Putin încearcă să îi liniștească pe ruși garantând că „încă se descurcă”

14 Iun. 2023, 06:10
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Iun. 2023, 06:10 // Actual //  bani.md

Vladimir Putin a vorbit marți cu bloggerii militari și a părut că s-a bucurat în mod clar de acest moment, potrivit CNN.

Cei mai importanți bloggeri militari pro-război din Rusia și corespondenții militari de la publicațiile de stat sunt o audiență docilă și, după limbajul său corporal, Vladimir Putin a savurat în mod clar momentul, oferindu-le versiunea sa despre ceea ce se întâmplă pe teren în timp ce contraofensiva Ucrainei continuă.

Există, desigur, diverse filtre în joc aici – ceea ce îi spun comandanții săi, ceea ce vrea să creadă publicul, ceea ce vrea ca Occidentul să audă și ceea ce este de fapt adevărat (ceea ce el știe sau nu știe), afirmă jurnaliștii CNN.
Dar el a abordat întrebări care ar putea fi de interes pentru poporul rus, iar unele răspunsuri s-ar putea să nu se dovedească deosebit de reconfortante.

Contraofensiva ucraineană

Președintele Rusiei a vorbit marți și despre contraofensiva Ucrainei, despre care a spus că a început în data de 4 iunie, el susținând că în timpul acesteia Kievul ar fi suferit pierderi „de 10 ori mai mari” decât Rusia.

Putin a susținut că pierderile Ucrainei ar fi fost de 10 ori mai mari decât cele ale Rusiei și că Kievul ar fi pierdut peste 160 de tancuri, în timp ce Moscova – 54. El a mai spus că Ucraina ar fi pierdut 25-30% din vehiculele care i-au fost furnizate de către Occident și că armata ucraineană nu ar fi reușit să obțină niciun succes în zonele de luptă.

Discuțiile despre țintirea Kievului

De exemplu, el nu a exclus o eventuală mobilizare suplimentară, spre deosebire de secretarul său de presă, care face acest lucru în mod frecvent.

Acest lucru ar depinde de ceea ce Rusia vrea să realizeze în viitor, a spus Putin, meditând la posibilitatea ca el să încerce să cucerească din nou Kievul.

„Unele figuri publice spun că trebuie să obținem un milion sau două milioane (de soldați ruși mobilizați, n.r.)”, a afirmat Putin. „Depinde de ceea ce ne dorim”, a adăugat el.
El a fost întrebat în context despre capitala ucraineană Kiev, pe care trupele rusești nu au reușit să o cucerească, după lansarea invaziei pe scară largă în țara vecină, la 24 februarie 2022.

„Ar trebui să ne întoarcem acolo?”, a fost întrebarea cu care a răspuns Putin.

Singura întrebare deranjantă pentru Putin
Bineînțeles, totul a fost atent coregrafiat cu întrebări care ar fi fost stabilite în prealabil de Kremlin.

Singurul moment în care a părut ușor zdruncinat a fost când a fost întrebat despre Belgorod și de ce raidurile transfrontaliere au putut continua să aibă loc.

Nu a avut un răspuns prea bun, doar că frontierele trebuie întărite (s-au cheltuit deja sume considerabile pentru aceste froCNNntiere) și că Rusia ar putea fi nevoită să analizeze posibilitatea de a crea o „linie sanitară” în Ucraina, indiferent ce înseamnă asta.

Aceste raiduri sunt o rușine și, până acum, președintele nu poate explica de ce nu le poate opri.

O altă salvă în războiul informațional
În rest, au fost folosite câteva linii retorice încercate și testate – cheia rezolvării acestui conflict se află în Occident, a spus el; dacă aceștia opresc furnizarea de arme, atunci ar fi fericit să discute – și că loviturile asupra infrastructurii energetice a Ucrainei au fost rezultatul faptului că Ucraina a depășit „liniile roșii” ale Rusiei.

Nu a ținut cont de mica problemă a trupelor rusești care au trecut granițele suverane ale Ucrainei la 24 februarie anul trecut.
Aceasta, desigur, conform lui Vladimir Putin, a fost o chestiune de autoapărare.

Astăzi am asistat la o altă salvă în războiul informațional, îndreptată în principal împotriva propriului său popor.

A fost o încercare de a încerca să îi liniștească pe aceștia că președintele lor „încă mai poate face asta”, spun jurnaliștii CNN.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Apr. 2025, 12:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
06 Apr. 2025, 12:07 // Actual //  Ursu Victor

Statele Unite au început să aplice un tarif vamal unilateral de 10% pentru toate importurile provenite din numeroase țări, marcând o ruptură majoră față de sistemul global de comerț bazat pe acorduri reciproce, instaurat după al Doilea Război Mondial, notează Reuters.

Noile tarife au intrat în vigoare sâmbătă, la 12:01 (ora coastei de est), î n toate porturile maritime, aeroporturile și depozitele vamale din SUA. Săptămâna viitoare vor intra în vigoare și tarife suplimentare – cuprinse între 11% și 50% – pentru bunurile din 57 de țări, printre care China, Uniunea Europeană și Israel.

„Este cea mai importantă decizie comercială din viața noastră”, a declarat Kelly Ann Shaw, avocat specializat în comerț internațional și fost consilier la Casa Albă. „Este un cutremur în regulile jocului global”, a adăugat ea.

Decizia lui Trump a avut un efect devastator asupra piețelor financiare: indicele S&P 500 a pierdut 5.000 de miliarde de dolari în doar două zile, în timp ce prețurile petrolului și ale materiilor prime au scăzut brusc din cauza temerilor privind o nouă recesiune mondială.

Tariful de 20% se va aplica produselor din UE. Produsele din China vor fi taxate cu 34%, ceea ce ridică nivelul total al tarifelor impuse de Trump asupra importurilor chinezești la 54%. Israelul se va confrunta cu un tarif de 17%. Vietnamul, vizat cu un tarif de 46%, a acceptat să discute un acord cu SUA. Japonia ar putea fi afectată de o taxă de 24%. Taiwanul a trimis oficiali în SUA pentru negocieri.
Canada și Mexicul sunt scutite de noile tarife, dar rămân afectate de altele mai vechi, de 25%.

Un buletin al Vămii SUA prevede o perioadă de grație de 51 de zile pentru mărfurile deja încărcate spre SUA înainte de ora intrării în vigoare, cu condiția să ajungă până la 27 mai.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat pe platforma X că „războiul comercial nu este în interesul nimănui” și a cerut unitate în fața crizei. Premierul britanic Keir Starmer a spus că este pregătit să susțină afacerile britanice cu o „politică industrială robustă”, în timp ce urmărește obținerea unui acord comercial cu SUA care să excludă Regatul Unit de la noile tarife.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu va merge la Washington duminică pentru discuții directe cu Trump, în timp ce presa din Japonia a relatat că premierul Shigeru Ishiba cere o discuție telefonică urgentă cu liderul american.

Deși ordinul prezidențial prevede excepții pentru aproximativ 1.000 de categorii de produse – inclusiv medicamente, uraniu și semiconductori – administrația Trump analizează extinderea tarifelor inclusiv asupra unora dintre acestea.

Elon Musk, apropiat al lui Trump, a declarat în cadrul unui eveniment politic din Italia că speră într-un viitor cu „tarife zero” între SUA și Europa.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ