2 milioane de bpd.

Goldman Sachs a declarat că prognoza sa din decembrie pentru Brent a fost “moderat înclinată” spre partea inferioară a intervalului estimat anterior, calificând mișcarea producătorilor de petrol drept un “răspuns temporar” și “dificil de implementat”.

“Piața începuse să pună preț pe o probabilitate mare de reduceri suplimentare, inclusiv o potențială reducere nevoluntară oficială și de durată mai lungă”, a declarat Goldman într-o notă de vineri, dar și-a menținut perspectiva de preț pentru 2024 din cauza unei încetiniri așteptate a creșterii ofertei din SUA și a ofertei scăzute a OPEC.

Arabia Saudită, Rusia, Emiratele Arabe Unite, Irak, Kuweit, Kazahstan și Algeria s-au numărat printre producătorii care au declarat că reducerile, care s-au ridicat la 2,2 milioane de bpd în total, vor fi aplicate treptat după primul trimestru, dacă condițiile de piață vor permite acest lucru.

Separat, Brazilia a declarat joi că va adera la OPEC+ anul viitor, deși o astfel de mișcare nu ar obliga cea mai mare țară din America de Sud la reduceri de producție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

26 Feb. 2024, 16:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Feb. 2024, 16:59 // Actual //  Lupu Eduard

Jacob Rothschild, un finanțator britanic și membru senior al uneia dintre cele mai cunoscute dinastii bancare din Europa, a încetat din viață la vârsta de 87 de ani, a anunțat familia sa într-o declarație dată luni, scrie Reuters.

Familia Rothschild, prin intermediul unei declarații pentru agenția de știri Press Association din Marea Britanie, l-a numit pe Jacob Rothschild „o prezență uriașă în viața multor oameni”.

El a fost descris drept „un finanțator extraordinar, un campion al artelor și culturii, un funcționar public devotat, un susținător pasionat al cauzelor caritabile în Israel și cultura evreiască, un ecologist pasionat și prieten, tată și bunic foarte iubit”.

Jacob Rothschild s-a născut în Anglia în 1936 și și-a început cariera la banca familiei, NM Rothschild & Sons, în 1963. Ulterior, a cofondat J Rothschild Assurance Group, care a devenit St James’s Place, un important administrator de avere cu sediul în Londra.

A fost implicat în numeroase activități de afaceri, inclusiv în fondarea trustului de investiții RIT Capital Partners, care a susținut o varietate de companii, de la fonduri speculative până la start-up-uri cu tehnologie curată.

Pe lângă activitatea sa în domeniul financiar, Rothschild a fost un mecenat de lungă durată al artelor, servind ca administrator al Galeriei Naționale a Marii Britanii între 1985 și 1991.

Omul de afaceri a primit omagii și recunoaștere din partea comunității culturale și filantropice, fiind descris drept unul dintre cei mai mari filantropi culturali ai Marii Britanii. Waddesdon Manor, o proprietate de țară engleză administrată de Fundația Rothschild, a exprimat profundul regret al morții sale, numindu-l pe Rothschild „om de afaceri, antreprenor, filantrop și lider cultural”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău