PSRM este acuzat că vrea să preia conducerea „Barza Albă”. Reacția Ministerului Economiei și Infrastructurii

04 Iun. 2021, 11:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
04 Iun. 2021, 11:07 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Președintele Consiliului de Administrație al Societății pe Acțiuni „Barza Albă” din Bălți, Andrei Ivanicov, și-a dat demisia. Motivul demisiei ar fi presiunea politică din partea deputatului PSRM, Alexandr Usatîi, care pretinde la funcția de director general interimar al întreprinderii.

Andrei Ivanicov susține că asupra membrilor se exercită presiuni, de aceea ei ar fi votat în favoarea lui Usatîi.

„În cererea pe care am depus-o la APP am scris că nu sunt de acord cu eliberarea directorului interimar care este acum, pe care l-am numit abia două luni în urmă. Nu sunt de acord că în mod de urgență este numită o altă persoană la această funcție. Dacă nu greșesc, acest Alexandr Usatîi are speacilitatea de pedagog, în timp ce aici trebuie un specialist, vorbim de vinificație. Sunt de părerea că aici e nevoie de un om care să cucerească piața, să facă calitate, de un specialist într-un cuvânt. Înțeleg că se merge pe principiul de politică, dar consider că în așa funcție trebuie de numit un om din domeniu. La o astfel de întreprindere, producția căreia o scoatem peste hotare, trebuie să ne facă față”, a declarat președintele Consiliului de Administrație, Andrei Ivanicov, pentru Nordnews.

Astăzi, deputatul socialist Alexandr Usatîi urma să fie numit în funcția de director general interimar la Societatea pe Acțiuni „Barza Albă”, unul dintre cei mai mari producători de divin din Republica Moldova.

Referitor la acest subiect, Ministerul Economiei și Infrastructurii vine cu precizări pentru a informa corect cetățenii.

Iată cu ce precizări vine MEI:

Legea nr.121/2007 privind administrarea și deetatizarea proprietății publice, prevede  în art.7 alin.(2), că organul abilitat cu administrarea şi deetatizarea proprietății publice a statului este Agenția Proprietății Publice. În același articol, se menționează că Ministerul Economiei şi Infrastructurii promovează politica statului în domeniul administrării şi deetatizării proprietății publice.

De menționat că, Anexa nr.41 la Hotărârea Guvernului nr.902/2017 cu privire la organizarea şi funcționarea Agenției Proprietății Publice, stabilește expres lista societăților comerciale cu cota statului în capitalul social în care Agenția Proprietății Publice exercită funcția de deținător de acțiuni (părți sociale).

Suplimentar, în conformitate cu prevederile art.48 alin.(4) lit.c) din Legea nr.1134/1997 privind societățile pe acțiuni, Adunarea generală a acționarilor, dacă statutul nu prevede altfel, aprobă regulamentul organului executiv al societății şi deciziile privind alegerea organului executiv şi numirea conducătorului acestuia sau încetarea înainte de termen a împuternicirilor lui, privind stabilirea cuantumului retribuției muncii lui, remunerației şi compensațiilor, privind tragerea lui la răspundere sau eliberarea de răspundere.

În concluzie, organul executiv (director/administrator) al societății pe acțiuni se alege de către Consiliul societății, iar contractul de muncă cu director/administrator se semnează de către președintele Consiliului.

 

Realitatea Live

28 Sept. 2021, 18:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
28 Sept. 2021, 18:25 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, l-a atacat în judecată pe președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu. Ea crede că el a calomniat-o, spunând că „Vlah și-a însușit toate fluxurile financiare, atât bugetare, cât și nebugetare din Găgăuzia” și că „oficialii corupți nu au naționalitate”, scrie nokta.md.

Vlah cere de la Grosu scuze publice și o recompensă de 200 de mii de lei ca despăgubire pentru prejudiciul moral cauzat prin declarațiile sale.

„Știm cum se comportă Irina Vlah și fratele ei, am auzit despre comportamentul ei. Ea și-a însușit toate fluxurile financiare, atât bugetare, cât și nebugetare din Găgăuzia. Știm despre asta, vă pot spune un lucru, că pentru noi oficialii corupți nu au naționalitate”, a declarat președintele Parlamentului Igor Grosu la o întâlnire cu alegătorii din 6 iulie curent, în cadrul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

Irina Vlah consideră că, prin declarațiile sale, Igor Grosu a indus în eroare opinia publică și i-a prejudiciat imaginea.

Potrivit sursei citate, Irina Vlah a intentat un proces împotriva lui Igor Grosu în luna august.

Prima ședință de judecată este programată pe 24 noiembrie curent, ora 15:00, judecătoare fiind Mămăligă Natalia.

 

 

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală