Putin, umilit de o femeie! Vrea să-l înfrunte față în față

27 Iun. 2022, 21:32
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Iun. 2022, 21:32 // Actual //  bani.md

Ursula von der Leyen a declarat că îl așteaptă pe Vladimir Putin la summitul G20, care va avea loc în perioada 15-16 noiembrie, în Indonezia, pentru a-i spune în față dictatorului Rusiei care sunt consecințele războiului pe care l-a pornit contra Ucrainei.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că ar vrea să-l vadă față în față pe președintele rus Vladimir Putin, la summitul G20, pentru a putea să-i spună în față dictatorului ce crede despre acțiunile sale din Ucraina, potrivit ZDF.

„Ar trebui să ne gândim foarte mult la închiderea G20. Eu nu susțin asta. În opinia mea, G20 este prea important, inclusiv pentru țările în curs de dezvoltare, pentru ca noi să-l lăsăm pe Putin să distrugă din nou acest organism”, a spus șefa Comisiei Europene.

Ea a adăugat: „Cred că ar fi mai bine – dacă vine – să-i spunem în față lui Vladimir Putin ce credem noi”.

Cel de-al șaptesprezecelea summit G20 va avea loc în perioada 15-16 noiembrie în Indonezia, pe insula Bali, primul de după declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina.

Europa încearcă, în această perioadă, să contracareze șantajul Kremlinului cu privire la exporturile de cereale ucrainene și a anunțat că este gata să accepte refugiați ucraineni cât va fi necesar. De asemenea, potrivit oficialilor europeni, UE nu îi va ierta nimic criminalului internațional Vladimir Putin, a declarat Ursula von der Leyen într-o emisiune a postului Ukraine 24, citată de Segodnia.

Șantajul Rusiei cu cerealele

„Acțiunile Rusiei sunt o rușine. Folosesc alimentele pentru a ne șantaja pe toți și a-i pune în pericol pe oamenii cei mai vulnerabili. În fața ochilor noștri, Rusia blochează exportul a 20 de milioane de tone de grâu, bombardează depozitele din Ucraina, fură cereale. Facem totul pentru a găsi modalități de a scoate cereale din Ucraina rutier sau pe calea ferată. Și funcționează. Cu toate acestea, desigur, nu la fel de bine precum cu nave maritime mari. Și, prin urmare, sarcina noastră este să înlăturăm blocada rusă de la Marea Neagră pe cât posibil”, a spus Ursula von der Leyen .

„Putin este omul în a cărui conștiință se află acest război criminal teribil. El este un criminal. Și, ca criminal, trebuie să plătească prețul pe care ne-a făcut să-l plătim. El trebuie să plătească pentru pierderile pe care le-a provocat. Prin urmare, am introdus șase pachete de sancțiuni care în serios economia rusă. Prin urmare, ne este imposibil să revenim la relații normale cu Putin”, a dat asigurări șefa Comisiei Europene.

„Suntem atât de uimiți de poporul ucrainean încât europenii și-a deschis nu doar casele, ci și inimile pentru refugiați. De fapt, ucrainenii sunt cei care trebuie să decidă unde le este mai bine acum. Vedem o mulțime de mișcări. Și asta este foarte bine. 7,5 milioane de oameni au venit în UE. Cu toate acestea, astăzi aproximativ trei milioane s-au întors acasă. Restul rămân în UE. Adică mișcarea este constantă. Este prea devreme să spunem cine va rămâne. Dar ceea ce este important, suntem bucuroși să primim aici ucraineni. Ca oameni, ca prieteni, ca oameni ai unei țări care ne-a impresionat prin felul în care a susținut valorile noastre comune și democrația”, a încheiat Ursula von der Leyen.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 12:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 12:10 // Actual //  Ursu Victor

Tariful de 31% impus de administrația Trump exporturilor moldovenești în SUA a stârnit reacții în spațiul public, inclusiv acuzații la adresa diplomației moldovenești. Însă economistul Stas Madan demontează aceste teorii și explică mecanismul din spatele deciziei Washingtonului: o formulă matematică automată, nu negocieri sau sancțiuni politice.

„Am văzut afirmații de genul «moldovenii sunt varză la negocieri», dar realitatea este că tarifele impuse de SUA au fost calculate după aceeași metodologie pentru toate cele 183 de țări afectate. Nu au nicio legătură cu relațiile bilaterale”, afirmă Madan.

Potrivit economistului, Donald Trump a aplicat o formulă simplă bazată pe deficitul comercial al SUA cu fiecare țară în parte, raportat la valoarea importurilor din acea țară. În cazul Moldovei, din perspectiva SUA, în 2024: SUA a exportat bunuri în valoare de 53,6 milioane USD către Moldova, și a importat bunuri în valoare de 142 milioane USD din Moldova.

Acest lucru înseamnă un deficit comercial de 88,4 milioane USD pentru SUA față de Republica Moldova. Formula aplicată: (88,4 / 142) × 100 = 62%, apoi împărțit la 2 → tarif aplicat: 31%.

„Aceeași formulă a fost folosită pentru toate țările – de exemplu, Uniunea Europeană are un tarif de 20%, rezultat dintr-un deficit comercial de 39% împărțit la doi”, explică Madan.

Diferențele apar din modul în care se raportează statisticile comerciale: Exporturile sunt calculate în regim FOB (Free on Board), adică valoarea la ieșirea din țară, importurile sunt calculate în regim CIF (Cost, Insurance, and Freight), adică valoarea la intrarea în țara de destinație, incluzând transportul și asigurarea.

„Din cauza distanței mari, costurile de transport și logistică cresc valoarea bunurilor în statistica SUA, ceea ce explică de ce acolo importurile din Moldova apar mai mari decât exporturile noastre”, adaugă Madan.

Deci, tariful de 31% aplicat Republicii Moldova nu are legătură cu politica externă, ci este rezultatul unei formule automate bazate pe balanța comercială negativă a SUA. Potrivit lui Stas Madan, acuzațiile privind lipsa de competență diplomatică sunt nejustificate în acest caz.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ