Rachetele occidentale Harpoon, arma ucrainenilor care scufundă navale sovietice ale rușilor

21 Iun. 2022, 12:21
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Iun. 2022, 12:21 // Actual //  bani.md

Ţinta atacului pe care l-a raportat Ucraina vineri a fost aproape sigur remorcherul naval rus Spasatel Vasili Bekh, care transporta arme şi personal pe Insula Şerpilor, a anunțat marți ministerul britanic al apărării. Atacul reușit dovedește că Rusia are probleme atunci când încearcă să își sprijine forțele care ocupă Insula Șerpilor.

La 17 iunie 2022, forțele ucrainene au revendicat prima lor utilizare cu succes a unor arme donate de Occident, folosind rachete anti-navă împotriva forțele maritime rusești.

Ținta atacului a fost aproape sigur remorcherul naval rusesc Spasatel Vasily Bekh, care livra arme și personal către Insula Șerpilor din nord-vestul Mării Negre.

Distrugerea vasului rusesc aflat într-o misiune de realimentare demonstrează dificultatea cu care se confruntă Rusia atunci când încearcă să își sprijine forțele care ocupă Insula Șerpilor.

Acesta este cel mai recent caz în care o navă rusească a fost avariată sau distrusă de Ucraina în timpul conflictului, printre care și nava Moskova.

Capacitatea ucraineană de apărare de coastă a neutralizat în mare măsură capacitatea Rusiei de a stabili o mare control și de a-și proiecta forța maritimă în nord-vestul Mării Negre.

Acest lucru a subminat viabilitatea proiectului operațional inițial al Rusiei pentru invazie, care presupunea menținerea regiunea Odesa.

Vineri, marina ucraineană a anunțat că a lovit un remorcher rusesc din Flota Mării Negre, ce avea la bord un sistem antiaerian „Tor” și ducea soldați, arme și muniție pe Insula Șerpilor.

Pe rețelele sociale, au apărut imagini filmate dintr-o dronă Bayraktar aflată la mare depărtare, folosind camera infraroșu, cu atacul asupra remorcherului.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO