Putin și-a câștigat un nou dușman la graniță! Scandal de spionaj Rusia- Japonia

28 Sept. 2022, 04:27
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Sept. 2022, 04:27 // Actual //  bani.md

Serviciul de informații rus FSB a anunțat că un consul al Japoniei a fost reținut în orașul-port Vladivostok, reprezentantul diplomatic fiind acuzat de spionaj. Între timp, autoritățile nipone au decis să reacționeze, acestea afirmând că arestarea consulului a fost făcută într-un „mod intimidant”.

Consulul japonez Motoki Tatsunori a fost arestat în Rusia, după ce a fost prins „în flagrant”, mai exact ar fi primit informații clasificate secret, în legătură cu urmările sancțiunilor economice asupra economia Rusiei.

Un consul al Japoniei, arestat de autoritățile de la Moscova

Mai mult, FSB a transmis că respectivele informații secrete, ce vizau regiunea Orientului Îndepărtat al Rusiei, dar și cooperarea acestui stat cu o altă țară din zona Asia-Pacific, au fost împărtășite contra unei „recompense în bani”.

Hirokazu Matsuno, cel care este purtătorul de cuvânt al Guvernului Japoniei, a afirmat că autoritățile din Rusia l-au reținut pe consul într-un „mod intimidant”, acesta fiind legat la ochi și imobilizat, de unde derivă „o încălcare clară a Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice”, a spus Matsuno.

„Consulul reținut nu era implicat în nicio activitate ilegală”, a mai spus Matsuno, adăugând că autoritățile de la Tokyo „trebuie să ia măsuri echivalente” și că așteaptă scuze oficiale din partea Rusiei. Tot Matsuno a spus și că Motoki Tatsunori va fi extrădat din Rusia până miercuri, 28 septembrie, conform AFP.

Aliaţii lui Putin, îngrijorați de excesele Kremlinului

Decizia lui Vladimir Putin de a ordona prima mobilizare în Rusia după cel de-al Doilea Război Mondial a provocat proteste în întreaga ţară şi a dus la plecarea în masă a bărbaților încorporabili, provocând ambuteiaje la frontiere şi epuizarea biletelor de avion.

Şefii celor două Camere ale Parlamentului rus au răspuns duminică la o serie de plângeri cu privire la campania de mobilizare militară din Rusia, cerând oficialilor regionali să ţină situaţia sub control şi să rezolve rapid excesele care au alimentat furia publică după anunțul lui Vladimir Putin cu privire la mobilizarea bărbaților ruși apți pentru război.

Vladimir Putin, la un pas de a rămâne singur după ordinul de mobilizare

Cei doi lideri parlamentari, ambii apropiați lui Putin, şi-au exprimat public furia faţă de modul în care se desfăşoară campania de mobilizare. Valentina Matvienko, preşedintele Consiliului Federaţiei, Camera superioară a parlamentului rus, a declarat că are cunoştinţă de rapoarte și că au fost chemaţi bărbaţi care nu sunt eligibili pentru recrutare: „Astfel de excese sunt total inacceptabile. Şi cred că este absolut corect că acestea provoacă o reacţie puternică în societate”, a spus ea într-o postare pe Telegram.

Într-un mesaj direct adresat guvernatorilor regionali din Rusia – care, potrivit acesteia, poartă întreaga responsabilitate pentru punerea în aplicare a apelului – ea a scris: „Asiguraţi-vă că punerea în aplicare a mobilizării parţiale se realizează în deplină şi absolută conformitate cu criteriile stabilite. Fără nicio greşeală”.

Aliaţii lui Putin, îngrijoraţi de „excesele” mobilizării

Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, şi-a exprimat și el îngrijorarea printr-o postare: „Se primesc plângeri. Dacă se face o greşeală, aceasta trebuie corectată. Autorităţile de la toate nivelurile trebuie să îşi înţeleagă responsabilităţile”, a scris acesta.

Oficialii de la Moscova susţin că încă 300.000 de ruşi vor fi înrolaţi în campania de mobilizare. Kremlinul a negat de două ori că intenţionează să recruteze mai mult de un milion de persoane, în urma a două relatări separate din presa rusă independentă.

Realitatea Live

16 Mai 2025, 16:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 16:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Statul român, prin Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța (CN APM), a depus prima ofertă neangajantă pentru achiziționarea operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova – firma ICS Danube Logistics, controlată în prezent de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Potrivit documentelor obținute de Profit.ro, oferta a fost înregistrată pe 24 aprilie 2025, marcând un prim pas concret al României pentru preluarea singurului port maritim al Republicii Moldova, situat strategic la kilometrul 133,8 al Dunării, în vecinătatea granițelor cu România și Ucraina, scrie profit.ro.

Pentru a susține acest demers, compania românească a lansat o procedură de achiziție de servicii de consultanță în valoare de 2 milioane de lei, necesare evaluării activelor și realizării unui raport de due diligence. Cinci operatori economici au depus oferte pentru acest contract, urmând ca firma câștigătoare să finalizeze analiza în termen de trei săptămâni.

Tranzacția este urmărită cu atenție și de alți potențiali investitori strategici. Printre aceștia se numără MBF Port Burgas din Bulgaria, controlată de frații Kiril și Georgi Domuschiev – oameni de afaceri influenți și proprietari ai clubului de fotbal Ludogorets Razgrad. De asemenea, BERD a anunțat anterior că poartă discuții și cu investitori din Turcia, Olanda și Danemarca.

Portul Giurgiulești este singurul port maritim al Republicii Moldova și un nod logistic crucial, conectat trimodal – pe cale ferată, rutier și fluvial. În 2023, portul a înregistrat un record de 2,17 milioane de tone de mărfuri transbordate, o creștere de aproape 19% față de anul precedent.

Terminalele portului permit importul de combustibili, îngrășăminte și materiale de construcții, precum și exportul de cereale, ulei, șrot și deșeuri metalice. Giurgiulești funcționează și ca port satelit al Constanței, de unde vin livrări regulate de produse esențiale.

Directorul general al Danube Logistics SRL, Mathias von Tucher, a declarat recent că accentul operațional va fi pus pe nevoile importatorilor și exportatorilor moldoveni, menționând investiții în infrastructura cerealieră și digitalizarea operațiunilor.

BERD a devenit unic proprietar legal al portului în 2021, după ce a sprijinit financiar proiectul încă din 1995. Banca internațională a anunțat că urmărește atragerea unui investitor strategic capabil să continue dezvoltarea infrastructurii portuare și să asigure stabilitatea economică a proiectului.

Deși obiectivele guvernului român sunt în prezent confidențiale din rațiuni de concurență, sursele oficiale arată că Bucureștiul tratează acest proiect ca un obiectiv de interes strategic pentru întărirea conectivității regionale, a cooperării economice cu Republica Moldova și a prezenței în bazinul Mării Negre și Dunării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO