Previziuni sumbre privind economia Moldovei în 2024. BERD anunță o situație complicată în continuare

26 Sept. 2024, 13:16
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Sept. 2024, 13:16 // Actual //  bani.md

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a înrăutăţit estimările privind evoluţia economiei moldovenești în 2024 și 2025, potrivit raportului publicat de instituția financiară.

Conform celor mai recente prognoze ale BERD, PIB-ul Republicii Moldova ar urma să înregistreze un avans de 3,2% în acest an, în scădere faţă de estimarea de 3,5% avansată în luna mai. În 2025, creşterea ar urma să fie de 3,5%, de la un nivel de 3,7% prognozat în mai.

„Pe fondul lansării negocierilor de aderare la UE în iunie 2024, recuperarea economică a continuat  într-un ritm moderat. Creșterea PIB-ului s-a situat la 2,2% pe an în prima jumătate a anului 2024, fiind susținută în principal de agricultură, producție și servicii TIC. Inflatia în scădere și creșterea salariilor reale au stimulat consumul privat, în timp ce investițiile au crescut datorită îmbunătățirii perspectivelor economice”, se mai arată în raportul BERD.

Inflatia anuală a scăzut la 4,8% în iulie 2024, datorită scăderii prețurilor energiei, ceea ce a determinat Banca Națională a Moldovei să reducă rata de politică monetară la 3,6% în mai 2024. Finanțarea externă a rămas robustă, acoperind deficitul de plată și susținând cursul de schimb. Securitatea energetică a fost consolidată prin noi interconectoare care permit furnizarea de gaz și electricitate din România. Emigrarea tinerilor către țările UE a continuat, ridicând îngrijorări cu privire la lipsa de forță de muncă calificată. Creșterea PIB-ului este prognozată la 3,2% în 2024 și 3,5% în 2025. Expirarea acordului de tranzit al gazului prin Ucraina la sfârșitul anului 2024 reprezintă riscuri semnificative pentru furnizarea de energie și pentru creștere. Pe de altă parte, progresul în aderarea la UE are potențialul de a îmbunătăți mediul de afaceri și de a atrage investiții.

Banca Mondială a revizuit și ea recent în scădere estimările de creștere a PIB-ului Moldovei pentru anii 2024 și 2025. Potrivit raportului „Global Economic Prospects”, prognoza pentru 2024 a fost redusă de la 4,2% la 2,2%, iar pentru 2025 de la 4,1% la 3,9%, ceea ce evidențiază provocările economice majore cu care se confruntă țara.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Dec. 2024, 17:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Dec. 2024, 17:24 // Actual //  Ursu Victor

Banca Rusiei analizează posibilitatea unei noi creșteri a ratei cheie în cadrul ședinței din decembrie, a anunțat miercuri Elvira Nabiullina, guvernatorul băncii centrale, în cadrul forumului „Rusia cheamă!”. Potrivit Nabiullinei, inflația nu a început încă să încetinească, iar până la sfârșitul anului aceasta va depăși nivelul din 2023. Datele Rosstat arată că, la sfârșitul lunii noiembrie, rata anuală a inflației a atins 8,6%, iar inflația lunară a înregistrat un record din aprilie 2022.

„Nu avem timp de așteptat. Nu putem amâna și nu ne putem baza pe ideea că inflația va dispărea de la sine”, a declarat guvernatorul băncii centrale. Un nou factor care alimentează inflația este fluctuația cursului valutar, a adăugat Nabiullina. În noiembrie, rubla a atins maxime istorice: peste 110 ruble pentru un dolar, 120 ruble pentru un euro și mai mult de 15 ruble pentru un yuan. Deși rubla a recuperat parțial pierderile – în prezent dolarul este tranzacționat la 104,5 ruble – procesul de reducere a inflației la ținta de 4% stabilită de bancă va dura tot anul viitor și se va extinde chiar în 2026, estimează Nabiullina.

Din vara anului 2023, Banca Rusiei a crescut rata cheie de opt ori, atingând 21%, cel mai înalt nivel din 2003. Economiștii intervievați de Reuters anticipează o creștere suplimentară, până la 23%, la ședința din decembrie, iar piața interbancară estimează o rată de 25% până în februarie, nivel similar cu cel din primul mandat prezidențial al lui Vladimir Putin, în 2000. Nabiullina a explicat că majorarea ratei a prevenit o spirală inflaționistă, dar a subliniat că această măsură este doar parțial eficientă. „Inflația este ca o temperatură ridicată la un pacient – un semn al unor probleme mai profunde. Dacă nu răspundem acum prin politica monetară, va părea că autoritățile nu doresc sau nu pot să controleze inflația, ceea ce va duce la accelerarea acesteia și la slăbirea rublei”, a declarat guvernatorul, citată de Interfax și Reuters.

Deficitul record de forță de muncă pe piața rusă, precum și sancțiunile care limitează importurile și oferta de produse, sunt printre principalii factori care alimentează inflația, a subliniat Nabiullina. În acest context, Banca Rusiei rămâne pregătită să ia măsuri suplimentare pentru a stabiliza economia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală