Putin interzice plecarea ultimelor bănci occidentale mari din Rusia

18 Oct. 2024, 12:58
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
18 Oct. 2024, 12:58 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Cele două ultime mari bănci occidentale din Rusia — Raiffeisen Bank din Austria și UniCredit din Italia — se confruntă cu dificultăți în încercările de a-și vinde filialele din Rusia și de a respecta cerința Băncii Centrale Europene de a părăsi complet piața rusă.

Autoritățile ruse au transmis că vor bloca vânzarea Raiffeisen Bank și UniCredit Bank către orice persoană care ar putea fi supusă sancțiunilor occidentale, conform Bloomberg, care citează surse familiare cu situația. Aceste condiții exclud posibilitatea vânzării băncilor către cumpărători ruși, iar potențialii investitori străini sunt blocați de reglementările occidentale. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și guvernul său consideră că băncile occidentale reprezintă un canal vital pentru plățile transfrontaliere, a declarat una dintre sursele Bloomberg. Fără aceste bănci, singura mare instituție bancară care ar mai putea efectua tranzacții în valută ar rămâne Gazprombank. Neafectat de sancțiunile europene și menținând accesul la SWIFT, Gazprombank primește plăți din Europa pentru gazul rusesc.

Cea mai mare bancă occidentală din Rusia — Raiffeisen — a găsit mai mulți potențiali cumpărători pentru filiala sa, care se află în top 15 bănci rusești după active. Cu toate acestea, aproape toate tranzacțiile au fost blocate de reglementatorii occidentali, iar una dintre ele nu a fost aprobată la Moscova, conform surselor Bloomberg. UniCredit era aproape de a încheia o înțelegere pentru vânzarea băncii sale rusești către fondul suveran Mubadala din Emiratele Arabe Unite. Cu toate acestea, conform Bloomberg, tranzacția nu a fost aprobată de autoritățile din SUA.

Autoritățile ruse au complicat deja semnificativ ieșirea companiilor străine care doresc să își înceteze operațiunile în Rusia. Orice tranzacție trebuie să primească aprobarea unei comisii guvernamentale, iar dacă suma depășește 50 de miliarde de ruble, este necesară aprobarea personală a lui Putin.

 

Realitatea Live

31 Mart. 2025, 15:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
31 Mart. 2025, 15:04 // Actual //  Ursu Victor

În anul 2024, veniturile disponibile ale populației din Republica Moldova au constituit în medie 5 283,8 lei lunar per persoană, în creștere cu 7,5% față de 2023, potrivit datelor oficiale. Ajustate la inflație, veniturile reale s-au majorat cu 2,7%, însă decalajele dintre mediul urban și cel rural rămân semnificative, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

Cea mai importantă sursă de venit rămâne activitatea salarială, cu o pondere de 55,8%, urmată de prestațiile sociale – 20,9%. Veniturile din activități pe cont propriu au contribuit cu 10,1%, iar transferurile din afara țării, deși încă semnificative (10,2%), au înregistrat o scădere de 0,9 puncte procentuale față de anul precedent.

Venitul lunar mediu în urban a fost cu 2 536,8 lei mai mare decât în rural, adică de 1,6 ori mai mare. În mediul urban, salariile contribuie cu 65% la veniturile totale, iar în rural – doar cu 44,4%. Gospodăriile din sate sunt mult mai dependente de activitatea agricolă (11,1%) și transferurile din străinătate (12,8%), față de 8,1% în urban.

Venitul mediu pe persoană scade odată cu creșterea numărului de membri ai gospodăriei. O persoană care locuiește singură dispune de 6 190,6 lei/lună, în timp ce într-o gospodărie cu 5 persoane și mai multe, suma scade la 3 367,7 lei/persoană.

Cheltuielile de consum au fost în medie de 4 407 lei/persoană/lună, în creștere cu 3,7% față de 2023, dar în termeni reali, populația a cheltuit cu 0,9% mai puțin. Cele mai mari cheltuieli s-au înregistrat pentru: produse alimentare și băuturi nealcoolice – 39,9%, locuință, apă, electricitate și gaze – 17,2% și îmbrăcăminte și încălțăminte – 7,7%.

Cheltuielile din urban au fost, în medie, de 5 611,6 lei/persoană, cu 2 132,6 lei mai mari decât în rural. Locuitorii urbani cheltuie mai mult pentru transport, sănătate, educație, cultură și restaurante, în timp ce cei din rural alocă mai mult pentru hrană (46,6%) și utilități (19,2%).

Cheltuielile în natură sunt mai frecvente în gospodăriile rurale (10,3% din total), reflectând autoconsumul din agricultură și ajutoarele primite.

În 2024, 10,8% din populație a cheltuit peste 10% din buget pentru sănătate (15,5% în urban și 7,2% în rural). Totodată, 11,4% din populație a alocat peste 30% din venitul disponibil pentru întreținerea locuinței – în scădere față de 13,6% în 2023.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ