Promisiunile și mesajul candidatului Igor Grosu, candidat la șefia Parlamentului

29 Iul. 2021, 14:22
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
29 Iul. 2021, 14:22 // Actual //  bani.md

Candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu a rostit un discurs în fața deputaților, înainte de a demara procedura de vot, mesaj prin care și-a anunțat prioritățile și acțiunile ce urmează să fie întreprinse de noul Parlament, dacă va fi învestit în funcția de speaker.

Grosu dă asigurări că, noul Parlament va întreprinde acțiuni ferme ce va pune punct actelor de corupție și tuturor actelor ilegale care au fost până în prezent admise de către fosta conducere.

„Dreptate se face prin sacrificii nu prin lamentări. Scopul Parlamentului actual este să facă ordine. Statul s-a pricopsit cu monopoluri și devalorizări a instituțiilor statului. Vom chema instituții și agenții pentru a-și prezenta rapoartele de activitate. Acolo unde nu este ordine vom începe să facem. Transparența va fi la ordinea zilei. Am văzut multe ilegalități în fostul Parlament. Parlamentul este primul loc de unde vom începe să facem lucrurile altfel”, a spus Grosu.

Totodată, candidatul și-a anunțat și prioritățile pentru realizarea reformelor promise cetățenilor în campania electorală. Pe termen scurt, Igor Grosu promite că va majora pensiile pentru toți cetățenii, pentru ca aceasta să fie minim de 2 mii de lei la toți, vor fi reluate consultările externe pentru finanțarea țării noastre, bani care vor merge în investiții și infrastructură: drumuri, canalizare, construcția spitalelor etc, se va purcede la curățarea sistemului public de corupți, va fi demarată reforma justiției, reorganizat cadrul legal ce ține de taxe și impozitare, va fi accelerat procesul de integrare europeană și se va axa pe dezvoltarea regiunilor, adică a orașelor și satelor.

„Sunt multe lucruri de făcut, să ridici o țară din ruine nu-i ușor și suntem conștienți că schimbările nu vor veni chiar atât de repede cum ne dorim, însă vom depune eforturi la maxim”, a conchis Igor Grosu.

Precizăm că, la funcția de candidat la șefia Parlamentului este doar deputatul PAS, Igor Grosu. BECS a anunțat că nu-și va înainta candidat și nu va vota pentru pretendentul PAS. Partidul Șor a anunțat că nu înaintează candidat, însă va susține pretendentul PAS-ului.

Realitatea Live

16 Sept. 2021, 19:51
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
16 Sept. 2021, 19:51 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Centrul Național Anticorupție (CNA)  informează că mai multe proiecte recente de legi și de hotărâri de guvern au fost supuse expertizei anticorupție. Printre cele mai importante acte normative din această săptămână se regăsesc proiectele de lege privind modificarea Legii drumurilor, Legii cu privire la activitatea farmaceutică, Legii privind achizițiile publice, dar și Codului Vamal al Republicii Moldova. Astfel, în rapoartele de expertiză, elaborate de CNA, au fost identificate deficiențe și înaintate recomandări pentru înlăturarea efectelor acestora.

Potrivit experților, proiectul de lege privind modificarea Legii drumurilor, care are drept scop crearea infrastructurii destinate bicicliștilor și pietonilor, conține riscuri de implementare în practică a normelor proiectului. Acestea pot genera costuri suplimentare pentru bugetele publice raionale și municipale, chiar dacă potrivit proiectului, lucrările de amenajare a pistelor ar urma să fie încorporate în lucrările de reabilitare a drumurilor de interes raional sau municipal. Pentru a evita aceste cheltuieli adiționale, CNA recomandă să se acorde o mai mare atenție elaborării actelor normative de punere în aplicare a legii.

De asemenea, mai multe riscuri au fost identificate și în Proiectul de lege privind modificarea Legii cu privire la activitatea farmaceutică. În raportul CNA se menționează că acesta ar putea crea condiții favorabile pentru importul medicamentelor false sau contrafăcute, fapt ce ar prejudicia ulterior sănătatea cetățenilor.

Prin Proiectul de lege privind modificarea Codului Vamal al Republicii Moldova, supus recent expertizei anticorupție a CNA, se propune înlăturarea interdicției la importul pieselor uzate pentru autovehicule.

Potrivit raportului de expertiză, problema identificată în proiectul de lege se referă la faptul că înlăturarea interdicției respective este necondiționată. Proiectul nu stabilește exigențe la import. Astfel, acest lucru ar permite importul oricăror părţi şi accesorii: originale sau nu; reutilizabile sau nu; însoțite sau nu de acte de proveniență sau ce confirmă calitatea etc.

CNA menționează că, expertiza anticorupție este procesul de identificare a riscurilor de corupție care pot apărea la promovarea proiectelor de acte legislative și normative de către entitățile publice, a factorilor care le generează și elaborarea recomandărilor pentru înlăturarea efectelor acestora.

Amintim că CNA face expertiză anticorupție începând cu anul 2006.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală