SmartBill, start up-ul cofondat de un român, care își propune să elimine munca manuală din domeniul financiar-contabil

29 Iul. 2021, 14:41
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
29 Iul. 2021, 14:41 // Bani și Afaceri //  MD Bani

O lege privind factura electronică ar simplifica mult lucrurile pentru că atunci toate facturile ar fi într-un un standard comun şi s-ar putea transfera foarte uşor dintr-un soft în altul.

SmartBill, companie care operează o soluţie de facturare şi gestiune pentru IMM-uri, care are în acţionariat şi compania norvegiană Visma, are în plan să investească în dezvoltarea soluţiei proprii astfel încât să ajute companiile să elimine munca manuală, scrie Ziarul Financiar.

„În câţiva ani vrem să nu mai existe muncă manuală în dome­niul acesta financiar -contabil. Adică odată ce nişte date sunt introduse să meargă automat până în balanţă şi în declaraţiile contabile şi să scutim de munca manuală pe toţi cei care sunt pe lanţul ăsta, inclusiv contabilii. Acesta a fost un pas important la care am muncit cam o jumătate din pandemie, ca să ne asigurăm că nu există, că nu lăsăm breşe de securitate sau posibile vulnera­bilităţi pe care le-ar putea exploata nişte experţi în phishing”, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Radu Hasan, CEO şi cofondator al SmartBill.

„Suntem undeva la 20 la sută din viziunea noastră. Deci mai avem de lucru vreo trei-patru ani până să implementăm complet şi aici într-adevăr ne poate ajuta şi statul oferind mult mai multe servicii deschise prin API, la care să te poţi conecta să extragi date sau să trimiţi. Unele procese le-am automatizat, cum ar fi depunerea de declaraţii, se poate face automat dintr-un singur clic din aplicaţia noastră de conta, dar nu a fost o muncă foarte uşoară pentru că sistemul nu a fost gândit pentru asta de la ANAF. Un pas important în direcţia aceasta ar fi dacă o să se ajungă în următorii ani să avem facturare electronică. Noi suntem membri în Consi­liul Naţional de Transformare Digitală.”

„Suntem una dintre puţinele companii invitate acolo tocmai pentru că avem experienţa aceasta de 15 ani şi foarte multe IMM uri ca şi clienţi. Deci suntem una dintre vocile lor acolo şi au fost discuţii legate de facturare electronică care s-ar putea să vină în următorii ani.”

„Nu ştim cât va dura, lucrurile se mişcă destul de încet. Asta ar simplifica mult lucrurile pentru că atunci toate facturile ar fi într-un un standard comun şi s-ar putea transfera foarte uşor dintr-un soft în altul.”

Ce a mai declarat Radu Hasan:

► Noi suntem optimişti – avem momentan peste 50.000 de clienţi plătitori pentru versiunea cloud, încă mai avem ceva clienţi – vreo 10.000 – care folosesc versiunea veche pe desktop. Totuşi din ce calcule ne-am făcut noi sperăm să ajungem la peste o sută de mii în următorii trei ani, cam acesta ar fi obiectivul. Anul trecut am crescut cu vreo 12.000 de clienţi. Dar sper să reuşim să accelerăm creşterea. Şi încă sunt destul de mulţicei  care folosesc soluţii să zic aşa mai brute gen Excel, unde au mult mai de muncă.

► Dar mai sunt încă mulţi utilizatori care stau pe soluţii vechi, care rulează pe desktop. Legat de acest lucru aş vrea să punctez o lansare pe care am avut-o la începutul anului, e vorba de reţeaua SmartBill în care practic toţi clienţii se pot conecta între ei. De aceea i-am şi zis reţeaua, astfel ei pot să îşi transmită documentele direct prin interiorul aplicaţiei Smart Bill. Noi mizăm foarte mult pe funcţionalitatea aceasta.

Realitatea Live

26 Iul. 2024, 15:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Iul. 2024, 15:19 // Actual //  Lupu Eduard

În șase luni ale anului 2024, veniturile totale ale bugetului de stat au constituit cca 31,3 miliarde de lei, înregistrând o creștere de peste 2,3 miliarde de lei sau cu 8,2% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Date publicate de Ministerul Finanțelor arată că veniturile din impozitul pe venit s-au redus cu 297,5 milioane de lei, la 6,1 miliarde de lei în șase luni le anului 2024 față de perioada similară a anului precedent. Încasările din impozitul  pe proprietate s-au comprimat cu 530 milioane de lei, la 4,7 miliarde de lei.

Totodată, taxa din comerțul exterior s-a redus cu 147,6 milioane de lei, la 1,1 miliarde de lei.

Granturile externe s-au comprimat cu 213,5 milioane de lei, la 500 milioane de lei.

Încasările din veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat reprezintă 14,4 miliarde de lei, iar din cele administrate de către Serviciul Vamal – 17,7 miliarde de lei.

Cheltuielile bugetului de stat au constituit 37,5 miliarde de lei. Comparativ cu perioada similară a anului 2023, acestea sunt mai mari cu 2% sau cu 749 milioane de lei.

Executarea bugetului de stat, la finele lunii mai s-a încheiat cu un deficit în sumă de 6,2 miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău