Profit de 315 miliarde de dolari, ZERO taxe, pentru filiala irlandeză a Microsoft. Cum este posibil

04 Iun. 2021, 12:14
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
04 Iun. 2021, 12:14 // Bani și Afaceri //  MD Bani

O filială irlandeză a Microsoft a realizat un profit de 315 miliarde de dolari (222 miliarde de lire sterline) anul trecut, dar nu a plătit nici un impozit pe profit, deoarece deoarece este înregistrată fiscal în Insulele Bermude, unde nu sunt percepute taxe.

Profitul generat de Microsoft Round Island One este egal cu aproape trei sferturi din produsul intern brut al Irlandei – chiar dacă compania nu are angajați.

Compania, care colectează taxe de licență pentru utilizarea software-ului Microsoft protejat prin drepturi de autor în întreaga lume, a înregistrat un profit anual de 314,7 miliarde de dolari în anul până la sfârșitul lunii iunie 2020, potrivit conturilor depuse la biroul de înregistrare al companiilor irlandeze.

Profiturile companiei au crescut de la puțin sub 10 miliarde de dolari în anul precedent și se compară cu PIB-ul Irlandei în 2020 de 357 miliarde de euro (433 miliarde de dolari).

Dezvăluirea câtor bani a economisit Microsoft prin rutare prin Irlanda vine în timp ce miniștrii de finanțe încearcă să încheie un acord pentru a aborda evaziunea fiscală multinațională la Londra vineri, înaintea reuniunii G7 din Cornwall luna aceasta.

Politicienii atât de la Putere cât și cei din Opoziție din Irlanda au atacat Microsoft pentru „refuzul nerușinat și flagrant de a plăti impozite” și au declarat că această situație arată de ce este necesară o acțiune internațională urgentă pentru a aborda problema „imorală” prin care companiile multinationale evită plata taxelor.

Microsoft Round Island One susține în bilanțul contabil că „nu are alți angajați decât directorii”. În declarația sa fiscală se arată: „Întrucât compania este rezidentă fiscal în Insulele Bermude, nu se impun taxe pe venit”. Bermuda nu percepe impozit pe profit.

Compania a plătit dividente de 24 de miliarde de dolari către Microsoft Corporation în ultimul an financiar, urmată de o plată suplimentară – dividente speciale- în valoare de 30,5 miliarde de dolari.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 12:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 12:10 // Actual //  Ursu Victor

Tariful de 31% impus de administrația Trump exporturilor moldovenești în SUA a stârnit reacții în spațiul public, inclusiv acuzații la adresa diplomației moldovenești. Însă economistul Stas Madan demontează aceste teorii și explică mecanismul din spatele deciziei Washingtonului: o formulă matematică automată, nu negocieri sau sancțiuni politice.

„Am văzut afirmații de genul «moldovenii sunt varză la negocieri», dar realitatea este că tarifele impuse de SUA au fost calculate după aceeași metodologie pentru toate cele 183 de țări afectate. Nu au nicio legătură cu relațiile bilaterale”, afirmă Madan.

Potrivit economistului, Donald Trump a aplicat o formulă simplă bazată pe deficitul comercial al SUA cu fiecare țară în parte, raportat la valoarea importurilor din acea țară. În cazul Moldovei, din perspectiva SUA, în 2024: SUA a exportat bunuri în valoare de 53,6 milioane USD către Moldova, și a importat bunuri în valoare de 142 milioane USD din Moldova.

Acest lucru înseamnă un deficit comercial de 88,4 milioane USD pentru SUA față de Republica Moldova. Formula aplicată: (88,4 / 142) × 100 = 62%, apoi împărțit la 2 → tarif aplicat: 31%.

„Aceeași formulă a fost folosită pentru toate țările – de exemplu, Uniunea Europeană are un tarif de 20%, rezultat dintr-un deficit comercial de 39% împărțit la doi”, explică Madan.

Diferențele apar din modul în care se raportează statisticile comerciale: Exporturile sunt calculate în regim FOB (Free on Board), adică valoarea la ieșirea din țară, importurile sunt calculate în regim CIF (Cost, Insurance, and Freight), adică valoarea la intrarea în țara de destinație, incluzând transportul și asigurarea.

„Din cauza distanței mari, costurile de transport și logistică cresc valoarea bunurilor în statistica SUA, ceea ce explică de ce acolo importurile din Moldova apar mai mari decât exporturile noastre”, adaugă Madan.

Deci, tariful de 31% aplicat Republicii Moldova nu are legătură cu politica externă, ci este rezultatul unei formule automate bazate pe balanța comercială negativă a SUA. Potrivit lui Stas Madan, acuzațiile privind lipsa de competență diplomatică sunt nejustificate în acest caz.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ