Putin, lăsat cu ochii-n soare! Milionarii ruși fug pe capete

14 Iun. 2022, 12:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Iun. 2022, 12:15 // Actual //  bani.md

Oligarhii ruși încep să ia distanță de regimul Putin și încep să părăsească Rusia. Mai mulți rușicu averi de aproximativ un milion de dolari intenționează să se stabilească într-un stat european, până la finalul anului. Informațiile sunt bazate pe o analiză cu privire la situația migrației din Rusia, realizată de o firmă cu sediul în Londra.

Un număr de peste 15.000 de milionari ruși intenționează să părăsească țara în acest an, din cauza războiului din Ucraina. Confruntați cu sancțiunile din ce în ce mai dure impuse regimului condus de Vladimir Putin, rușii bogați preferă bunăstarea Occidentului. Ei caută să scape, cât mai repede, din Rusia, înainte ca situația să se degradeze și mai mult. Informațiile apar într-o analiză privind migrația, realizată de o companie cu sediul în Londra, citată de publicația The Guardian.

Conform sursei citate, în jur de 15% dintre rușii cu active în valoare de peste 1 milion de dolari (820.000 de lire sterline) ar urma să emigreze în alte țări. Aceștia sunt hotărâți să o facă până la sfârșitul anului 2022, potrivit datelor privind migrația colectate de firma Henley & Partners. Aceasta este o companie cu sediul în Londra care acționează ca intermediar între super-bogați și țările care le vând cetățenia.

„Persoanele înstărite au emigrat din Rusia într-un număr în creștere constantă în fiecare an în ultimul deceniu, un semn de avertizare timpurie cu privire la problemele actuale cu care se confruntă țara. Din punct de vedere istoric, prăbușirile majore ale unei țări au fost de obicei precedate de o accelerare a emigrării persoanelor bogate, care sunt adesea primele care pleacă, deoarece dispun de mijloacele necesare pentru a face acest lucru”, a declarat Andrew Amoils, șeful departamentului de cercetare al New World Wealth, care a compilat datele pentru Henley.

Pe de altă parte, se estimează că, din cauza războiului, Ucraina va suferi cea mai mare pierdere de persoane cu avere netă mare (HNWI). Un număr de 2.800 de milionari (sau 42% din toți HNWI din Ucraina) vor părăsi țara până la sfârșitul anului, conform datelor.

Emiratele Arabe Unite au devenit noua destinație de emigrație pentru bogații lumii, depășind Statele Unite sau Marea Britanie.

„Marea Britanie și-a pierdut coroana de centru de bogăție, iar SUA se estompează rapid ca magnet pentru bogații lumii, fiind de așteptat ca Emiratele Arabe Unite să le depășească prin atragerea celor mai mari fluxuri nete de milionari la nivel global în 2022”, a declarat Henley în raportul său, care se bazează pe „urmărirea sistematică a tendințelor de migrare a averilor private internaționale”, se arată în analiza citată.

Estimările arată că aproximativ 4.000 de HNWI se vor muta în Emirate până la sfârșitul anului. Pe locul doi se situează Australia, care se așteaptăî să atragă 3.500 de milionari, urmată de Singapore (2.800) și Israel (2.500). Se așteaptă, de asemenea, ca un număr mare de milionari să se mute în Malta, Mauritius și Monaco.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO