Produse de tutun, mai scumpe din 2023: Guvernul propunere o majorare de 25%, cu 10% mai mult decât se planifica

15 Nov. 2022, 09:30
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
15 Nov. 2022, 09:30 // Actual //  MD Bani

Autoritățile speră să câștige mai mulți bani la bugetul de stat prin majorarea cotei accizei la produsele de tutun cu 25%. Propunerea se conține în proiectul de lege al Politicii Fiscale pentru anul 2023, care a fost prezentat de Ministerul Finanțelor. Deși calendarul aprobat de Guvern pentru anii 2020-2023 prevede o majorare de 15% pentru produsele de tutun, acum, Executivul vine cu o majorare mai mare, scrie Infotag.

Proiectul Politicii Fiscale pentru anul viitor prevede majorare accizei cu 25% pentru țigările cu filtru și fără filtru, rezervele de tutun pentru dispozitivele de încălzire a tutunului, țigări de foi și trabucuri.

Această majorare contravine calendarului fiscal de 3 ani aprobat de Executiv în 2020, care prevede creșterea accizei la produsele de tutun cu 15%.

În același timp, acciza pentru tutunul pentru fumat și tutunul destinat rulării în țigarete rămâne la același nivel fixat în calendarul fiscal.

Potrivit proiectului, modificarea respectivă va asigura creșterea suplimentară a veniturilor pe perioada anului 2023 cu aproximativ 618 milioane de lei, iar scopul acestei măsuri este maximizarea veniturilor bugetare și reducerea treptată a consumului.

Totodată, Guvernul vine cu un termen limită pentru alinierea accizei la produsele de tutun din Moldova la Directiva UE. Astfel, până în 2025, se propunere o creștere accelerată pentru a atinge nivelul european de 90 de euro pentru 1000 de țigarete.

De menționat că, la momentul aprobării calendarului fiscal, autoritățile au decis să urmeze o abordare balansată, fixând rata accizei de 15% la produsele de tutun, având în vedere riscul comerțului ilicit și puterea de cumpărare a consumatorilor, pe umerii cărora sunt transferate toate majorările de taxe.

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 17:14 // Actual //  Lupu Eduard

În urma apariției imaginilor în presă cu o casă construită pe acoperișul unui bloc de locuit, Pretura sectorului Centru aduce următoarele precizări. Conform informațiilor furnizate de autoritățile locale, casa respectivă a fost construită în anul 2016.

În ceea ce privește construcția ilegală, autoritatea publică locală a sesizat Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică încă din anul 2020. Inspectoratul este responsabil de verificarea legalității și a disciplinei în construcții.

Deși autoritățile locale au sesizat problema, conform prevederilor legale, nu pot întocmi procese-verbale contravenționale pentru astfel de situații, deoarece construcția anexelor, balcoanelor, copertinelor sau transformarea acoperișurilor care afectează aspectul arhitectural al blocurilor locative intră sub incidența competenței Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției.

În acest context, examinarea și gestionarea cazului sunt de competența Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției, care vor lua măsurile necesare în conformitate cu legea.

Imaginea cu casa construită pe un bloc de locuit din Capitală u fost distribuite pe internet.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău