„Pumnulețul” aiuristic al lui Medvedev! Sturza: Să vedem la iarnă cum îngheață „russkii mir” din Transnistria

27 Iun. 2022, 11:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Iun. 2022, 11:00 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier și actualul om de afaceri Ion Sturza, într-o postare pe Facebook, scoate hibele lui Dmitriii Medvedev și a elitei rusești, care se gudură la picioarele stăpânului (Vladimir Putin). Recent, Dmitrii Medvedev a amenințat Republica Moldova că dacă se unește cu România Rusia va deconecta gazul și energia electrică.

„E greu să vorbești în termeni serioși despre Dmitri Medvedev, fie el și fost președinte rus. Până la un moment, părea haios. Azi, „furios” rău. Mai rău ca propagandistul apocaliptic Soloviov. În presa rusă alternativă (să nu o numim de opoziție, că nu există), toți se întreabă ce s-a întâmplat cu „liberalii” Medvedev, Kirienko, Lavrov & Co? De ce au devenit subit atât de agresivi, vulgari, deseori neîntrebați de nimeni. Unii zic că au ieșit la suprafață frustrările, alții că din dorința de a se gudura la picioarele stăpânului, în goana pentru succesiune. Poate. Dar eu zic că ei au fost dintotdeauna așa. Ca majoritatea elitelor rusești. Kudrin, Gref, Ciubais, Iavlinski, oligarhii Abramovici, Fridman, Aven, Deripaska, oamenii de cultură Mihalcov, Pozner, Piotrovski, Gherghiev… Dar și prieteni, și bunii mei cunoscuți din Rusia… Mereu aroganți, megalomani, ignoranți, exclusiviști. Dar și melancolici frustrați. Pe ei nimeni nu-i înțelege, nu-i prețuiește, nu-i iubește… Citiți-l pe Dostoievski și veți vedea portretul lor exact”, constată Sturza.

Potrivit fostului premieri, nu trebuie să ne așteptăm că această stare de spirit se va schimba în curând. Rușii, nu numai Putin, au făcut alegerea lor existențială, înapoi în epoca pre-Petru. Izolați, dar fericiți . Fără navoroate, dar sătui cu lucruri „autentice” ce îi fac să se simtă unici.

„Ce se referă la „pumnulețul” lui Medvedev, păi nimic mai aiuristic. Procesul de aderare la UE nu presupune și introducere de „sancțiuni” simetrice cu cele europene. Ne vor lăsa fără gaz la iarnă? Să o facă. Malul drept are alternative funcționale atât pe gaz , cât și pe electricitate. Malul stâng nu. Să o mai vedem și pe aceasta, cum rușii îngheață „russkii mir”, spune Sturza.

Fostul premieri afirmă că securitatea alimentară a Republicii Moldova, la fel, este asigurată. Intervenție militară? Ucraina rezistă. Opoziția prorusă, mai nou și oligarhică? Să-i vedem.

Omul de afaceri opinează că-l pune pe gânduri starea de spirit a moldovenilor, care dau semne vădite de „oboseală”. Pe ei îi îngrijorează starea economică, problemele sociale, în unele cazuri ineficiența și lipsa de comunicare adecvată a guvernării. „E și din cauza faptului că nu ne simțim un neam, nu avem un interes național. Educați în spiritul „capul plecat nu-l taie sabia”. Greșit! S-a văzut la Bucea. Îl taie din „plăcere”.

Dmitri Medvedev acuza sâmbătă, 25 iunie, Bucureștiul că vrea să creeze o „nouă Românie Mare” avertizând că vor fi consecințe pentru Republica Moldova, dacă se va întâmpla acest lucru. Astfel, spune Medvedev, vor exista consecințe pentru Moldova, printre care scumpirea energiei și întreruperea altor resurse.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

01 Dec. 2022, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Dec. 2022, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Guvernele Uniunii Europene au ajuns joi la un acord provizoriu privind introducerea unui plafon de preţ de 60 de dolari pentru un baril de petrol rusesc exportat pe mare. Pe lângă aceasta, UE vrea să adopte și un mecanism de ajustare care ar permite menţinerea plafonului la cel puţin 5% sub preţul pieţei, a declarat pentru Reuters un diplomat european.

Polonia, ţară care a militat pentru ca acest plafon să fie fixat la cel mai redus nivel posibil, are timp până la ora 15.00 GMT să accepte acordul provizoriu, care ulterior va avea nevoie să fie aprobat vineri de toate guvernele UE prin procedură scrisă, a precizat diplomatul citat de Reuters.

„Plafonul de preţ a fost stabilit la 60 de dolari însoţit de o prevedere pentru a-l menţine la 5% sub preţul pieţei pentru ţiţeiul rusesc, pe baza cifrelor IEA. Polonia are timp până la ora 16.00 CET să fie de acord. Dacă va face acest lucru, mâine va fi o procedură scrisă pentru aprobare”, a spus diplomatul.

Potrivit mai multor diplomaţi europeni, Lituania şi Estonia, care anterior au sprijinit eforturile Poloniei de a stabili plafonul de preţ fie fixat la cel mai redus nivel posibil, sunt şi ele de acord cu o limită de 60 de dolari per baril.

Joi în jurul orei 13.52 GMT preţul de piaţă al ţiţeiului rusesc Ural era de 70,3 dolari per baril.

Ideea plafonării preţului pentru ţiţeiul rusesc exportat pe mare a fost sugerată de Grupul celor şapte state puternic industralizate (G7), în ideea de a limita veniturile strânse de Moscova din exporturile de petrol, şi în consecinţă a capacităţii Moscovei de a finanţa invazia din Ucraina, fără a evita însă un şoc global în aprovizionarea cu petrol.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău