Raportul EPIC: Politicile antifumat bazate pe restricții facilitează piața ilicită din UE

20 Mart. 2025, 12:00
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Mart. 2025, 12:00 // Actual //  bani.md

Fumatul rămâne una dintre principalele cauze de deces prematur care pot fi prevenite și principalul factor de risc pentru cancer în Europa. Deși măsurile de reducere a fumatului au avut un impact semnificativ în ultimele decenii, numărul fumătorilor rămâne ridicat, iar politicile restrictive par să nu fie suficiente pentru a elimina complet acest viciu. Potrivit raportului „The End of Smoking?”, realizat de European Policy Innovation Council, milioane de oameni continuă să fumeze, indiferent de cât de stricte sunt reglementările. În aceste condiții, ar trebui să existe o abordare mai pragmatică, care să încurajeze tranziția către alternative mai sigure pentru fumatul clasic, scrie ipn.md.

Raportul mai arată că, în țările unde accesul la produse alternative este restricționat, consumatorii fie continuă să fumeze țigări tradiționale, fie cumpără produse care nu sunt reglementate. În plus, țările care au impus restricții severe asupra produselor cu nicotină au observat o creștere a contrabandei și a comercializării ilicite, ceea ce nu doar subminează eforturile de sănătate publică, dar și afectează veniturile fiscale. Potrivit estimărilor, principalul furnizor de țigări electronice de contrabandă în Europa este China, iar valoarea pieței ilicite ajunge la 10 miliarde de euro.

În prezent, industria tutunului trece printr-o transformare semnificativă. Consumul de țigări tradiționale este în scădere, în timp ce consumatorii trec la produse fără fum, cum ar fi pungile cu nicotină și dispozitivele de încălzire a tutunului. Între 2016 și 2023, vânzările anuale de țigări au scăzut cu 14% în Europa, iar tendința continuă. Totuși, fără o reglementare echilibrată, această tranziție naturală ar putea fi încetinită.

Suedia este unul dintre cele mai relevante exemple în lupta cu fumatul, având cea mai scăzută rată a fumătorilor din Europa, de 5,4%. În loc să interzică toate produsele cu nicotină, Suedia a promovat utilizarea snusului (tutun oral tradițional scandinav), a pungilor cu nicotină și a țigărilor electronice ca alternative pentru țigările clasice. Prin oferirea accesului la aceste soluții alternative, țara a reușit să reducă drastic numărul fumătorilor, ceea ce a dus la scăderea numărului de îmbolnăviri și decese asociate fumatului.

Exemple similare există și în alte țări europene. Cehia, de exemplu, a înregistrat o reducere de 7% a fumatului datorită politicilor care au permis și reglementat produsele fără fum care conțin nicotină. Grecia și România au înregistrat și ele scăderi ale ratei fumatului odată cu creșterea utilizării produselor alternative. La nivel global, Japonia este un alt exemplu de succes. Printr-o accizare diferențiată, care favorizează produsele mai puțin nocive în defavoarea țigărilor tradiționale, Japonia a reușit să reducă vânzările de țigări, încurajând trecerea la tutunul încălzit. Iar Marea Britanie a integrat țigările electronice în strategiile de renunțare la fumat prin programul „Swap to Stop”, rezultatele fiind încurajatoare.

Raportul EPIC mai relevă că UE ar trebui să stimuleze tranziția spre alternative mai sigure, prin măsuri precum taxarea diferențiată – impozite mai mari pe țigări și mai mici pe produsele cu risc redus. Totodată, ar trebui să existe și un cadru de reglementare clar, care să garanteze accesibilitatea acestor soluții. O astfel de abordare nu doar că ar reduce povara fumatului asupra sănătății publice, dar ar avea și beneficii economice semnificative.

Prin renunțarea la politicile restrictive și sprijinirea dezvoltării unor alternative mai sigure, UE va contribui la generarea locurilor de muncă, atragerea investițiilor și stimularea inovației. Industria tutunului și a noilor produse de nicotină contribuie anual cu 223,7 miliarde de euro la PIB-ul Uniunii Europene, echivalentul a 1,3% din economia blocului comunitar. În același timp, taxele pe tutun generează 112,9 miliarde de euro pe an.

Realitatea Live

04 Mai 2025, 09:09
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Mai 2025, 09:09 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Uniunea Europeană urmează să confiște aproximativ 3 miliarde de euro din fondurile înghețate ale companiilor și persoanelor fizice ruse sancționate, pentru a compensa pierderile înregistrate de investitorii occidentali în Rusia, relatează Reuters, citând surse familiare cu decizia.

Potrivit acestora, banii confiscați vor fi redistribuiți către companii și cetățeni din statele membre ale UE care, anul trecut, au suferit pierderi uriașe după ce miliarde de euro au fost blocate de autoritățile ruse.

Activele Băncii Centrale a Rusiei, în valoare de circa 200 de miliarde de euro și înghețate în Europa, nu vor fi atinse. În schimb, Bruxelles-ul se va concentra pe aproximativ 10 miliarde de euro reprezentând numerar și titluri de valoare aparținând entităților ruse sancționate după 2022.

Banii provin în principal din activele blocate în sistemul de depozitare Euroclear, aflat sub jurisdicția Belgiei. În luna martie, autoritățile belgiene au aprobat utilizarea acestor fonduri, iar în aprilie, Euroclear a confirmat începerea plăților, potrivit surselor citate. Deocamdată, nu este clar care sunt exact entitățile ruse vizate și cine va primi compensațiile.

Kremlinul a cerut în mod repetat restituirea fondurilor rusești înghețate în UE, iar instanțele din Rusia au emis deja peste 100 de hotărâri favorabile împotriva Euroclear, afirmă Reuters. În februarie, guvernul rus a creat un mecanism oficial pentru confiscarea activelor străine ca represalii față de „acțiunile neprietenoase” ale SUA și altor state occidentale.

În ultimele luni, Moscova a confiscat, în oglindă, 3 miliarde de euro din fondurile deținute de Euroclear în depozite din Rusia, bani care au fost folosiți pentru a compensa investitorii ruși afectați de sancțiunile occidentale.

În opinia unor oficiali europeni, aceste măsuri reciproce reprezintă un „schimb de active” tacit, iar alte sute de milioane de euro ar putea fi preluate din active rusești aflate în sistemul Clearstream, o altă platformă internațională de decontare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE