Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a înrăutăţit estimările privind evoluţia economiei moldovenești în 2024 și 2025, potrivit raportului publicat de instituția financiară.
Conform celor mai recente prognoze ale BERD, PIB-ul Republicii Moldova ar urma să înregistreze un avans de 3,2% în acest an, în scădere faţă de estimarea de 3,5% avansată în luna mai. În 2025, creşterea ar urma să fie de 3,5%, de la un nivel de 3,7% prognozat în mai.
„Pe fondul lansării negocierilor de aderare la UE în iunie 2024, recuperarea economică a continuat într-un ritm moderat. Creșterea PIB-ului s-a situat la 2,2% pe an în prima jumătate a anului 2024, fiind susținută în principal de agricultură, producție și servicii TIC. Inflatia în scădere și creșterea salariilor reale au stimulat consumul privat, în timp ce investițiile au crescut datorită îmbunătățirii perspectivelor economice”, se mai arată în raportul BERD.
Inflatia anuală a scăzut la 4,8% în iulie 2024, datorită scăderii prețurilor energiei, ceea ce a determinat Banca Națională a Moldovei să reducă rata de politică monetară la 3,6% în mai 2024. Finanțarea externă a rămas robustă, acoperind deficitul de plată și susținând cursul de schimb. Securitatea energetică a fost consolidată prin noi interconectoare care permit furnizarea de gaz și electricitate din România. Emigrarea tinerilor către țările UE a continuat, ridicând îngrijorări cu privire la lipsa de forță de muncă calificată. Creșterea PIB-ului este prognozată la 3,2% în 2024 și 3,5% în 2025. Expirarea acordului de tranzit al gazului prin Ucraina la sfârșitul anului 2024 reprezintă riscuri semnificative pentru furnizarea de energie și pentru creștere. Pe de altă parte, progresul în aderarea la UE are potențialul de a îmbunătăți mediul de afaceri și de a atrage investiții.
Banca Mondială a revizuit și ea recent în scădere estimările de creștere a PIB-ului Moldovei pentru anii 2024 și 2025. Potrivit raportului „Global Economic Prospects”, prognoza pentru 2024 a fost redusă de la 4,2% la 2,2%, iar pentru 2025 de la 4,1% la 3,9%, ceea ce evidențiază provocările economice majore cu care se confruntă țara.