Prima companie care a pierdut peste 1.000 miliarde de dolari din capitalizare într-un an. Lovitură și pentru fondator

10 Nov. 2022, 12:35
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
10 Nov. 2022, 12:35 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Amazon a devenit prima companie listată pe bursă din istorie care a pierdut 1.000 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă, pe fondul crizei acţiunilor din tech, potrivit Bloomberg.

Gigantul american a pierdut la fel de mult ca şi cum ar fi pierdut întreaga valoarea de piaţă a Alphabet, compania mamă a Google, care acum este evaluată la aproximativ 1.130 de miliarde de dolari.

Acţiunile celui mai mare retailer online din lume au închis miercuri în scădere cu 4,3%, la 86,14 dolari, ducând capitalizarea de piaţă la aproximativ 879 miliarde de dolari.

Acţiunile au pierdut circa 48% din valoare numai în acest an şi sunt departe de iulie 2021, când valoarea de piaţă a companiei aproape că a atins 1.900 de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.

Valoarea de piaţă a Amazon a scăzut sub pragul de 1.000 de miliarde de dolari pe 1 noiembrie, la câteva zile după ce compania a înregistrat rezultate mixte în trimestrul al treilea şi a proiectat cea mai lentă creştere a companiei în trimestrul al patrulea.

Nu doar Amazon sângerează bani, primele cinci companii de tehnologie din SUA în funcţie de venituri au pierdut deja aproape 4.000 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă până acum în acest an, din cauza creşterii inflaţiei şi a peisajului macroeconomic, potrivit Bloomberg.

„Vedem semne peste tot că, din nou, bugetele oamenilor sunt restrânse, inflaţia este încă ridicată, iar costurile energiei adaugă presiune”, a declarat Brian Olsavsky, directorul financiar al Amazon, în cadrul unei convorbiri telefonice din 27 octombrie, potrivit Reuters. „Ne pregătim pentru ceea ce ar putea fi o perioadă de creştere mai lentă, la fel ca majoritatea companiilor”.

Scăderea preţului acţiunilor Amazon a afectat şi averea fondatorului Amazon, Jeff Bezos. Cea de-a patra cea mai bogată persoană din lume valorează acum 113 miliarde de dolari, după ce a început anul cu 192,5 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index.

Realitatea Live

25 Feb. 2024, 14:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Feb. 2024, 14:27 // Actual //  Lupu Eduard

În raportul său recent, Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) susține că nu există niciun indiciu că gruparea limitată de trupe rusești desfășurate în Transnistria ar putea întreprinde operațiuni la sol care să reprezinte o amenințare directă pentru Ucraina.

Această concluzie contrazice temerile anterioare că autoritățile transnistrene ar putea sprijini acțiuni hibride rusești cu scopul de a destabiliza Moldova, prin solicitarea unui referendum pentru aderarea la Rusia. ISW consideră că astfel de acțiuni ar reprezenta o amenințare la adresa stabilității politice și sociale a Moldovei, dar nu ar implica un pericol militar pentru Ucraina.

Forțele ucrainene nu au observat nicio activitate militară în Transnistria care să indice o amenințare iminentă la adresa Ucrainei. ISW afirmă că, în ciuda posibilității unui referendum pentru aderarea la Rusia, probabilitatea unui atac terestru rusesc asupra Ucrainei din Transnistria rămâne scăzută.

Analiza ISW sugerează că gruparea transnistreană a armatei ruse nu ar fi capabilă să lanseze o operațiune terestră semnificativă împotriva Ucrainei, chiar dacă ar dori acest lucru.

Anterior, s-a speculat că în cadrul unui congres al deputaților locali de toate nivelurile, programat pentru 28 februarie în Transnistria, ar putea fi solicitată aderarea regiunii la Rusia, sub conducerea președintelui Vladimir Putin. Cu toate acestea, ISW consideră că acest lucru nu ar duce la un conflict militar direct între Rusia și Ucraina prin intermediul Transnistriei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău