Putin își ajustează strategia electorală. Îmbrățișează ideea de anexare a teritoriilor ca un punct al campaniei sale

27 Feb. 2024, 10:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Feb. 2024, 10:00 // Actual //  Lupu Eduard

Cu alegerile prezidențiale care se apropie, Vladimir Putin pare să își ajusteze strategia electorală, îmbrățișând tendința de anexare a teritoriilor ca un punct central al campaniei sale. În ciuda unui suport puternic din partea a aproximativ 80% dintre ruși, retorica sa de „machism” și demonstrațiile publice nu mai sunt suficiente într-o perioadă de criză pentru Rusia.

Analiza situatiei sugerează că, într-o mișcare pentru a-și consolida susținerea și pentru a-și asigura continuitatea la putere, Putin se bazează pe sentimentul de bază al rușilor – „marea Rusie – expansiunea Rusiei”. Transformând anexarea teritoriilor într-un vârf al campaniei electorale, el încearcă să capitalizeze asupra acestei ideologii în rândul „jingo-patrioților” și „deținătorilor de putere”.

Cu toate acestea, această abordare nu este lipsită de riscuri și implicații geopolitice. În contextul actual, această tendință de „expansiune a Rusiei” ridică întrebări despre independența lui Putin în luarea deciziilor sale. Există preocupări că influența anturajului său și a cercurilor naționaliste extremiste ar putea să îl împingă să adopte măsuri demonstrative și riscante, cum ar fi încercarea de a anexa teritorii sau de a utiliza forța militară în mod agresiv.

Această mișcare nu numai că reînvie ideologia expansiunii teritoriale a Rusiei, dar poate avea consecințe economice și militare negative. Cheltuirea resurselor pe „regiuni noi” în detrimentul dezvoltării interne ar putea duce la o „supraîncălzire” rapidă a economiei și la epuizarea armatei. În plus, controlul frontierelor și suprimarea nemulțumirii locale vor necesita costuri financiare și umane semnificative.

De asemenea, există riscul că anexarea teritoriilor străine ar putea transfera instabilitatea și nemulțumirea internă în interiorul Rusiei. Mai mult, acest lucru ar putea genera o reacție din partea autonomiilor rusești individuale și ar putea alimenta separatismul și diviziunile interne.

În fața acestor provocări și riscuri, comunitatea internațională trebuie să fie vigilentă și să ia măsuri pentru a contracara orice încercare de expansiune agresivă a Rusiei. Orice acțiune în acest sens ar trebui să se bazeze pe principiile de respectare a suveranității statelor și de asigurare a securității regionale și globale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Apr. 2024, 11:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Apr. 2024, 11:06 // Actual //  Lupu Eduard

În cadrul emisiunii Rezoomat de la RLIVE TV, fostul premier Ion Chicu a adus în discuție procedura de concesionare a spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău, criticând faptul că aceasta nu respectă legislația și este afectată de nereguli.

Chicu a subliniat că, conform legii cu privire la întreprinderile de stat, procedura de locațiune a spațiilor comerciale trebuie să se desfășoare conform unor criterii clare și transparente, însă acest lucru nu s-ar întâmpla în cazul concesionării de la Aeroportul Chișinău. El a menționat că au fost depuse denunțuri la Procuratura Anticorupție, semnalând încălcări ale legii în desfășurarea acestui proces.

”Iarăși, facem abstracție de cifre. Acum, când îi aud pe aceștia, o să mă abțin. Care vin și spun că toată gâlceava, animozitatea în jurul acestei licitații, este din cauza că ei nu vor ca Șor să fie scos de acolo, eu vreau să întreb oamenii ce îi încurcă pe ăștia de la guvern să-l scoată pe Șor acolo”, a punctat fostul premier.

Fostul premier a susținut că este inacceptabil ca procedura de concesionare să se desfășoare în afara legii și că este necesar ca autoritățile să acționeze în conformitate cu prevederile legale pentru a asigura un proces corect și transparent. El a evidențiat faptul că procesul ar trebui să fie gestionat într-o manieră echitabilă, fără a favoriza anumite companii sau interese.

„Ce să facă următorul guvern? Pe ăștia tot așa o să-i măture? De ce să nu faci corect procedura acum? Cu atât mai mult că această companie (Lagardere n.r), din câte știm, nu este cea mai curată și strălucită, cu o istorie penibilă în România. Aici e înregistrată într-un cămin, nu știu pe unde. Despre asta este vorba”, se întreabă retoric fostul premier.

Chicu a ridicat întrebări cu privire posibilele influențe din partea anumitor actori politici. „Dumneavoastră nu vă provoacă suspiciuni faptul că asemenea active foarte atrăgătoare și care generează profituri semnificative. Deja la a doua licitație participă doar o companie. Că prima a fost a doua”, a conchis fostul premier.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău