Serviciul de informații rus FSB a anunțat că un consul al Japoniei a fost reținut în orașul-port Vladivostok, reprezentantul diplomatic fiind acuzat de spionaj. Între timp, autoritățile nipone au decis să reacționeze, acestea afirmând că arestarea consulului a fost făcută într-un „mod intimidant”.
Consulul japonez Motoki Tatsunori a fost arestat în Rusia, după ce a fost prins „în flagrant”, mai exact ar fi primit informații clasificate secret, în legătură cu urmările sancțiunilor economice asupra economia Rusiei.
Un consul al Japoniei, arestat de autoritățile de la Moscova
Mai mult, FSB a transmis că respectivele informații secrete, ce vizau regiunea Orientului Îndepărtat al Rusiei, dar și cooperarea acestui stat cu o altă țară din zona Asia-Pacific, au fost împărtășite contra unei „recompense în bani”.
Hirokazu Matsuno, cel care este purtătorul de cuvânt al Guvernului Japoniei, a afirmat că autoritățile din Rusia l-au reținut pe consul într-un „mod intimidant”, acesta fiind legat la ochi și imobilizat, de unde derivă „o încălcare clară a Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice”, a spus Matsuno.
„Consulul reținut nu era implicat în nicio activitate ilegală”, a mai spus Matsuno, adăugând că autoritățile de la Tokyo „trebuie să ia măsuri echivalente” și că așteaptă scuze oficiale din partea Rusiei. Tot Matsuno a spus și că Motoki Tatsunori va fi extrădat din Rusia până miercuri, 28 septembrie, conform AFP.
Aliaţii lui Putin, îngrijorați de excesele Kremlinului
Decizia lui Vladimir Putin de a ordona prima mobilizare în Rusia după cel de-al Doilea Război Mondial a provocat proteste în întreaga ţară şi a dus la plecarea în masă a bărbaților încorporabili, provocând ambuteiaje la frontiere şi epuizarea biletelor de avion.
Şefii celor două Camere ale Parlamentului rus au răspuns duminică la o serie de plângeri cu privire la campania de mobilizare militară din Rusia, cerând oficialilor regionali să ţină situaţia sub control şi să rezolve rapid excesele care au alimentat furia publică după anunțul lui Vladimir Putin cu privire la mobilizarea bărbaților ruși apți pentru război.
Vladimir Putin, la un pas de a rămâne singur după ordinul de mobilizare
Cei doi lideri parlamentari, ambii apropiați lui Putin, şi-au exprimat public furia faţă de modul în care se desfăşoară campania de mobilizare. Valentina Matvienko, preşedintele Consiliului Federaţiei, Camera superioară a parlamentului rus, a declarat că are cunoştinţă de rapoarte și că au fost chemaţi bărbaţi care nu sunt eligibili pentru recrutare: „Astfel de excese sunt total inacceptabile. Şi cred că este absolut corect că acestea provoacă o reacţie puternică în societate”, a spus ea într-o postare pe Telegram.
Într-un mesaj direct adresat guvernatorilor regionali din Rusia – care, potrivit acesteia, poartă întreaga responsabilitate pentru punerea în aplicare a apelului – ea a scris: „Asiguraţi-vă că punerea în aplicare a mobilizării parţiale se realizează în deplină şi absolută conformitate cu criteriile stabilite. Fără nicio greşeală”.
Aliaţii lui Putin, îngrijoraţi de „excesele” mobilizării
Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, şi-a exprimat și el îngrijorarea printr-o postare: „Se primesc plângeri. Dacă se face o greşeală, aceasta trebuie corectată. Autorităţile de la toate nivelurile trebuie să îşi înţeleagă responsabilităţile”, a scris acesta.
Oficialii de la Moscova susţin că încă 300.000 de ruşi vor fi înrolaţi în campania de mobilizare. Kremlinul a negat de două ori că intenţionează să recruteze mai mult de un milion de persoane, în urma a două relatări separate din presa rusă independentă.