Preţurile boabelor de cafea şi cacao au atins niveluri record

05 Apr. 2024, 12:34
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Apr. 2024, 12:34 // Actual //  bani.md

Preţurile boabelor de cafea şi cacao au atins niveluri record, iar analiştii băncii Citi consideră că mai este spaţiu de creştere, invocând condiţiile meteorologice nefavorabile şi aşteptările referitoare la cerere, relatează CNBC.

În New York, contractele futures pentru cacao ICE au fost tranzacţionate joi în declin cu 1,6%, la 9.370 USD pe tonă.

Contractul, care a depăşit recent pragul de 10.000 de dolari pentru prima dată, a crescut cu peste 120% în acest an.

Citi se aşteaptă ca tranzacţiile cu cacao să se stabilizeze într-un interval cuprins între 9.000 şi 10.000 de dolari pe tonă în următoarele trei până la patru săptămâni.

Analiştii băncii de pe Wall Street au declarat într-o notă de cercetare publicată miercuri că în a doua jumătate a anului vor exista ”riscuri bidirecţionale ale pieţei financiare” şi că perioada mai-iunie ”ar putea reprezenta un punct de cotitură în ciclul de puaţă taur pentru cacao.”

Potrivit Citi, cacaoa măcinată, care rezultă din procesarea boabelor de cacaoşi reprezintă o măsură a cererii, va fi un factor cheie care va determina dacă preţurile vor mai creşte.

Citi a spus că o scădere semnificativă a datelor referitoare la măcinare din primul trimestru şi o scădere a procesării ar putea fi suficiente pentru ca pieţele de cacao din New York şi Londra să se relaxeze cu până la 25%, până la intervalul de 7.000-7.500 de dolari.

”Dar, dacă măcinarea boabelor de cacao se diminuează doar marginal (cum a fost cazul în T4′23) şi declaraţiile industriei implică o respingere limitată de către consumatori, atunci comercianţii ar putea viza rapid preţuri de 11.000-12.000 USD/t”, au spus analiştii băncii.

În general, Citi spune că rămâne uşor conservatoare în ceea ce priveşte preţurile la cacao până la sfârşitul anului şi mai mult în anul calendaristic 2025.

Condiţiile meteorologice dificile şi bolile au afectat producţia în Africa de Vest, care furnizează aproximativ 70% din cacaoa din lume.

Cei mai mari doi producători, Coasta de Fildeş şi Ghana, au fost loviţi recent de o combinaţie de ploi abundente, căldură uscată şi boli.

Uscăciunea cauzată de El Niño în mare parte din Asia de Sud-Est, India, Australia şi părţi din Africa a susţinut o creştere a preţurilor mărfurilor moi, cum ar fi zahărul, cafeaua şi cacao în ultimele luni, a declarat Rabobank, din Ţările de Jos, în perspectivele sale anuale pentru 2024.

Fenomenul El Niño, care a revenit anul trecut, este un model climatic natural care are loc atunci când temperaturile mării din Pacificul de Est cresc cu 0,5 grade Celsius peste media pe termen lung. Poate deschide calea către mai multe furtuni şi secete.

Dar cafeaua?

În perspectivele sale pentru cafea, Citi a spus că preţurile ar putea creşte atât pe termen scurt, cât şi pe termen mediu.

Contractele futures pentru cafea Arabica cu livrare în mai au urcat miercuri peste pragul cheie de 2 USD pe livră (0,45 grame), atingând un nou maxim al anului.

Joi,cContractul a fost tă tranzacţionat în urcare cu 1,8%, la 2,07 USD pe livră.

”Mişcarea actuală poate fi atribuită în mare măsură unui val de căldură din Vietnam care afectează producţia de cafea Robusta şi, ca rezultat, oferă suport pentru boabele Arabica premium”, a declarat Aakash Doshi, strateg senior în materie de mărfuri la Citi, într-o notă de cercetare publicată joi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

Corupția electorală și influența Moscovei asupra justiției, în dezbateri la Rlive TV!
02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!