Putin, în pragul disperării. Criza energetică internă bate la ușă

07 Sept. 2022, 12:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Sept. 2022, 12:15 // Actual //  bani.md

Rusia a oprit fluxurile de gaze naturale către Europa în timpul războiului din Ucraina, dar această decizie ar putea provoca mai multe probleme Rusiei.

Chiar dacă Rusia este un gigant energetic, majoritatea exporturilor merg către clienți europeni. În 2021, Europa a recuperat aproximativ jumătate din produsele petroliere ale Rusiei și trei sferturi din gazele sale naturale, potrivit Administrației americane pentru informații în domeniul energiei.

Astfel, o scădere a exporturilor către Europa înseamnă că producția rusă de gaze naturale ar trebui să scadă pentru a satisface mai bine nevoile de transport. Acest lucru ar afecta, la rândul său, planurile Moscovei de a spori livrările interne de gaz.

În plus, o oprire completă a livrărilor de gaze naturale către Europa ar putea costa Kremlinul până la 400 de miliarde de ruble, sau 6,6 miliarde de dolari, pe an, potrivit raportului intern al Rusiei. În timp ce Rusia încearcă să-și diversifice baza de clienți, noile piețe nu vor putea recupera vânzările pierdute de la clienții europeni pe termen mediu.

Deoarece Europa urmează să interzică majoritatea importurilor de petrol rusesc de la sfârșitul anului 2022, scăderea cererii ar putea duce la o reducere a producției ruse, provocând o penurie de combustibil pe plan intern.

În general, raportul intern al Rusiei descrie o imagine sumbră a economiei țării, pe fondul sancțiunilor ample asupra invaziei Ucrainei – care contrastează puternic cu datele optimiste ale Kremlinului din ultimele luni.

Situația s-ar putea agrava dacă lumea va intra în recesiune. Acest lucru se datorează faptului că Rusia și-ar fi pierdut deja piața europeană, făcând-o să devină un „furnizor variabil” de produse energetice – țara trebuind să își ajusteze și să-și adapteze producția la cerințele în schimbare ale pieței, potrivit raportului.

Acest lucru ar însemna că o scădere a cererii de produse petroliere rusești ar putea avea un impact economic negativ, cum ar fi creșterea inflației în țară și presiunea în scădere asupra rublei, avertizează raportul, potrivit Business Insider.

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ