SmartBill, start up-ul cofondat de un român, care își propune să elimine munca manuală din domeniul financiar-contabil

29 Iul. 2021, 14:41
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
29 Iul. 2021, 14:41 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

O lege privind factura electronică ar simplifica mult lucrurile pentru că atunci toate facturile ar fi într-un un standard comun şi s-ar putea transfera foarte uşor dintr-un soft în altul.

SmartBill, companie care operează o soluţie de facturare şi gestiune pentru IMM-uri, care are în acţionariat şi compania norvegiană Visma, are în plan să investească în dezvoltarea soluţiei proprii astfel încât să ajute companiile să elimine munca manuală, scrie Ziarul Financiar.

„În câţiva ani vrem să nu mai existe muncă manuală în dome­niul acesta financiar -contabil. Adică odată ce nişte date sunt introduse să meargă automat până în balanţă şi în declaraţiile contabile şi să scutim de munca manuală pe toţi cei care sunt pe lanţul ăsta, inclusiv contabilii. Acesta a fost un pas important la care am muncit cam o jumătate din pandemie, ca să ne asigurăm că nu există, că nu lăsăm breşe de securitate sau posibile vulnera­bilităţi pe care le-ar putea exploata nişte experţi în phishing”, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Radu Hasan, CEO şi cofondator al SmartBill.

„Suntem undeva la 20 la sută din viziunea noastră. Deci mai avem de lucru vreo trei-patru ani până să implementăm complet şi aici într-adevăr ne poate ajuta şi statul oferind mult mai multe servicii deschise prin API, la care să te poţi conecta să extragi date sau să trimiţi. Unele procese le-am automatizat, cum ar fi depunerea de declaraţii, se poate face automat dintr-un singur clic din aplicaţia noastră de conta, dar nu a fost o muncă foarte uşoară pentru că sistemul nu a fost gândit pentru asta de la ANAF. Un pas important în direcţia aceasta ar fi dacă o să se ajungă în următorii ani să avem facturare electronică. Noi suntem membri în Consi­liul Naţional de Transformare Digitală.”

„Suntem una dintre puţinele companii invitate acolo tocmai pentru că avem experienţa aceasta de 15 ani şi foarte multe IMM uri ca şi clienţi. Deci suntem una dintre vocile lor acolo şi au fost discuţii legate de facturare electronică care s-ar putea să vină în următorii ani.”

„Nu ştim cât va dura, lucrurile se mişcă destul de încet. Asta ar simplifica mult lucrurile pentru că atunci toate facturile ar fi într-un un standard comun şi s-ar putea transfera foarte uşor dintr-un soft în altul.”

Ce a mai declarat Radu Hasan:

► Noi suntem optimişti – avem momentan peste 50.000 de clienţi plătitori pentru versiunea cloud, încă mai avem ceva clienţi – vreo 10.000 – care folosesc versiunea veche pe desktop. Totuşi din ce calcule ne-am făcut noi sperăm să ajungem la peste o sută de mii în următorii trei ani, cam acesta ar fi obiectivul. Anul trecut am crescut cu vreo 12.000 de clienţi. Dar sper să reuşim să accelerăm creşterea. Şi încă sunt destul de mulţicei  care folosesc soluţii să zic aşa mai brute gen Excel, unde au mult mai de muncă.

► Dar mai sunt încă mulţi utilizatori care stau pe soluţii vechi, care rulează pe desktop. Legat de acest lucru aş vrea să punctez o lansare pe care am avut-o la începutul anului, e vorba de reţeaua SmartBill în care practic toţi clienţii se pot conecta între ei. De aceea i-am şi zis reţeaua, astfel ei pot să îşi transmită documentele direct prin interiorul aplicaţiei Smart Bill. Noi mizăm foarte mult pe funcţionalitatea aceasta.

Realitatea Live

05 Iun. 2023, 16:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Iun. 2023, 16:26 // Actual //  Lupu Eduard

În timp ce majoritatea consumatorilor achită un tarif de 29,27 de lei pentru metrul cub de gaz, mai mulți agenți economici, circa 70 la număr, achită un tarif de 11-14 lei pentru metrul cub. Directorul Energocom, Victor Bînzari a declarat pentru BANI.MD că respectivele companii care „livrează gaz mai ieftin lucrează cu ziua de astăzi. Din moment ce prețurile la Energocom vor fi egale cu cele de pe piață, acestea nu se vor mai regăsi”.

Cinci companii care livrează gaz mai ieftin au parteneri de la Bursa Română de Mărfuri de la care cumpără metan după care îl transportă în Republica Moldova și îl vând celor cu care au perfectate contracte.

Este vorba de cinci companii, care au fost făcute publice de liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi. Este vorba de npc, sd-energy, transautogaz, n-gaz și rotalingaz.

„Atunci când la bursă prețurile erau foarte mari, în Republica Moldova a fost stabilit un preț plafonat 29,27 de lei. Asta deși erau perioade când prețurile la bursă erau de 340 mia de metri, în timp ce Moldovagaz cumpăra și cu 1800 de dolari mia de metri cubi. Respectiv prețul de procurare, plus furnizarea și distribuția aducea costul real pentru consumatori la circa 40 de lei, dar ANRE a stabilit un preț unificat de 29,27 de lei metrul cub de lei și toate aceste devieri acum trebuie să fie recuperate de furnizorul de gaze”, a explicat Bînzari.

Directorul Energocom susține că, pe de o parte statul a plafonat prețul și a oferit subvenții către consumatori finali și au beneficiat de ele toți consumatorii. „Acum prețul la bursă s-a redus or, devierile trebuie recuperate. Acum sunt clienți pe piață care vând la prețul de bursă și o parte dintre consumatori pleacă la ei, iar dacă la bursă va fi mai scump vor vrea să revină la Modovagaz. Aceste companii vor să câștige permanent din piață și nu vor să-și asume responsabilitatea de jucători cinstiți. Ei doar profită. Un exemplu este și cu companiile energetice care atunci când a crescut prețul la bursă au dispărut din piață pentru că au jucat pe piața nereglementată”, a spus Bînzari.

„Sunt oportuniști care lucrează doar acum. Dacă în scurt timp prețurile Energom vor fi similare cu cele de pe piață cu siguranță aceste companii nu-și vor regăsi locul în piață”, a mai adăugat Bînzari.

Ba mai mult, ultima decizie luată de CSE, de la sfârșitul lunii mai, obligă întreprinderile care renunță la piața reglementată și cumpără gaze naturale de pe piața liberă să plătească devierile financiare neachitate. „Când un consumator iese pe piața liberă și vrea să beneficieze de prețuri mai mici la gaz, povara devierilor trebuie să o ia cu el, dar nu să o lase celorlalți consumatori”, a argumentat ministrul energiei, Victor Parlicov noile reguli.

Cel mai interesant este că piața energetică este liberalizată. Republica Moldova și-a asumat acest lucru față de UE.

Piața gazelor din Republica Moldova este liberalizată și, respectiv oricine își poate lua licență care costă 3200 de leii și poate livra metan consumatorilor.

Legislația prevede asigurarea unui acces transparent la rețelele de transport al gazelor naturale, inclusiv în legătură cu tranzacțiile transfrontaliere și instituirea unor proceduri unice de cooperare dintre operatorii de sistem din Republica Moldova și operatorii de sistem din țările vecine, la capitolul interoperabilitatea și schimbului de date.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău