În contextul informațiilor apărute în spațiul public privind o posibilă suspendare a operațiunilor Consorțiului Caspian Pipeline – CPC pe teritoriul Federației Ruse, Grupul KMG International precizează că orice suspendare a activităților CPC nu va afecta aprovizionarea cu țiței a rafinăriei Petromidia din România.
Ponderea țițeiului de tip CPC în rețetele de obținere a produselor petroliere in cadrul rafinăriei este una scazută, comparativ cu alte tipuri de țiței utilizate în mod curent. În prezent, cea mai mare unitate de profil din România – Petromidia Năvodari funcționează la capacitate optimă, în acord cu planurile de producție aprobate pentru acest an.
Prin KMG Trading – divizia de aprovizionare cu materii prime și de comercializare a produselor petroliere, Grupul are experiența și capacitatea necesare pentru identificarea și asigurarea aprovizionării cu țiței a rafinăriei Petromidia, în orice context.
Adăugam că eventuale măsuri privind activitatea CPC nu vor influența piața #produselor petroliere din România, Grupul va continua să își onoreze obligațiile contractuale și livrările de carburanți.
Grupul KMG deține și Rompetrol Moldova, cel mai mare comerciant și importator de produse petroliere. Rompetrol asigură circa o treime din importul de carburanți pe piața Republicii Moldova.
upă declarația președintelui Tokayev privind refuzul Kazahstanului de a recunoaște autoproclamatele republici din Donbas (LDNR), autoritățile ruse au dat o lovitură exportului de petrol kazah.
Tokayev s-a oferit și să ajute Europa să facă față crizei energetice cauzate de reducerea livrărilor de hidrocarburi din Rusia pe fondul războiului cu Ucraina.
Agențiile de presă ruse relatează că un tribunal din Novorossiysk (regiunea Krasnodar, Rusia) a dispus suspendarea operațiunii Consorțiului de conducte ”Caspian” pentru 30 de zile, pe motiv de încălcare a mediului, notează The Moscow Times.
Acest terminal primește o conductă din Kazahstan cu o capacitate de 67 de milioane de tone pe an, după care petrolul este încărcat în cisterne și exportat.
Motivul formal al deciziei instanței a fost presupusa descoperire a „unor încălcări ale mediului” în activitatea consorțiului.