Primele detalii despre „Asociația Companiilor Petroliere”: Cine sunt fondatorii și cine o conduce

03 Sept. 2021, 13:07
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
03 Sept. 2021, 13:07 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Asociația patronală a Companiilor Petroliere a fost fondată recent (Detalii AICI). Bani.md a solicitat Asociației informații referitor la structura acesteia și cine sunt companiile membre ale acesteia.

Consiliul de Administrare  are următoarea componenţă:

  1. Alec IGNAT, Director general Î.M. „Tirex Petrol” SA
  2. Dumitru NAZARIȘIN, Director adjunct Gloria-Qvarc SRL
  3. Florin MANOLE, Director pe logistică „FOX PETROL” S.R.L
  4. Mihai CRACIUN, fondator PETROCUB&CO SRL
  5. Rafig ALIYEV, Director general Î.C.S. „BEMOL Retail” S.R.L.
  6. Veronica GRIGORAȘ, fondator Vero Nadina SRL.

Președinte al „ACP”  și președinte al Consiliului de Administare, pe un mandat de 1 ani a fost numit Andrian BORȘ, iar Director executiv al „ACP”, pe un mandat de 3 ani, a fost numită Ariana DERMENJI.

În prezent, membri ai Asociației sunt și companiile fondatoare. Conform statutului, „Membrii Asociației sunt persoane juridice a căror activitate este legată, în principal, de sectorul industriei petroliere a Republicii Moldova și de prestarea serviciilor, care nu contravin  scopurilor prezentului Statut. Cererea de primire a membrilor noi în rândurile Asociaţiei se aprobă de către Consiliul de Administraţie cu majoritatea simplă de voturi din numărul celor prezenţi.

Statutul de membru este dobândit de solicitant din momentul aprobării hotărârii Consiliului de Administraţie, fapt consemnat în procesul verbal al şedinţei Consiliului de Administraţie al Asociaţiei.

„Invităm participanții la piata prodselor petroliere, în special proprietari ai stațiilor să aplice la calitatea de membri ai asociației, pentru a putea elabora poziții comune în cooperare cu membrii săi, pe subiecte de interes comun, acționând ca un partener de încredere pentru toate părțile interesate; promova o concurenţă loială în activitatea economice şi în relaţiile dintre membri, care să asigure condiţii egale fiecăruia precum și  dezvoltarea durabilă a industriei petroliere moldovenești.”, a declarat Ariana Dermeni pentru bani.md.

Bani.md amintește că scopul general al Asociației patronale constă în asistarea membrilor acesteia în capacitatea lor de patroni prin acordarea de servicii şi consultaţii, promovarea, susținerea și apărarea intereselor economice, tehnice și juridice ale membrilor Asociației în relațiile cu autoritățile publice, cu sindicatele, precum şi cu oricare alte organizaţii neguvernamentale, atât în plan național cât și internațional, în conformitate cu legislația Republicii Moldova și actele normative în vigoare, contribuind la oferirea cadrului de lucru necesar pentru a facilita cooperarea între participanții la piața produselor petroliere din Republica Moldova, precum și cu instituțiile statutului în acest sens. Totodată, contribuind în mod constructiv și pro-activ la dezvoltarea durabilă a industriei petroliere moldovenești, precum și în mod responsabil si inteligent, prin coordonare și conlucrare la creșterea economică și socială a țării, păstrîndu-și integritatea, precum și în scopuri ce nu contravin legislaţiei, inclusiv reglementărilor liberei concurenţe.

Printre obiectivele ACP, se regaseste, participarea, în colaborare cu partenerii de dialog social, la elaborarea proiectelor de acte legislative şi alte acte normative, contribuind astfel la elaborarea şi implementarea strategiilor de dezvoltare a economiei naţionale şi a activităţilor economice.

Realitatea Live

31 Mart. 2025, 15:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
31 Mart. 2025, 15:04 // Actual //  Ursu Victor

În anul 2024, veniturile disponibile ale populației din Republica Moldova au constituit în medie 5 283,8 lei lunar per persoană, în creștere cu 7,5% față de 2023, potrivit datelor oficiale. Ajustate la inflație, veniturile reale s-au majorat cu 2,7%, însă decalajele dintre mediul urban și cel rural rămân semnificative, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

Cea mai importantă sursă de venit rămâne activitatea salarială, cu o pondere de 55,8%, urmată de prestațiile sociale – 20,9%. Veniturile din activități pe cont propriu au contribuit cu 10,1%, iar transferurile din afara țării, deși încă semnificative (10,2%), au înregistrat o scădere de 0,9 puncte procentuale față de anul precedent.

Venitul lunar mediu în urban a fost cu 2 536,8 lei mai mare decât în rural, adică de 1,6 ori mai mare. În mediul urban, salariile contribuie cu 65% la veniturile totale, iar în rural – doar cu 44,4%. Gospodăriile din sate sunt mult mai dependente de activitatea agricolă (11,1%) și transferurile din străinătate (12,8%), față de 8,1% în urban.

Venitul mediu pe persoană scade odată cu creșterea numărului de membri ai gospodăriei. O persoană care locuiește singură dispune de 6 190,6 lei/lună, în timp ce într-o gospodărie cu 5 persoane și mai multe, suma scade la 3 367,7 lei/persoană.

Cheltuielile de consum au fost în medie de 4 407 lei/persoană/lună, în creștere cu 3,7% față de 2023, dar în termeni reali, populația a cheltuit cu 0,9% mai puțin. Cele mai mari cheltuieli s-au înregistrat pentru: produse alimentare și băuturi nealcoolice – 39,9%, locuință, apă, electricitate și gaze – 17,2% și îmbrăcăminte și încălțăminte – 7,7%.

Cheltuielile din urban au fost, în medie, de 5 611,6 lei/persoană, cu 2 132,6 lei mai mari decât în rural. Locuitorii urbani cheltuie mai mult pentru transport, sănătate, educație, cultură și restaurante, în timp ce cei din rural alocă mai mult pentru hrană (46,6%) și utilități (19,2%).

Cheltuielile în natură sunt mai frecvente în gospodăriile rurale (10,3% din total), reflectând autoconsumul din agricultură și ajutoarele primite.

În 2024, 10,8% din populație a cheltuit peste 10% din buget pentru sănătate (15,5% în urban și 7,2% în rural). Totodată, 11,4% din populație a alocat peste 30% din venitul disponibil pentru întreținerea locuinței – în scădere față de 13,6% în 2023.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ