A fost creată Asociația Companiilor Petroliere „ACP”. Scop și angajamente

31 Aug. 2021, 14:53
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Otilia Cotruța
31 Aug. 2021, 14:53 // Bani și Afaceri //  Otilia Cotruța

În Republica Moldova a fost creată Asociația Companiilor Petroliere „ACP”, „având în vedere Articolul (3) din Legea Nr. 461 din 30-07-2001 privind piaţa produselor petroliere*.

Conform acestui articol, participanţii la piaţa produselor petroliere:sunt în drept să înfiinţeze asociaţii, uniuni şi alte forme de asociere în scopuri ce nu contravin legislaţiei, inclusiv reglementărilor liberei concurenţe.

Scopul general al Asociației, fondatorii căreia sunt mai multe companii petroliere, proprietari ai stațiilor de alimentare, constă în reprezentarea, promovarea, susținerea și apărarea intereselor economice, tehnice și juridice ale membrilor Asociației în relațiile cu autoritățile publice, cu sindicatele, cu alte terțe persoane, atât în plan național cât și internațional, în raport cu obiectul și scopul lor de activitate, în conformitate cu legislația Republicii Moldova și actele normative în vigoare, contribuind la oferirea cadrului de lucru necesar pentru a facilita cooperarea între participanții la piața produselor petroliere din Republica Moldova, precum și cu instituțiile statutului în acest sens.

Totodată, Asociația patronală se angajează să contribuie în mod constructiv și pro-activ la dezvoltarea durabilă a industriei petroliere moldovenești, precum și în mod responsabil si inteligent, prin coordonare și conlucrare la creșterea economică și socială a țării, păstrîndu-și integritatea, precum și în scopuri ce nu contravin legislaţiei, inclusiv reglementărilor liberei concurenţe și întru beneficiul consumatorului de produse petroliere.

Realitatea Live

18 Sept. 2021, 15:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Sept. 2021, 15:22 // Actual //  Lupu Eduard

În trei ani Republica Moldova urmează să importe curent electric din România și să scape de dependența de la Cuciurgan, care este unica sursă de achiziție a energiei electrice. Vicepremierul, Andrei Spânu declară că în câteva luni urmează să fie semnat contractul cu compania care va construi linia de înaltă tensiune de 400 kV Vulcănești-Chișinău.

”Este preconizată construirea unei stații de conversie back-to-back în Vulcănești, modernizarea și extinderea în Chișinău și în Vulcănești a stațiilor de 400 kV. proiectul de interconectare asincronă a sistemelor de energie electrică dintre Moldova și România va fi finalizat până în 2024”, a mai punctat Spânu la TVR Moldova.

Costul total al proiectului este estimat la 260 mil. de euro și este finanțat BERD, BEI și Banca Mondială.

Anterior, implementarea proiectului de interconectare asincronă a sistemelor de energie electrică dintre Moldova și România a fost împiedicată de autoritățile predecesoare, din cauza interesele acestora în domeniul energiei și implementarea anumitor scheme pentru achiziționarea de energie electrică dintr-o singură sursă prin companii interpuse.

Autoritățile de la Chișinău au transformat importul de energie electrică într-o formă de finanțare a separatismului de la Tiraspol – peste 70% din electricitatea importată, 2 miliarde Kwh, se cumpără de la centrala electrică de la Cuciurgan, aflată pe teritoriul transnistrean și controlată de concernul rus „Inter RAO EES”. Curentul electric este produs din gazul care nu este plătit, iar datoria în prezent este peste 7 miliarde USD. Periodic sunt pronunțate hotărâri ale instanțelor internaționale pentru legalizarea datoriile la gaz, puse în cârca Moldovagaz.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală