Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă

10 Aug. 2022, 12:06
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
10 Aug. 2022, 12:06 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Dacă a venit timpul să te muţi la propria casă şi planifici să-ţi achiziţionezi o locuinţă cu ajutorul unui credit ipotecar, trebuie să te asiguri 100% că ai ales cea mai bună ofertă de la cea mai sigură bancă.

Hai să vedem care sunt cele mai importante aspecte pe care trebuie să le ai în vedere atunci când aplici pentru un credit ipotecar.

  1. Dobânda anuală efectivă (DAE)

De facto, DAE reprezintă costul total al creditului. De obicei, include nu doar rata dobânzii, dar și alte cheltuieli: comisionul de examinare a dosarului, comisionul de acordare și comisionul de administrare lunară.

Accesează site-urile mai multor bănci și verifică oferta acestora la capitolul DAE. Cu cât este mai mică, cu atât mai puțin vei întoarce lunar pentru credit. Acum la maib DAE este egală cu rata dobânzii, comisioanele fiind zero lei.

  1. Avansul pentru credit ipotecar

Atunci când aplici pentru ipotecă trebuie să ai în vedere avansul de care ai nevoie. Acesta variază în funcţie de costul imobilului și suma creditului pe care ți-o poate acorda banca, ajungând până la 20% din prețul locuinței. Prin urmare, asigură-te că dispui de bănuţii necesari pentru prima rată. Sunt și excepții, cum ar fi maib care finanțează până la 100% din valoarea locuinței.

  1. Folosește calculatorul online

Practic fiecare instituție financiară dispune pe site de un calculator cu ajutorul căruia poți calcula cât vei achita lunar. Totuși, chiar dacă ai obţinut o simulare online, aceasta poate să nu reprezinte suma finală. Prin urmare, trebuie să mergi la banca selectată pentru a afla mai multe detalii despre ofertă. Fii pregătit, banca va dori să afle mai multe informaţii despre tine: venitul lunar net, vechimea în muncă, vârsta, dacă mai deţii alte credite, istoria creditară.

Un aspect important reprezintă și valuta în care primești creditul. Maib îți finanțează visul în lei, dolari sau euro:

  • DAE în MDL – de la 12,47%
  • DAE în EUR – de la 5,9%
  • DAE în USD – de la 7,65%.

Dorești să afli mai multe detalii despre oferta maib? Vizitează Centrul ipotecar maib, amplasat în Chișinău, pe strada Vasile Alecsandri 115 sau sucursala maib din orașul tău.

Cel mai frumos loc e acasă, iar la maib e simplu și ușor să obții propria casă.

Calculator online

P.

Realitatea Live

24 Sept. 2022, 19:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2022, 19:46 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a revenit vineri seara, 23 septembrie, în Republica Moldova, cu un zbor low-cost, de la Berlin.

Sursa foto: Dragoș Galbur

Maia Sandu a participat la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, apoi la Adunarea Generală a ONU de la New York, iar la întoarcere s-a întâlnit cu cancelarul german Olaf Scholz.

Imagini cu Sandu au fost publicate de bloggerul Dragoș Galbur, care s-a aflat și el în avion. Maia Sandu a așteptat cursa, alături de ceilalți pasageri, timp de trei ore, din cauza unei defecțiuni la aeronavă, potrivit nordnews.md.

„Am venit de la Berlin la Chișinău împreună cu doamna președinte, cu un zbor low-cost. Nu e nicio senzație, dar pentru asta merită un respect aparte, dat fiind faptul că 30 de ani majoritatea președinților cheltuiau banii publici pe zboruri charter în lux și opulență. Banul public trebuie cheltuit cu bun simț!”, a scris Galbur, pe Facebook.

Maia Sandu s-a aflat între 18-19 septembrie la Londra, unde a luat parte la funeraliile de stat ale Majestății Sale, Regina Elisabeta a II-a. În zilele de 20-21 septembrie, șefa statului a fost la New York, unde a fost prezentă la Adunarea Generală a ONU, eveniment anual care pune în discuție subiecte de interes global.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău