Putin vrea să convingă statele BRICS să renunțe la dolar

17 Oct. 2024, 16:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
17 Oct. 2024, 16:17 // Actual //  Ursu Victor

Rusia intenționează să facă tot posibilul pentru a convinge țările membre BRICS, în cadrul summitului de săptămâna viitoare, să creeze o platformă alternativă pentru plăți internaționale, care să fie imună la sancțiunile impuse de Occident.

BRICS include în prezent, pe lângă Rusia, Brazilia, Egipt, India, Iran, China, Emiratele Arabe Unite, Etiopia și Africa de Sud. Summitul va avea loc între 22 și 24 octombrie în Kazan.

Rusia folosește acest eveniment pentru a demonstra că încercările Occidentului de a izola Federația Rusă nu au avut succes. De asemenea, Moscova va promova ideea reformării sistemului financiar global, dorind să pună capăt dominației dolarului american.

Un element central al acestor eforturi este propunerea unei noi platforme de plăți, bazată pe o rețea de bănci comerciale conectate prin intermediul băncilor centrale din țările BRICS, conform unui document pregătit de Ministerul Finanțelor și Banca Centrală a Rusiei.

Noua platformă ar urma să utilizeze tehnologia blockchain pentru stocarea și transmiterea tokenurilor digitale susținute de monedele naționale. Aceasta ar facilita schimbul rapid și sigur de valute, evitând tranzacțiile în dolari.

Această soluție ar ajuta Rusia să rezolve problemele de plată în comerțul cu țările prietenoase, cum ar fi China, unde băncile locale evită tranzacțiile cu partenerii ruși din cauza riscului sancțiunilor secundare din partea SUA.

Yaroslav Lisovolik, expert BRICS+ Analytics, consideră că implementarea unei astfel de platforme este fezabilă din punct de vedere tehnic, dar va necesita timp.

În același timp, Rusia critică instituțiile existente, cum ar fi Fondul Monetar Internațional, pentru că servesc interesele țărilor occidentale. Recent, ministrul rus de finanțe, Anton Siluanov, a cerut țărilor BRICS să creeze o alternativă la FMI.

Printre alte propuneri, Moscova dorește să înființeze o platformă BRICS Clear pentru tranzacții cu valori mobiliare, dar nu a inclus ideea creării unei agenții de rating comune, care a fost discutată anterior.

Ca principal exportator de grâu, Rusia pledează și pentru înființarea unei burse de cereale BRICS, ca alternativă la piețele occidentale care stabilesc prețurile internaționale la produsele agricole.

Cu toate acestea, promovarea acestor inițiative va necesita eforturi suplimentare, având în vedere că la întâlnirea preliminară de săptămâna trecută majoritatea țărilor BRICS au trimis oficiali de nivel inferior, și nu miniștri ai finanțelor sau reprezentanți ai băncilor centrale.

La summit sunt așteptate delegații din alte 15 țări interesate de cooperare cu grupul, iar guvernul rus speră, de asemenea, în prezența ministrului de externe al Arabiei Saudite, care a fost invitat să adere la BRICS.

„BRICS este o structură care nu poate fi ignorată”, a declarat recent Yuri Ușakov, consilier prezidențial al Rusiei.

 

Realitatea Live

17 Oct. 2024, 20:01
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Oct. 2024, 20:01 // Actual //  bani.md

Republica Moldova, în ziua alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional din 20 octombrie curent, are de făcut o alegere foarte simplă – se îndreaptă spre un model rusesc sau aleg modelul european. De această părere este președintele francez Emmanuel Macron, care a oferit, în exclusivitate, un interviu jurnalistei Ecaterina Covali, autoarea proiectului „Punţi către Europa”. Producția este difuzată astăzi, 17 octombrie, la RLIVE TV.

Macron a explicat de ce Uniunea Europeană este cea mai potrivită opţiune pentru Republica Moldova.

„În primul rând, întotdeauna am respectat suveranitatea popoarelor și libera decizie a cetățenilor care vor trebui să se exprime. Chiar cred că este o șansă. Când privesc spre regiune și văd Moldova, aș spune, fără a complica lucrurile, că alegerea este destul de simplă –sau se îndreaptă spre un model rusesc sau spre un model european. Am rezumat puțin lucrurile, dar așa se întâmplă. Orientarea spre modelul rusesc înseamnă o probabilitate foarte mică, că aceeași întrebare vi se va pune de mai multe ori.

Frumusețea modelului european este că veți fi întrebați, iar asta se numește democrație. Este o oportunitate incredibilă. Așa că înțeleg importanța acestei alegeri. Cred că scrutinul care vă așteaptă, pe care Moldova îl așteaptă, este foarte important pentru viitorul țării. Și ca și european convins, nu ca președinte al Franței, ci ca european convins, mai ales aici, vorbind cu dumneavoastră, și respectând suveranitatea poporului moldovean, sper că acesta va alege calea Europei, pentru că este calea libertății și a democrație”, a declarat președintele Franței.

Ținem să menționăm că anume în mandatul Franței, de președinte al Consiliului Uniunii Europene, din prima jumătate a anului 2022, Chișinăul s-a apropiat atât de mult de UE, încât a întors o nouă foaie a istoriei sale… europene.

„Cred că procesul a adus deja beneficii Moldovei, pentru că a permis libertatea de circulație și facilitarea vizelor. În termeni și mai concreți, aș da exemplu costul telecomunicațiilor și integrarea rețelelor. Este una dintre înțelegerile pe care le-am concretizat în timpul Comunității Politice Europene din Moldova. Taxele de roaming au fost liberalizate datorită implicării operatorilor.

Apoi, există o serie de proiecte de cooperare foarte concrete, investiții, o mai mare deschidere economică, libertatea de circulație pe care am menționat-o și, odată cu aceasta, și cooperarea în lupta împotriva atacurilor cibernetice sau a dezinformării”, a conchis Emmanuel Macron.

 

Pe parcursul ultimilor ani, UE a acordat un sprijin puternic Moldovei, în cele mai grele momente, precum șantajul energetic al Gazpromului, suport financiar în combaterea corupției și dezinformării, dezvoltarea economiei, uși deschise pentru export și chiar sancționarea persoanelor care seamănă ură în țară. Însă, cel mai puternic sprijin oferit – lansarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Interviul a fost realizat în cadrul proiectului „Punți către Europa”, realizat cu sprijinul financiar al Fundației Soros Moldova, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova și implementat de Asociația pentru Inițiative Responsabile (ASPIR).

Producția este difuzată și la postul public de televiziune Moldova 1.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău