Pustiirea Republicii Moldova! Populația țării s-a redus cu 2% anul trecut

14 Mart. 2023, 14:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Mart. 2023, 14:23 // Actual //  Lupu Eduard

Populația Republicii Moldova în afara forței de muncă număra 1 2 milioane de locuitori la sfârșitul trimestrului patru al anului 2022, cu 1,9% mai puțin față de anul precedent, relevă datele Biroului Național de Statistică.

În cadrul populației inactive, ponderea femeilor (57,4%) a fost mai înaltă în comparație cu cea a bărbaților (42,6%), iar ponderea persoanelor inactive din mediul rural a fost mai mare ca ponderea celor din mediul urban (65,9% și, respectiv, 34,1%).

Rata de inactivitate a populației de 15 ani și peste (proporția populației în afara forței de muncă de 15 ani și peste în populația totală de aceeași categorie de vârstă) a constituit 57,6%, fiind în descreștere față de nivelul anului precedent (în trimestrul IV 2021 – 59,0%).

Rata de inactivitate a populației în vârstă de 20-64 ani (proporția populației în afara forței de muncă în vârstă de 20-64 ani în populația totală de aceeași categorie de vârstă) a constituit 45,5%, fiind în descreștere față de nivelul anului precedent (în trimestrul IV 2021 – 47,4%).

Distribuția populației inactive după grupe de vârstă scoate în evidență că, majoritatea tinerilor în vârstă de 15-24 ani (peste 75%) se află în afara forței de muncă din cauză participării la procesul de educație.

Principala cauză a inactivității femeilor în vârstă de 25-54 ani sunt responsabilitățile familiale (55,3%), totodată, la bărbații din aceeași grupă de vârstă, motivul principalul este existența unui loc de muncă peste hotare sau intenția de a pleca la lucru peste hotare (33,6%).

În rândul populației inactive predomină persoanele cu un nivel de instruire3mediu (50,8%), înregistrând cele mai mari ponderi în grupa de vârsta 55-64 ani cu o discrepanță semnificativă pe sexe (74,0% pentru femei față de 69,3% la bărbați), urmate de grupa de vârstă 25-54 ani (50% pentru bărbați față de 47% la femei) și grupa de vârstă 15-24 ani (peste 31% la ambele sexe).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Dec. 2023, 15:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Dec. 2023, 15:20 // Actual //  Lupu Eduard

În ciuda provocărilor economice actuale, ministrul Economiei din Republica Moldova, Dumitru Alaiba, a vorbit deschis despre determinarea de a transforma stagnarea într-un avânt economic semnificativ într-un viitor apropiat. Într-un podcast al Ziarului de Gardă, Alaiba a subliniat nevoia de reforme curajoase și a exprimat încrederea că acestea vor aduce prosperitatea mult dorită țării.

„Nu este cea mai bună perioadă să fii responsabil de economie, iar ambiția noastră nu este deloc mai jos decât alte țări care au trecut prin etape similare”, a declarat ministrul, adăugând că momentul actual reprezintă o oportunitate unică pentru a face diferența. „Suntem la răscruce de drumuri, între stagnare și pregătirea pentru un avânt economic semnificativ.”

A făcut referire la țări precum Irlanda, Estonia și Georgia, afirmând că acestea au traversat momente dificile în trecut, dar au reușit să-și transforme economiile și să devină exemple de succes. „Este timpul nostru să implementăm reforme curajoase, poate uneori mai dificil de explicat, dar care, cumulativ, vor oferi un epos economic de care avem nevoie ca și țară.”

Ministrul Alaiba a subliniat angajamentul echipei sale și a guvernului în ansamblu pentru a duce la bun sfârșit aceste reforme. „Știm ce trebuie făcut, ne ocupăm împreună cu colegii noștri din minister și din guvern. Suntem determinați să punem Moldova pe harta creșterii economice durabile.”

Fondul Monetar Internațional (FMI) a confirmat în cea mai recentă revizuire a Perspectivelor Economice Mondiale (WEO) că prognoza de creștere a Produsului Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova rămâne stabilă, anticipând o creștere de 2% în 2023 și de 4,3% în 2024.

În ceea ce privește alte instituții financiare internaționale, Banca Mondială a menținut prognoza de creștere a PIB-ului Moldovei la 1,8% în 2023, în timp ce Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a îmbunătățit prognoza privind PIB-ul pentru acest an, prevedând acum o creștere economică zero, în locul declinului de 1,3% anticipat anterior.

Datele recente ale PIB-ului Moldovei arată că în prima jumătate a anului 2023, aceasta a înregistrat o scădere de 2,3% față de aceeași perioadă a anului 2022. Cu toate acestea, BERD menține optimismul, prognozând o creștere de 3,5% în 2024.

Într-o notă separată, Banca Mondială estimează că rata inflației în Moldova va atinge 14,1% în 2023, urmând să scadă la 6,2% în 2024 și 4,9% în 2025, conform noului raport economic pentru regiune.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău