Probleme majore la SpaceX! Elon Musk și-a anunțat angajații despre un risc real de faliment

01 Dec. 2021, 14:54
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Dec. 2021, 14:54 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Elon Musk este supărat de lipsa de progres pe care SpaceX le-a făcut în dezvoltarea motoarelor Raptor care alimentează racheta sa Starship. Într-un email adresat angajaților a menționat că această situație reprezintă un risc real de faliment.

„Criza de producției a motoarelor Raptor este mult mai gravă decât părea acum câteva săptămâni. Ne confruntăm cu un risc real de faliment dacă anul viitor nu vom putea asigura un ritm al zborurilor Starship de cel puțin unul la două săptămâni”, a scris Musk în e-mailul trimis angajaților.

Starship este o rachetă masivă de următoarea generație pe care SpaceX o dezvoltă pentru a lansa marfă și oameni în misiuni pe Lună și Marte. Compania testează prototipuri la o instalație din sudul Texasului și a efectuat mai multe zboruri de testare scurte. Dar pentru a trece la lansări orbitale, prototipurile vor avea nevoie de până la 39 de motoare Raptor fiecare, necesitând o creștere bruscă în producția de motoare.

Fondatorul miliardar al companiei a descris în mod repetat producţia ca fiind cea mai dificilă parte a creării rachetei mamut a SpaceX. Compania şi-a construit constant instalaţia de producţie şi testare Starship din Boca Chica, Texas, cu mai multe prototipuri aflate în lucru simultan. Următorul pas major al companiei în dezvoltarea Starship este lansarea pe orbită.

Realitatea Live

27 Ian. 2022, 17:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Ian. 2022, 17:51 // Actual //  Lupu Eduard

Obligaţiunile retailerului local Elefant Online, în valoare de circa 17,5 milioane de lei, vor intra la tranzacţionare pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti începând cu 1 februarie 2022, conform BVB.

Listarea obligaţiunilor sub simbolul bursier ELF26 se realizează în urma derulării unui plasament privat în luna noiembrie 2021, în cadrul căruia au fost emise obligaţiuni corporative, negarantate, nominative, necondiţionate, neconvertibile, denominate în lei către 122 de investitori. Plasamentul privat şi listarea obligaţiunilor au fost intermediate de TradeVille.

Este a doua emisiune de obligaţiuni a Elefant Online listată la BVB. Prima a avut loc în 2018 şi a constat în emisiunea a 76.514 obligaţiuni cu o valoare nominală de 100 lei pe obligaţiune şi o rată a dobânzii fixă de 9% pe an.

Obligaţiunile au fost rambursate integral la termen în data de 27 septembrie 2021.

Elefant a raportat afaceri de 104 milioane de lei în primul semestru din 2021 şi pierderi nete de 3,8 milioane de lei. Spre comparaţie, în prima jumătate din 2020, compania a avut afaceri de 102 milioane de lei şi un profit net de 473.000 de lei, potrivit raportului semestrial al companiei.

Magazinul online este operat de compania Elefant Online SA (fosta Universal Online Promotion SRL), controlată de compania Millennium Gold Resources Limited, înregistrată în Cipru. Firma cipriotă deţine 60,7% din business, iar în spatele ei se află, potrivit datelor ZF, omul de afaceri Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău