Profit record pentru băncile din Republica Moldova! Creditele scumpe le-au umplut pușculița

23 Oct. 2023, 12:19
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
23 Oct. 2023, 12:19 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Băncile din Republica Moldova au înregistrat un profit net considerabil în perioada ianuarie-septembrie 2023, conform datelor furnizate de Banca Națională a Moldovei. Această perioadă a însemnat o creștere semnificativă a profitului net, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, înregistrându-se un câștig total de 3 miliarde 355,2 milioane de lei. Acest lucru reprezintă o creștere de 508,7 milioane de lei, sau 17,9%, față de aceeași perioadă a anului 2022.

Toate cele 11 bănci din Republica Moldova au raportat profituri în primele nouă luni ale anului 2023. Din totalul profitului net, aproximativ 2 miliarde 921,4 milioane de lei, reprezentând 87,1% din câștigul total, au fost obținute de către patru bănci majore: MAIB, Moldindconbank, OTP Bank și Victoriabank. Celelalte 7 bănci au adus un aport de 433,8 milioane de lei la profitul net.

Potrivit datelor furnizate de Banca Națională a Moldovei, cele patru bănci cu cel mai mare profit net în primele nouă luni ale anului 2023 sunt: MAIB – 957,84 milioane de lei, Moldindconbank – 770,38 milioane de lei, OTP Bank – 622,13 milioane de lei și Victoriabank – 571,05 milioane de lei.

Celelalte bănci care au raportat profit net în această perioadă includ ProCreditBank, FinComBank, Eximbank, Energbank, BCR Chișinău, EuroCreditBank și Comerțbank.

Această creștere semnificativă a profitului net indică o îmbunătățire a condițiilor economice pentru bănci și o gestionare eficientă a activităților financiare. Totodată, reflectă stabilitatea sectorului bancar din Republica Moldova în această perioadă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Dec. 2023, 17:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Dec. 2023, 17:25 // Actual //  Lupu Eduard

Resursele noastre comune trebuie să fie alocate responsabil tuturor care au nevoie și să ajute agricultura să fie profitabilă. Domnul prim-ministru și alți responsabili din Guvern au desfășurat zeci de întrevederi pe diverse platforme de comunicare. Vom anunța neîntârziat opinia publică și despre următoarea întrevedere cu șeful Executivului imediat ce aceasta va fi confirmată, a reacționat la protestul fermierilor, Daniel Vodă purtătorul de cuvânt al premierului.

Vosă spune că autorităţile au menţionat transparent şi clar despre susținerea de care au beneficiat fermierii, pentru a îmbunătăți situația în întregul sector agricol, adică nu doar pentru cei care produc cereale pentru export, un sector afectat de război, întreruperea comerțului și criza economică mondială.

„Guvernul, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare sunt consecvenți și ajută țintit fermierii și nu doar membrii unei singure asociații, inclusiv debursarea subvențiilor de 1,9 miliarde de lei din acest an, TVA rambursat, ajutăm și în acest moment cu obținerea certificatelor de stare de urgență”, se mai arată în mesajul lui Vodă.

Fermierii care și-au parcat tractoarele în fața Guvernului au mers astăzi pe bulevardul Ștefan cel Mare.

Protestul de astăzi vine după ce, săptămâna trecută, fermierii au exprimat nemulțumirea lor printr-un protest sonor în PMAN, imediat după ce au ascultat briefingul ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea. Semnalează că se află în pragul falimentului, presați de datorii, și cer Guvernului un moratoriu asupra penalităților și executării silite, o solicitare care a fost respinsă anterior.

Printre revendicările fermierilor se numără și compensații din fondul de subvenționare pentru produsele de floarea-soarelui și porumb. Guvernul alocase anterior 200 de milioane de lei pentru compensarea fermierilor afectați de criza de anul trecut la culturile de grâu, orz și rapiță, însă fermierii susțin că suma este insuficientă și ar fi necesare 700 de milioane de lei pentru a acoperi integral pierderile. Guvernul anunțase anterior că a solicitat ajutor extern în acest sens. Protestul fermierilor marchează o nouă etapă a tensiunilor din sectorul agricol și ilustrează nevoia continuă de dialog și rezolvare a problemelor cu care se confruntă această comunitate vitală pentru economia țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău