Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova

10 Aug. 2022, 12:22
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
10 Aug. 2022, 12:22 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Un proiect axat pe angajarea refugiaților ucraineni în sectorul agricol din Republica Moldova a fost lansat recent la Chișinău de CNFA Moldova în parteneriat cu Agrobiznes.

Proiectul este finanțat de Cultivating New Frontiers in Agriculture (CNFA), organizație internațională pentru dezvoltarea agriculturii specializată în elaborarea și implementarea de initiative durabile, bazate pe antreprenoriat.

Scopul proiectului este de a identifica și crea oportunități de angajare pentru refugiații ucraineni și de a contribui în același timp la atenuarea deficitului cronic de forță de muncă din sectorul agricol moldovenesc.

Astfel, CNFA Moldova și Agrobiznes își propun crearea unei platforme ce va face conexiune între fermierii moldoveni și refugiații ucraineni aflați în căutarea unei surse de existență.

În acest scop, Agrobiznes va colecta și plasa pe o hartă interactivă date privind cererea și oferta de muncă existente în sectorul agricol din Republica Moldova.

Platforma va fi disponibilă pentru refugiați, precum și pentru cetățenii moldoveni doritori să activeze în agricultură, inclusiv absolvenții instituțiilor de învățământ cu profil agricol.

Pe platformă vor fi plasate informații privind angajarea la munci sezoniere, dar și oferte de lucru pe termen lung, iar prin aceasta proiectul va contribui la reducerea exodului peste hotare al tinerilor specialiști moldoveni.

Potrivit statisticilor oficiale, de la declanșarea actualului conflict armat din Ucraina, peste 300 de mii de refugiați au trecut granița cu Republica Moldova, iar aproximativ unul din trei a decis să rămână în țara noastră.

Informații adiționale despre platformă puteți găsi accesând canalul de telegram Agrobiznes Jobs sau secțiunea Joburi de pe Agrobiznes.

P.

Realitatea Live

03 Iun. 2023, 09:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Iun. 2023, 09:09 // Actual //  Lupu Eduard

Pământul arabil din Olanda este din ce în ce mai inaccesibil. Olandezii nu își vând terenurile agricole, iar puținele oferte de pe piață sunt la prețuri foarte mari, care continuă să crească.

Conform analizei efectuate pentru primele 3 luni din acest an, valoarea terenului agricol din Olanda a crescut cu 5,8% față de anul trecut, ajungând la un preț mediu de 79.400 de euro/ha. În schimb, prețurile pentru pajiști au scăzut cu 0,6% comparativ cu ultimele luni din 2022.

În Olanda, puținele terenuri care sunt scoase la vânzare sunt cotate la prețuri foarte mari. De la începutul anului, tarifele la terenurile agricole continuă să crească, puțini proprietari fiind dispuși să le înstrăineze.

Oficiul Cadastral Olandez din Apeldoorn și Departamentul de Cercetare Economică de la Universitatea Wageningen (WEcR) au calculat că prețul mediu pentru un teren agricol, în primul trimestru al anului 2023, se situează la 79.400 de euro/ha, cu 3% mai mult decât în ultima parte a anului 2022. Față de întreg anul 2022, când prețul mediu a fost de 73.400 euro/ha, valoarea terenurilor a crescut cu 5,8%.

În schimb, pășunile se vând puțin mai ieftin decât terenurile arabile. În intervalul ianuarie-martie 2023, pășunile s-au vândut cu un preț mediu de 68.800 euro/ha, cu 0,6% mai puțin decât în ultima parte a anului 2022.

A fost înregistrată, însă, o primă medie de preț de 3,9% până la 77.500 euro/ha pentru terenurile arabile unde se cultivă porumbul de siloz. În același timp, prețul terenurilor construite a crescut cu o medie de 3,7%, până la 92.200 euro/ha.

Olandezii nu își vând terenurile agricole

Cu toate că condițiile de piață sunt foarte profitabile acum, tot mai puțini proprietari de terenuri agricole sunt dispuși să vândă.

Experții olandezi din piața funciară au evaluat suprafața agricolă comercializată, în perioada ianuarie-martie 2023, la un total de 6.300 ha, adică cu 4.755 ha mai puțin decât în ultimele 3 luni din din 2022 și cu 1.554 ha mai puțin decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut.

Pentru comparație, potrivit anunțurilor de mică publicitate, în Republica Moldova un hectar de teren agricol ajunge să coste până la 100 de mii de lei în nordul țării, 50 de mii de lei în centrul țării și 20 de mii de lei în sud.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău