Președintele Louis Vuitton urcă pe locul II în clasamentul celor mai bogați oameni ai planetei

20 Mai 2021, 11:09
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Otilia Cotruța
20 Mai 2021, 11:09 // Au Bani //  Otilia Cotruța

Bernard Arnault, preşedintele Louis Vuitton, urcă pe locul II în clasamentul celor mai bogați oameni ai planetei. Potrivit topului întocmit de Bloomberg, averea miliardarului francez valora 162 de miliarde de dolari miercuri, 19 mai 2021. 

CEO-ul Tesla şi SpaceX avea miercuri o avere de 161 de miliarde de dolari, clasându-se pe locul III. Cei doi au fost depăşiţi de CEO-ul Amazon Jeff Bezos care ocupă locul 1 cu o avere estimată la 188,5 miliarde de dolari.

Preşedintele Louis Vuitton a reuşit să-l depăşească pe Musk în topul miliardarilor după ce acţiunile Tesla au scăzut pentru a cincea săptămână consecutivă, cea mai lungă serie de pierderi de după martie 2018.

Preţul acţiunilor Tesla, care s-au tranzacţionat marţi cu 577,87 de dolari, a scăzut cu 18,55% de la începutul lunii, cea mai slabă performanţă din luna martie a anului trecut, şi cu 18,11% de la începutul anului. Şi acţiunile Tesla au înregistrat o scădere de 34,56% faţă de recordul istoric de 883,09 dolari înregistrat pe data de 26 ianuarie a acestui an.

Realitatea Live19 Iun. 2021, 13:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Iun. 2021, 13:30 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Victor Parlicov, spune despre noua metodologie aprobată de ANRE referitor la plafonarea prețurilor la carburanți, că este împotriva principiilor economiei de piață, încurajează instituirea monopolului și are menirea de a-i elimina pe petroliștii mici. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Piatnitsa s Anatoliem Golea” de la RTR Moldova.

Potrivit expertului în domeniul energetic, Victor Parlicov, noua metodologie de calcul e distructivă pentru piața petrolieră din Republica Moldova, întrucât nu pot fi stabilite reguli similare pentru petroliști care au cheltuieli și profitabilitate complet diferite.

„Tentativa de a reglementa prețurile prin instituirea unui plafon pe o piață concurențială nu este o soluție bună și din start este sortită eșecului. Dacă în lege este indicat că suntem o economie de piață, atunci trebuie să creăm condiții pe piața concurențială, ca petroliștii să se bată între ei pentru consumator. Acum ANRE are misiunea de a stabili o marjă, care de facto, este imposibil de stabilit, pentru că fiecare companie are contracte diferite, costuri diferite”, a spus Victor Parlicov.

Astfel, în opinia expertului, noua metodologie de calcul va duce la instituirea unui monopol pe piață și-i va elimina pe petroliștii mici.

„Există riscul ca de pe piață să dispară petroliștii mici. Ei nu se vor încadra în marja stabilită de ANRE pentru că nu poți să pui pe aceeași balanță un agent economic care vinde o tonă de combustibil pe zi cu unul care vinde 10 tone. Dacă se dorește lichidarea petroliștilor mici, probabil, este o decizie bună”, a declarat Victor Parlicov.

Noua lege, promovată în Parlament de deputatul independent Alexandru Oleinic, prevede că prețurile la carburanți sunt stabilite de fiecare agent economic în parte și nu pot depăși prețurile-plafon stabilite de ANRE. Prețul-plafon este calculat de instituția regulatoare în fucție de cotațiile bursiere Platts, cotele accizelor și cotele TVA prevăzute de Codul Fiscal. Periodicitatea de recalculare este de 14 zile.