Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă

10 Aug. 2022, 12:06
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
10 Aug. 2022, 12:06 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Dacă a venit timpul să te muţi la propria casă şi planifici să-ţi achiziţionezi o locuinţă cu ajutorul unui credit ipotecar, trebuie să te asiguri 100% că ai ales cea mai bună ofertă de la cea mai sigură bancă.

Hai să vedem care sunt cele mai importante aspecte pe care trebuie să le ai în vedere atunci când aplici pentru un credit ipotecar.

  1. Dobânda anuală efectivă (DAE)

De facto, DAE reprezintă costul total al creditului. De obicei, include nu doar rata dobânzii, dar și alte cheltuieli: comisionul de examinare a dosarului, comisionul de acordare și comisionul de administrare lunară.

Accesează site-urile mai multor bănci și verifică oferta acestora la capitolul DAE. Cu cât este mai mică, cu atât mai puțin vei întoarce lunar pentru credit. Acum la maib DAE este egală cu rata dobânzii, comisioanele fiind zero lei.

  1. Avansul pentru credit ipotecar

Atunci când aplici pentru ipotecă trebuie să ai în vedere avansul de care ai nevoie. Acesta variază în funcţie de costul imobilului și suma creditului pe care ți-o poate acorda banca, ajungând până la 20% din prețul locuinței. Prin urmare, asigură-te că dispui de bănuţii necesari pentru prima rată. Sunt și excepții, cum ar fi maib care finanțează până la 100% din valoarea locuinței.

  1. Folosește calculatorul online

Practic fiecare instituție financiară dispune pe site de un calculator cu ajutorul căruia poți calcula cât vei achita lunar. Totuși, chiar dacă ai obţinut o simulare online, aceasta poate să nu reprezinte suma finală. Prin urmare, trebuie să mergi la banca selectată pentru a afla mai multe detalii despre ofertă. Fii pregătit, banca va dori să afle mai multe informaţii despre tine: venitul lunar net, vechimea în muncă, vârsta, dacă mai deţii alte credite, istoria creditară.

Un aspect important reprezintă și valuta în care primești creditul. Maib îți finanțează visul în lei, dolari sau euro:

  • DAE în MDL – de la 12,47%
  • DAE în EUR – de la 5,9%
  • DAE în USD – de la 7,65%.

Dorești să afli mai multe detalii despre oferta maib? Vizitează Centrul ipotecar maib, amplasat în Chișinău, pe strada Vasile Alecsandri 115 sau sucursala maib din orașul tău.

Cel mai frumos loc e acasă, iar la maib e simplu și ușor să obții propria casă.

Calculator online

P.

Realitatea Live

03 Iun. 2023, 09:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Iun. 2023, 09:09 // Actual //  Lupu Eduard

Pământul arabil din Olanda este din ce în ce mai inaccesibil. Olandezii nu își vând terenurile agricole, iar puținele oferte de pe piață sunt la prețuri foarte mari, care continuă să crească.

Conform analizei efectuate pentru primele 3 luni din acest an, valoarea terenului agricol din Olanda a crescut cu 5,8% față de anul trecut, ajungând la un preț mediu de 79.400 de euro/ha. În schimb, prețurile pentru pajiști au scăzut cu 0,6% comparativ cu ultimele luni din 2022.

În Olanda, puținele terenuri care sunt scoase la vânzare sunt cotate la prețuri foarte mari. De la începutul anului, tarifele la terenurile agricole continuă să crească, puțini proprietari fiind dispuși să le înstrăineze.

Oficiul Cadastral Olandez din Apeldoorn și Departamentul de Cercetare Economică de la Universitatea Wageningen (WEcR) au calculat că prețul mediu pentru un teren agricol, în primul trimestru al anului 2023, se situează la 79.400 de euro/ha, cu 3% mai mult decât în ultima parte a anului 2022. Față de întreg anul 2022, când prețul mediu a fost de 73.400 euro/ha, valoarea terenurilor a crescut cu 5,8%.

În schimb, pășunile se vând puțin mai ieftin decât terenurile arabile. În intervalul ianuarie-martie 2023, pășunile s-au vândut cu un preț mediu de 68.800 euro/ha, cu 0,6% mai puțin decât în ultima parte a anului 2022.

A fost înregistrată, însă, o primă medie de preț de 3,9% până la 77.500 euro/ha pentru terenurile arabile unde se cultivă porumbul de siloz. În același timp, prețul terenurilor construite a crescut cu o medie de 3,7%, până la 92.200 euro/ha.

Olandezii nu își vând terenurile agricole

Cu toate că condițiile de piață sunt foarte profitabile acum, tot mai puțini proprietari de terenuri agricole sunt dispuși să vândă.

Experții olandezi din piața funciară au evaluat suprafața agricolă comercializată, în perioada ianuarie-martie 2023, la un total de 6.300 ha, adică cu 4.755 ha mai puțin decât în ultimele 3 luni din din 2022 și cu 1.554 ha mai puțin decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut.

Pentru comparație, potrivit anunțurilor de mică publicitate, în Republica Moldova un hectar de teren agricol ajunge să coste până la 100 de mii de lei în nordul țării, 50 de mii de lei în centrul țării și 20 de mii de lei în sud.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău