Putin se teme tot mai tare de reacția rușilor și a comandat sondaje în secret

24 Nov. 2022, 08:23
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Nov. 2022, 08:23 // Actual //  bani.md

Kremlinul a comandat în secret o serie de sondaje de opinie pentru a vedea care este atitudinea rușilor cu privire la războiul din Ucraina, iar rezultatele nu sunt deloc încurajatoare pentru Vladimir Putin.

La începutul lunii noiembrie, au fost derulate sondaje de opinie în mai multe regiuni din Rusia, atât în ​​Orientul Îndepărtat, cât și în Districtul Federal Central (care include Moscova), scrie site-ul rusesc independent Meduza.

Spre îngrijorarea administrației Putin, focus-grupurile au arătat că populația este demoralizată și este pesimistă cu privire la viitor. Două surse de la Kremlin au vorbit despre rezultatele acestor studii și despre modul în care ar putea ele afecta planurile regimului Putin pentru o a doua rundă de mobilizare.

Focus-grupurile comandate în secret de Kremlin indică faptul că rușii sunt „departe de a fi optimiști cu privire la viitorul lor și al țării lor”.

„Aceasta nu înseamnă susținerea opoziției sau o respingere totală a operațiunii militare speciale”, a spus una dintre surse, care a descris atitudinea respondenților drept „indiferentă și apatică”. „Nimic nu îi inspiră și nu îi motivează”, potrivit sursei. Mulți participanți la studiu au vorbit pe un ton care transmitea mai degrabă mesajul: „Lasă-mă în pace”.

Această stare de spirit nu poate fi atribuită în întregime succeselor militare ale Ucrainei sau recentei fugi a rușilor din Herson. În schimb, dacă acceptă aceste concluzii, oficialii de la Kremlin trebuie să recunoască că poporul rus este pur și simplu „obosit de război”.

Doar un rus din cinci se așteaptă la o viață mai bună

Surse familiare cu chestiunea sondajelor de opinie și cu rezultatele au spus pentru site-ul Meduza că publicul rus pune la îndoială motivele războiului mai mult decât până acum, în ciuda eforturilor propagandiștilor de stat de a prezenta invazia ca inevitabilă și justificată. Mulți ruși au spus în sondaje că mare parte din problemele pe care le au sunt cauzate de război.

Aceste sondaje de opinie sunt cu totul diferite de cele derulate în aprilie, care arătau că rușii sunt optimiști cu privire la victoria în Ucraina. Veridicitatea acestor studii este însă pusă la îndoială, mai ales în contextul în care propaganda rusă trebuia să se folosească de orice instrument pentru a susține războiul, inclusiv o eventuală susținere din partea poporului.

Sondajele recente au fost efectuate la începutul lunii noiembrie de Russian Field, o companie de cercetare cu sediul la Moscova. Rezultatele arată că doar 19% dintre rușii chestionați au spus că se așteptau ca viața lor să se îmbunătățească în curând. 22% se așteptau la schimbări în rău, iar alți 36% au spus că viața lor nu se va schimba.

57% dintre cei chestionați au recunoscut că s-au săturat de război și că au auzit despre el. Prin comparație, într-un sondaj de la sfârșitul lunii iulie, doar 41% dintre ruși spuneau că s-au săturat de știrile despre război.

De asemenea, focus grupurile au constatat că ceea ce îi supără cel mai mult pe oameni sunt mobilizarea, dificultățile economice din cauza sancțiunilor și decizia guvernului de a bloca Instagram (un instrument major pentru afacerile mici din Rusia).

Pe de altă parte, surse apropiate administrației Putin spun că nu se așteaptă la proteste majore împotriva războiului în Rusia. „Oamenii se obișnuiesc cu orice”, a explicat una dintre surse.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău