”Prietenia fără limite” dintre Rusia și China este o făcătură: Adevărul dezvăluit de ambasadorul Beijingului

07 Apr. 2023, 07:33
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Apr. 2023, 07:33 // Actual //  bani.md

Vizita recentă a președintelui Xi Jinping la Moscova și întâlnirea cu Vladimir Putin a părut să arate lumii prietenia ”fără limite” dintre cele două țări, dar realitatea este alta. Acest lucru a fost dezvăluit de ambasadorul Chinei în Uniunea Europeană, care a declarat că sintagma ”nu este altceva decât o retorică”.

Într-un interviu acordat publicației americane The New York Times, Fu Cong, ambasadorul Chinei în UE, a spus că criticii au interpretat greșit relația țării sale cu Rusia și a sugerat că relațiile lor ar putea să nu fie la fel de nelimitate, precum au declarat liderii celor două state.

Ambasadorul chinez, Fu Cong, a discutat cu sursa citată înainte ca președinții Emmanuel Macron al Franței și Ursula von der Leyen al Comisiei Europene să călătorească în China, miercuri, pentru o călătorie de trei zile.

Cu doar trei săptămâni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, președinții Vladimir Putin și Xi Jinping au semnat o declarație comună prin care declarau „fără limite” prietenia dintre țările lor. Dar Fu a spus că China nu este de partea Rusiei în război și că unii oameni „interpretează greșit în mod deliberat acest lucru”, deoarece există așa-numita prietenie sau relație „fără limită”. El a adăugat: ”„Fără limită” nu este altceva decât retorică”.

Ambasadorul Fu Cong a spus că China nu a oferit asistență militară Rusiei și nici nu și-a recunoscut eforturile de a anexa teritoriile ucrainene, inclusiv Crimeea și Donbasul. Beijingul nu a condamnat invazia, a spus el, pentru că a înțeles afirmațiile Rusiei cu privire la un război defensiv împotriva invadării NATO și pentru că guvernul său consideră că „cauzele fundamentale sunt mai complicate” decât spun liderii occidentali.

El a apărat faptul că președintele Xi nu l-a sunat încă pe președintele Volodimir Zelenski al Ucrainei.

Fu a insistat că lipsa unui apel nu are o importanță deosebită, că domnul Xi este foarte ocupat și că au existat contacte frecvente la nivel inferior între cele două țări. Analiștii occidentali au pus în contrast această lipsă de comunicare cu contactul apropiat dintre Xi și Putin, inclusiv cu o călătorie a lui Xi la Moscova, de luna trecută.

„Știu că oamenii sunt fixați pe apelul prezidențial”, a spus domnul Fu. „Faptul că președintele Xi nu vorbește cu Zelensky nu înseamnă că China este de partea Rusiei în problema ucraineană”.

China nu va oferi Rusiei arme pe care să le folosească în Ucraina acum sau în viitor, a spus ambasadorul. Fu a sugerat că China este deschisă la un acord cu Europa privind sancțiunile și investițiile.

Pentru mai multe știri urmă8rește-ne pe TELEGRAM!

Există obstacole dincolo de poziția Chinei față de Ucraina, inclusiv chestiunile legate de drepturile omului. Uniunea Europeana a impus sancțiuni oficialilor și entităților chineze în 2021 pentru tratamentul etnicilor uiguri din regiunea Xinjiang.

Realitatea Live

07 Iul. 2025, 10:03
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
07 Iul. 2025, 10:03 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

În iunie 2025, volumul total al comerțului extern cu ulei de floarea-soarelui al Republicii Moldova a atins 1 646,5 tone, evaluat la 40,1 mil. lei, arată o analiză a economistului Iurie Rija. Datele confirmă un deficit comercial clar: importurile (1 071,5 tone; 26,6 mil. lei) au reprezentat 65 % din cantități și 66 % din valoare, în timp ce exporturile (575 tone; 13,5 mil. lei) au acoperit restul.

Prețul mediu al uleiului importat a fost de 24,8 lei/litru, ușor peste cel al produsului exportat (23,5 lei/litru), semn că achizițiile externe includ sortimente mai scumpe sau costuri logistice ridicate. Principala sursă de aprovizionare rămâne Ucraina, cu 83 % din volumul importurilor (890,2 tone) la un preț mediu competitiv de 23,9 lei/litru. Federația Rusă a furnizat încă 13 % (133,9 tone), dar la un preț mai mare, de 27,7 lei/litru. Restul cantităților au venit din Ungaria, România și Țările de Jos, unde s-a înregistrat și cel mai ridicat preț – 47,4 lei/litru.

La export, România a absorbit peste jumătate din cantitate (329,4 tone, 6,2 mil. lei) însă la cel mai mic preț mediu – 18,8 lei/litru. O treime din valoarea totală a exporturilor a mers în Țările de Jos (145,5 tone, 4,7 mil. lei) la un preț premium de 32,4 lei/litru, indicând cerere pentru sortimente cu valoare adăugată. Bulgaria, Italia și Marea Britanie au preluat volume mai mici, cu prețuri variind între 13,9 lei și 36,5 lei/litru.

Pe segmentul corporativ, piața importurilor este fragmentată: 19 firme au adus ulei în iunie, dar trei jucători – MOLDRETAIL GROUP (controlată de milionarul Vasile Dragan, care este naşul fostului deputat PD Anghel Agache.), STAR ENERGY GROUP (companie specializată în comercializarea energiei electrică, cu un singur angajat este deținută Sergiu Ciorba și Eugeniu Stratan) și COLVAS SRL – dețin împreună circa 46 % din volum. În export, concentrarea e mult mai mare: VI OIL AGRO SRL a expediat 42 % din total (244 tone), la un preț mediu de 29,9 lei/litru, depășind semnificativ media pieței.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO