Asociația patronală a Companiilor Petroliere a fost fondată recent (Detalii AICI). Bani.md a solicitat Asociației informații referitor la structura acesteia și cine sunt companiile membre ale acesteia.
Consiliul de Administrare are următoarea componenţă:
- Alec IGNAT, Director general Î.M. „Tirex Petrol” SA
- Dumitru NAZARIȘIN, Director adjunct Gloria-Qvarc SRL
- Florin MANOLE, Director pe logistică „FOX PETROL” S.R.L
- Mihai CRACIUN, fondator PETROCUB&CO SRL
- Rafig ALIYEV, Director general Î.C.S. „BEMOL Retail” S.R.L.
- Veronica GRIGORAȘ, fondator Vero Nadina SRL.
Președinte al „ACP” și președinte al Consiliului de Administare, pe un mandat de 1 ani a fost numit Andrian BORȘ, iar Director executiv al „ACP”, pe un mandat de 3 ani, a fost numită Ariana DERMENJI.
În prezent, membri ai Asociației sunt și companiile fondatoare. Conform statutului, „Membrii Asociației sunt persoane juridice a căror activitate este legată, în principal, de sectorul industriei petroliere a Republicii Moldova și de prestarea serviciilor, care nu contravin scopurilor prezentului Statut. Cererea de primire a membrilor noi în rândurile Asociaţiei se aprobă de către Consiliul de Administraţie cu majoritatea simplă de voturi din numărul celor prezenţi.
Statutul de membru este dobândit de solicitant din momentul aprobării hotărârii Consiliului de Administraţie, fapt consemnat în procesul verbal al şedinţei Consiliului de Administraţie al Asociaţiei.
„Invităm participanții la piata prodselor petroliere, în special proprietari ai stațiilor să aplice la calitatea de membri ai asociației, pentru a putea elabora poziții comune în cooperare cu membrii săi, pe subiecte de interes comun, acționând ca un partener de încredere pentru toate părțile interesate; promova o concurenţă loială în activitatea economice şi în relaţiile dintre membri, care să asigure condiţii egale fiecăruia precum și dezvoltarea durabilă a industriei petroliere moldovenești.”, a declarat Ariana Dermeni pentru bani.md.
Bani.md amintește că scopul general al Asociației patronale constă în asistarea membrilor acesteia în capacitatea lor de patroni prin acordarea de servicii şi consultaţii, promovarea, susținerea și apărarea intereselor economice, tehnice și juridice ale membrilor Asociației în relațiile cu autoritățile publice, cu sindicatele, precum şi cu oricare alte organizaţii neguvernamentale, atât în plan național cât și internațional, în conformitate cu legislația Republicii Moldova și actele normative în vigoare, contribuind la oferirea cadrului de lucru necesar pentru a facilita cooperarea între participanții la piața produselor petroliere din Republica Moldova, precum și cu instituțiile statutului în acest sens. Totodată, contribuind în mod constructiv și pro-activ la dezvoltarea durabilă a industriei petroliere moldovenești, precum și în mod responsabil si inteligent, prin coordonare și conlucrare la creșterea economică și socială a țării, păstrîndu-și integritatea, precum și în scopuri ce nu contravin legislaţiei, inclusiv reglementărilor liberei concurenţe.
Printre obiectivele ACP, se regaseste, participarea, în colaborare cu partenerii de dialog social, la elaborarea proiectelor de acte legislative şi alte acte normative, contribuind astfel la elaborarea şi implementarea strategiilor de dezvoltare a economiei naţionale şi a activităţilor economice.