Franța se pregătește pentru o criză majoră! Giganţii energetici îndeamnă oamenii să reducă consumul de electricitate

27 Iun. 2022, 10:59
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
27 Iun. 2022, 10:59 // Actual //  MD Bani

Şefii marilor companii energetice din Franţa au îndemnat duminică persoanele fizice şi juridice să limiteze imediat consumul de energie electrică pentru a se pregăti pentru o criză energetică iminentă.

„Trebuie să lucrăm împreună pentru a reduce consumul, în aşa fel încât să recăpătăm un spaţiu de manevră”, au declarat directorii executivi ai Engie, EDF şi Total într-o scrisoare deschisă publicată de săptămânalul Journal du Dimanche, conform Reuters.

Scrisoarea invocă scăderile puternice ale livrărilor de gaze ruseşti, precum şi producţia limitată de electricitate din cauza problemelor de întreţinere.

Franţa îşi propune să îşi umple instalaţiile de stocare a gazelor până la începutul toamnei, a declarat joi premierul Elisabeth Borne. În prezent, depozitele de gaze ale ţării sunt pline în proporţie de 59%.

Invazia Rusiei în Ucraina a aruncat lumina reflectoarelor asupra dependenţei Europei de gazul rusesc, ceea ce a provocat o luptă pentru găsirea unor surse alternative de energie.

Presa franceză a relatat în martie că guvernul se află în discuţii cu TotalEnergies în vederea creşterii capacităţii de a primi GNL, după ce Statele Unite au declarat că sunt pregătite să crească livrările către Europa, transmite ZF.

„Luarea de măsuri încă din această vară ne va permite să fim mai bine pregătiţi la începutul iernii viitoare, în special pentru a ne păstra rezervele de gaz”, au declarat directorii companiilor energetice, adăugând că eforturile de limitare a consumului ar trebui să fie „imediate, colective şi masive”.

Franţa şi-a prelungit recent mecanismul de reglementare a preţurilor la gaze până la sfârşitul anului. Programat iniţial să funcţioneze până la sfârşitul lunii iunie, sistemul este menit să limiteze efectele creşterii preţurilor la energie asupra puterii de cumpărare a cosumatorilor.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO